Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

A kapcsolatok fenntartása az elszigeteltség idején

2020.11.26. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Az elszigeteltség, ha hosszabb ideig tart, számos egészségügyi probléma számát növelheti: ilyenek a szívbetegségek, a depresszió, vagy a demencia. Ennek az lehet az oka, hogy a társas kapcsolatok képesek ellensúlyozni a stressz által keltett negatív hatásokat. Számos kutatás bizonyította, hogy a szív- és érrendszert kevésbé terheli egy stresszt okozó feladat, ha azzal az egyénnek egy barátja társaságában kell megküzdenie. A társas kapcsolat érzékelése és a stresszre adott válaszok között egyértelmű kölcsönhatás áll fenn. Pusztán az, hogy tudjuk, számíthatunk valakire, már elegendő a stresszreakciók némelyikének enyhítésére még akkor is, ha az a személy fizikailag nincs jelen. 


A társas kapcsolatok fontossága így már egyértelmű számunkra, de hogyan tartsuk fenn ezeket, amikor szűk lehetőségek közé vagyunk szorítva? 


A kevesebb, de néha több 


A magány elkerüléséhez az embereknek az esetlegesen laza kapcsolati hálójuk mellett mindössze egyetlen szoros kapcsolatra van szükségük, ahol lehetőség van az önfeltárásra, az őszinte kitárulkozásra, és hajlandóak beszélni a személyes problémáikról, érzéseikről. Nem a kapcsolati hálónk mérete, hanem az azt alkotó kontaktok minősége számít. 

Törekedj minőségi társas kapcsolatok kialakítására és fenntartására! 


Az online tér szerepe 


Szerencsések vagyunk, hogy olyan korban élünk, amikor a technológia lehetővé teszi, hogy lássuk, halljuk a barátainkat, a családtagjainkat még a távolból is. Ám nyilván ezek a kommunikációs csatornák sem pótolják teljesen a személyes interakciót. A testbeszéd, az arckifejezések, a gesztusok számos eleme elvész az elektronikus médiumokon keresztül. Nem olyan jók, mint a személyes kapcsolat, de határozottan jobbak, mintha semmilyen társas kapcsolatunk sem volna. 

Törekedj arra, hogy olyan emberekkel légy kapcsolatban a közösségi oldalakon, akik egyébként is sokat jelentenek számodra!


Szánjunk időt a másikra

 

Szánjunk időt a másikra, legyen a héten egy nap, amikor rendszeresen közös programot szervezünk! Szánjunk időt arra, hogy megdicsérjük a másikat, kifejezzük, hogy szeretjük, becsüljük. Ha a párunkról, gyermekünkről, családtagunkról, lakótársunkról van szó, szánjunk időt arra, hogy átbeszéljük a napi eseményeket. Ez egyrészt közelebb hozza egymáshoz az egy fedél alatt élőket, másrészt más megvilágításba helyezi a napi problémákat, a jó hírek pedig - közös örömmé válva- még boldogítóbbak lesznek. 


Konfliktuskezelés 


Amennyiben konfliktusunk adódik, jobb azonnal tisztázni, még mielőtt elmélyülne a probléma, mivel a karantén idején nem tehetjük meg, hogy elmegyünk kiszellőztetni a fejünket. A kommunikáció módja nem mindegy: nem vezet előre, ha indulatból tárgyaljuk meg a nézeteltérést. Ha kezd forróvá válni a helyzet, akasszuk meg a párbeszédet egy humoros megjegyzéssel, vagy ha a párunkról van szó, egy csókkal, egy érintéssel, hogy el ne felejtsük a heves vita közben sem, hogy valójában szeretjük egymást.


Figyelmesség 


Fejezd ki a szereteted egy kis extra gondoskodással és kedvességgel! Lepd meg a szeretteidet olyan ajándékkal, amely könnyebbé teszi a mindennapjaikat, vagy feltöltődést jelenthet számukra. Ezek az egyszerű lépések közelebb vihetnek másokhoz akkor is, ha fizikailag nagy a távolság. Érdemes minden nap egy apró lépést tenni, és élvezni a társas kapcsolatok megtartó erejét. 


Egyszerűen fogalmazva: a társas kapcsolatok létfontosságúak a boldogságunk és az egészségünk szempontjából. A kapcsolatainkban találunk értelmet, örömet és szórakozást. A világ rideg, lelketlen és sötét hely lenne törődő és gondoskodó emberek nélkül. Szükségünk van másokra, és másoknak is szükségük van ránk. Ha másképpen nem lenne egyértelmű – a szeretet maga a boldogság.

További blog bejegyzések
esti szorogás

Miért uralkodik el rajtunk a szorongás erősebben este?

2024.06.28.Sokszor merül fel bennünk a kérdés: Miért lehet az, hogy este, amikor csendben vagyunk, végre már lepihenhetnénk, egyszerűen elöntenek minket go...
Elolvasom
flow élmény

Flow. És ha nincs, milyen veszélyekkel járhat?

2024.05.13.Csíkszentmihályi Mihály flow, azaz áramlás elméletéről szinte már mindenki hallott. Ő (is) vizsgálta tudományosan azt a kérdést, hogy mi teszi b...
Elolvasom
külföldi élet

A külföldön élés nehézségei

2024.05.11.Évről évre egyre több magyar ember és magyar család költözik külföldre nemcsak rövid időre szerencsét próbálni vagy tanulni, dolgozni, hanem tud...
Elolvasom