Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

A halogatás pszichológiája

2020.12.23. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

A legtöbb ember ismeri a halogatás fojtogató érzését. Ilyenkor addig tologatjuk a feladatainkat, hogy sokszor az őrületbe kerget bennünket az érzés. A halogatás okáról kijelenthető: a legtöbb embernél pszichológiai eredetű. 


Miért tologatjuk a teendőket, mit tehetünk ellene? Hogy épül fel a halogatás pszichológiája?


Tisztában vagyunk a feladattal, meg akarjuk csinálni, de egyszerűen nem megy. Képtelenek vagyunk magunkat rávenni, hogy belevágjunk. Ha mégis, akkor hamar abbahagyjuk, másba kezdünk. A nyomasztó érzés nem múlik, a határidő a vállunkra telepszik. Ismerős? 


Okok és okozatok, avagy miért halogatunk?


A halogatás pszichológiája rendelkezik egy szakszóval: ez a prokrasztináció, ami az időhúzás krónikus verzióját jelenti. Van, akinél a személyiségének ez szerves része, képtelen rávenni magát, hogy elvégezze a kötelességeit – mi most az átlagember halogató stratégiájával foglalkozunk, leginkább a munkával kapcsolatos halogatásról szólunk. 


Ha elhúzzuk a teendőinket, egyre inkább stresszesek, frusztráltak leszünk, ráadásul komoly lelkiismeret-furdalást is eredményez. Az egyik oka, hogy a feladatról azt gondoljuk, elvégzése mindenképpen kellemetlen érzést vált ki. 


Előfordulhat, hogy azt hisszük, nem sikerül majd véghezvinnünk, kudarcot vallunk. Megesik, hogy bebeszéljük magunknak, nem is olyan fontos ez a munka, nem tartjuk kellően érdekesnek, izgalmasnak. Van, hogy ennek ellenkezőjét gondoljuk, túl nehéznek véljük az adott esetet. Bonyolultnak, kivitelezhetetlennek látjuk, olykor azt sem tudjuk, miért vállaltuk el a feladatot. 


Mit mond a megoldásról a halogatás pszichológiája?


Felosztás 


Sokaknál válik be, hogy a feladatot részekre osztják. Minden nap csak egy kicsit foglalkoznak vele, így nem kell azért halogatni, mert egyszerre egy sok órás munkát vesznek a nyakukba. A pontos terv, az ütemezés sokat segíthet. 


Határozott döntés


Döntsük el, hogy megcsináljuk! Érdemes akár hangosan is kimondani, hogy „márpedig ma lesz a napja, amikor elvégzem a feladatot!” Ha húzzuk az időt, csak rosszabbá válik az egész, valamint kínosabbá az önmagunk számára való magyarázkodás. 


Megfelelő körülmények


Sokan észre sem veszik, de halogatásukat fokozza a saját maguk által teremtett környezet. Rendetlen íróasztal, pittyegő telefon, háttértévé, YouTube, megnyitott chatablakok. Ezek közül egy is elterelheti a figyelmet a feladatról, de ha egyszerre több körülmény is fennáll, akkor az a halogató magatartást erősíti. Szüntessük meg a zavaró körülményeket. 


Emlékeztető


A halogatók egy csoportja képes arra, hogy időről időre megfeledkezzen a feladatról, érdemes ezért emlékeztetni magunkat arra, hogy van valami, aminek a végére kellene járni. Cetli, naptár, emlékeztető a telefonban, vagy éppen csomó a zsebkendőre: mindegy melyiket, de érdemes kipróbálni az egyik módszert. 


Jutalom


Bizony, magunkat is meg szabad jutalmazni. Részekre bonthatjuk, majd a feladat bizonyos mérföldköveinél alkalmazhatjuk az önjutalmazást. Semmiképpen se figyelemelterelő jutalmakra gondoljunk. Egy kávé, egy csoki vagy egy ötperces telefon valakivel bőven megteszi munka közben. 


Amit minden életvezetési tanács végén el lehet mondani: legyünk türelmesek! A szokásainkon való változtatás sosem egyszerű, adjunk időt magunknak – nem biztos, hogy az első nap sikerül legyőzni a halogató énünket.


További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom