Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

A kapcsolatok fenntartása az elszigeteltség idején

2020.11.26. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Az elszigeteltség, ha hosszabb ideig tart, számos egészségügyi probléma számát növelheti: ilyenek a szívbetegségek, a depresszió, vagy a demencia. Ennek az lehet az oka, hogy a társas kapcsolatok képesek ellensúlyozni a stressz által keltett negatív hatásokat. Számos kutatás bizonyította, hogy a szív- és érrendszert kevésbé terheli egy stresszt okozó feladat, ha azzal az egyénnek egy barátja társaságában kell megküzdenie. A társas kapcsolat érzékelése és a stresszre adott válaszok között egyértelmű kölcsönhatás áll fenn. Pusztán az, hogy tudjuk, számíthatunk valakire, már elegendő a stresszreakciók némelyikének enyhítésére még akkor is, ha az a személy fizikailag nincs jelen. 


A társas kapcsolatok fontossága így már egyértelmű számunkra, de hogyan tartsuk fenn ezeket, amikor szűk lehetőségek közé vagyunk szorítva? 


A kevesebb, de néha több 


A magány elkerüléséhez az embereknek az esetlegesen laza kapcsolati hálójuk mellett mindössze egyetlen szoros kapcsolatra van szükségük, ahol lehetőség van az önfeltárásra, az őszinte kitárulkozásra, és hajlandóak beszélni a személyes problémáikról, érzéseikről. Nem a kapcsolati hálónk mérete, hanem az azt alkotó kontaktok minősége számít. 

Törekedj minőségi társas kapcsolatok kialakítására és fenntartására! 


Az online tér szerepe 


Szerencsések vagyunk, hogy olyan korban élünk, amikor a technológia lehetővé teszi, hogy lássuk, halljuk a barátainkat, a családtagjainkat még a távolból is. Ám nyilván ezek a kommunikációs csatornák sem pótolják teljesen a személyes interakciót. A testbeszéd, az arckifejezések, a gesztusok számos eleme elvész az elektronikus médiumokon keresztül. Nem olyan jók, mint a személyes kapcsolat, de határozottan jobbak, mintha semmilyen társas kapcsolatunk sem volna. 

Törekedj arra, hogy olyan emberekkel légy kapcsolatban a közösségi oldalakon, akik egyébként is sokat jelentenek számodra!


Szánjunk időt a másikra

 

Szánjunk időt a másikra, legyen a héten egy nap, amikor rendszeresen közös programot szervezünk! Szánjunk időt arra, hogy megdicsérjük a másikat, kifejezzük, hogy szeretjük, becsüljük. Ha a párunkról, gyermekünkről, családtagunkról, lakótársunkról van szó, szánjunk időt arra, hogy átbeszéljük a napi eseményeket. Ez egyrészt közelebb hozza egymáshoz az egy fedél alatt élőket, másrészt más megvilágításba helyezi a napi problémákat, a jó hírek pedig - közös örömmé válva- még boldogítóbbak lesznek. 


Konfliktuskezelés 


Amennyiben konfliktusunk adódik, jobb azonnal tisztázni, még mielőtt elmélyülne a probléma, mivel a karantén idején nem tehetjük meg, hogy elmegyünk kiszellőztetni a fejünket. A kommunikáció módja nem mindegy: nem vezet előre, ha indulatból tárgyaljuk meg a nézeteltérést. Ha kezd forróvá válni a helyzet, akasszuk meg a párbeszédet egy humoros megjegyzéssel, vagy ha a párunkról van szó, egy csókkal, egy érintéssel, hogy el ne felejtsük a heves vita közben sem, hogy valójában szeretjük egymást.


Figyelmesség 


Fejezd ki a szereteted egy kis extra gondoskodással és kedvességgel! Lepd meg a szeretteidet olyan ajándékkal, amely könnyebbé teszi a mindennapjaikat, vagy feltöltődést jelenthet számukra. Ezek az egyszerű lépések közelebb vihetnek másokhoz akkor is, ha fizikailag nagy a távolság. Érdemes minden nap egy apró lépést tenni, és élvezni a társas kapcsolatok megtartó erejét. 


Egyszerűen fogalmazva: a társas kapcsolatok létfontosságúak a boldogságunk és az egészségünk szempontjából. A kapcsolatainkban találunk értelmet, örömet és szórakozást. A világ rideg, lelketlen és sötét hely lenne törődő és gondoskodó emberek nélkül. Szükségünk van másokra, és másoknak is szükségük van ránk. Ha másképpen nem lenne egyértelmű – a szeretet maga a boldogság.

További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom