Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

A koronavírus pszichológiai hatásai

2021.01.12. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Szorongás, kétségbeesés, súlyosabb esetben depresszió. A koronavírus pszichológiai hatásai kimutathatók a társadalomban. Lehet azonban tenni ellene, nem kell, hogy lelkileg is ledöntsön a lábunkról.


A járvány pszichés következményei


Egy olyan mértékű járványnak, mint a mostani, egyértelmű pszichés következményei vannak. Ahogy egyre jobban terjedt a betegség a világban, azzal együtt nőtt a szorongás is, valamint a félelem attól, hogy megfertőződünk. Aggódunk saját és szeretteink egészségéért, a készleteink, az élelmiszerek elfogyása miatt, a munkánkért, a sort pedig végtelen hosszan lehetne folytatni. A koronavírus pszichológiai hatásai közül tavasszal jól látszott a kiszolgáltatottságtól való megnövekedett félelemérzet. Ez a pánikvásárlásnál volt leginkább tetten érhető, amikor márciusban az emberek megrohamozták a bevásárlóközpontokat.


A koronavírus-járvány okozta pszichés helyzet azért is lehet hatványozottan nyomasztó, mert az utóbbi években egyre több feszültség érződik a környezetünkben és világpolitikában. Gondoljunk csak a klímavészhelyzetre, a migrációs krízisekre, a terrorcselekményekre. Sok a kimondott, még annál is több a kimondatlan feszültség, amik közül rengetegre nincs adekvát válaszunk magunk számára. Ehhez pedig jött a még a szakemberek számára is ismeretlen világjárvány, ami egyre csak szedi az áldozatait. Az oltásokat ugyan elkezdték a hatásosnak tűnő vakcinákkal, de hosszú hónapokba telik, amíg végre mindenki fellélegezhet. 


Hogyan enyhíthetők a koronavírus pszichológiai hatásai?


A járvány hatásai közül pedig nem csak az egészségügyieket, hanem a társadalmaikat és gazdaságiakat sem ismerjük. Valójában fel sem foghatjuk a tényleges következményeket. A digitális fejlettségnek, a közösségi médiának „köszönhetően” pedig a probléma minden percben körülöttünk van. Ez egyrészt természetesen jó, mert hiteles forrásokból informálódva követni tudjuk az eseményeket, másrészt azonban a túl sok hír meg is béníthat bennünket, az álhírek, a torzított információk pedig tovább ronthatnak a helyzeten. 


A távolságtartás a szorongó, feszült állapotot tovább fokozza. Nemcsak az otthonmaradásra, az önkéntes vagy éppen kötelező karanténra gondolunk, hanem a másfél méteres távolságra is, amit mindenhol tartanunk kell. A bezártságra sokaknál a depresszió, másoknál az alkohol vagy a kábítószer a válasz. A tétlenség érzése, az elszigeteltség és leginkább az unalom tovább rontják ezt a nehéz helyzetet. Aki egyébként is hajlamos a depresszióra, szorongásra, annak a koronavírus pszichológiai hatásai még inkább megnehezítik az életét. 


Amit megtehetünk, hogy tartjuk a kapcsolatot a rokonainkkal, barátainkkal, természetesen minden előírásnak megfelelve, ha lehet, akkor inkább online. Próbáljunk minél többet olvasni, jó filmeket nézni, relaxálni. Igyekezzünk elfoglalni magunkat. Olyan dolgokkal törődjünk, amikre komoly ráhatásunk lehet.

További blog bejegyzések
esti szorogás

Miért uralkodik el rajtunk a szorongás erősebben este?

2024.06.28.Sokszor merül fel bennünk a kérdés: Miért lehet az, hogy este, amikor csendben vagyunk, végre már lepihenhetnénk, egyszerűen elöntenek minket go...
Elolvasom
flow élmény

Flow. És ha nincs, milyen veszélyekkel járhat?

2024.05.13.Csíkszentmihályi Mihály flow, azaz áramlás elméletéről szinte már mindenki hallott. Ő (is) vizsgálta tudományosan azt a kérdést, hogy mi teszi b...
Elolvasom
külföldi élet

A külföldön élés nehézségei

2024.05.11.Évről évre egyre több magyar ember és magyar család költözik külföldre nemcsak rövid időre szerencsét próbálni vagy tanulni, dolgozni, hanem tud...
Elolvasom