Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

A kötődés

2021.05.28. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Bevezetés


Kötődés elméletekkel évtizedek óta foglalkozik a pszichológia tudománya. Napjainkig készülnek újabb és újabb kutatások, elméletek, amik igyekeznek egy egységes szakmai képet alkotni a kötődésről. Nem csoda, hogy a kötődés ilyen mértékben kutatott, hiszen egy összetett jelenségről van szó. A kötődés kutatásakor Bowbly nevét mindenképpen meg kell említenünk: ő volt az első kutató, aki úgy vélte, hogy a kötődés egy velünk született késztetés, ami független a táplálás ösztönétől és arra irányul, hogy kiváltsa az elsődleges gondozó megnyugtatásra irányuló viselkedését és veszély esetén növelje a közelséget az elsődleges gondozóval. Itt észrevehetünk egy éles ellentétet az analitikus Freud elképzelésével; Freud ugyanis úgy vélte, hogy a kötődés egy drive-redukciós folyamat, tehát a szükség kielégítésre irányuló folyamat.

 

Kötődés típusok létrehozása


Ainsworth munkásságát is fontos megemlítenünk. A manapság hétköznapi életben is sokat használt kötődési típusok megalkotását köszönhetjük neki. Az 1970-es években létrehozta az Idegen helyzetnek című eljárást, ami során az anya-gyerek kapcsolat biztonságosságát mérte. A kísérlet részletes leírása túlmutat jelen cikk keretein, de a végeredményt mindenképpen bemutatjuk. Az eljárás eredményeként megkülönböztethetünk biztonságos, szorongó/elkerülő, szorongó/ellenálló és dezorganizált kötődési típust. 


Kötődés típusok jelentése


A biztonságosan kötődő gyerek édesanyja jelenlétére és az idegen emberekre is pozitívan reagál. Szeparációs helyzetben (édesanya távozása, távolléte) idegen ember nem tudja megnyugtatni. Édesanya visszatérésekor megnyugtatható. Ezeket az emberek felnőtt korban a biztonságos, stabil kapcsolódás jellemzi kapcsolataikban. 


A szorongó/elkerülő kötődési típusú gyerek az anya távozásakor vagy sír vagy nem, közömbösen reagálhat a szeparációs helyzetekre, idegen képes megnyugtatni. Édesanyja visszatérésekor nem keres nála vigaszt, inkább az elfordulás, távolság tartás jellemzi viselkedését. Felnőtt korban kapcsolatait nehezebben alakíthatja ki, jellemezheti az acting out viselkedés. 


A szorongó/ellenálló kötődésű gyerekeknél szorongás figyelhető meg már a szeparációs helyzet előtt is. Szeparáció esetén az idegen nem képes a gyermek megnyugtatására. Édesanya visszaérkezésekor keresi a közelséget vele, de ugyanakkor ellenállást is mutat, gyakran nem képes megnyugtatni az édesanya az ilyen kötődésű gyermeket. Megfigyelhető, hogy a gyermek nem képes visszatérni a szeparáció előtt végzett tevékenységéhez, a figyelme az anyára fókuszál. Felnőttkorban kapcsolódásainak kialakításában bizonytalanságot figyelhetünk meg.


A dezorganizált kötődésű gyermek viselkedése változó, jellemezheti sírás, közelség keresés, stb. Ellentmondásosan viselkedik: egyszerre keresné és kerülné is a közelséget az anyával. Felnőtt korban kapcsolataival nehezen boldogulhat, a határok kialakítása segítheti a kapcsolódási nehézségeit.


További blog bejegyzések
esti szorogás

Miért uralkodik el rajtunk a szorongás erősebben este?

2024.06.28.Sokszor merül fel bennünk a kérdés: Miért lehet az, hogy este, amikor csendben vagyunk, végre már lepihenhetnénk, egyszerűen elöntenek minket go...
Elolvasom
flow élmény

Flow. És ha nincs, milyen veszélyekkel járhat?

2024.05.13.Csíkszentmihályi Mihály flow, azaz áramlás elméletéről szinte már mindenki hallott. Ő (is) vizsgálta tudományosan azt a kérdést, hogy mi teszi b...
Elolvasom
külföldi élet

A külföldön élés nehézségei

2024.05.11.Évről évre egyre több magyar ember és magyar család költözik külföldre nemcsak rövid időre szerencsét próbálni vagy tanulni, dolgozni, hanem tud...
Elolvasom