Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogadás Elutasítás

A kötődés

2021.05.28.

Bevezetés


Kötődés elméletekkel évtizedek óta foglalkozik a pszichológia tudománya. Napjainkig készülnek újabb és újabb kutatások, elméletek, amik igyekeznek egy egységes szakmai képet alkotni a kötődésről. Nem csoda, hogy a kötődés ilyen mértékben kutatott, hiszen egy összetett jelenségről van szó. A kötődés kutatásakor Bowbly nevét mindenképpen meg kell említenünk: ő volt az első kutató, aki úgy vélte, hogy a kötődés egy velünk született késztetés, ami független a táplálás ösztönétől és arra irányul, hogy kiváltsa az elsődleges gondozó megnyugtatásra irányuló viselkedését és veszély esetén növelje a közelséget az elsődleges gondozóval. Itt észrevehetünk egy éles ellentétet az analitikus Freud elképzelésével; Freud ugyanis úgy vélte, hogy a kötődés egy drive-redukciós folyamat, tehát a szükség kielégítésre irányuló folyamat.

 

Kötődés típusok létrehozása


Ainsworth munkásságát is fontos megemlítenünk. A manapság hétköznapi életben is sokat használt kötődési típusok megalkotását köszönhetjük neki. Az 1970-es években létrehozta az Idegen helyzetnek című eljárást, ami során az anya-gyerek kapcsolat biztonságosságát mérte. A kísérlet részletes leírása túlmutat jelen cikk keretein, de a végeredményt mindenképpen bemutatjuk. Az eljárás eredményeként megkülönböztethetünk biztonságos, szorongó/elkerülő, szorongó/ellenálló és dezorganizált kötődési típust. 


Kötődés típusok jelentése


A biztonságosan kötődő gyerek édesanyja jelenlétére és az idegen emberekre is pozitívan reagál. Szeparációs helyzetben (édesanya távozása, távolléte) idegen ember nem tudja megnyugtatni. Édesanya visszatérésekor megnyugtatható. Ezeket az emberek felnőtt korban a biztonságos, stabil kapcsolódás jellemzi kapcsolataikban. 


A szorongó/elkerülő kötődési típusú gyerek az anya távozásakor vagy sír vagy nem, közömbösen reagálhat a szeparációs helyzetekre, idegen képes megnyugtatni. Édesanyja visszatérésekor nem keres nála vigaszt, inkább az elfordulás, távolság tartás jellemzi viselkedését. Felnőtt korban kapcsolatait nehezebben alakíthatja ki, jellemezheti az acting out viselkedés. 


A szorongó/ellenálló kötődésű gyerekeknél szorongás figyelhető meg már a szeparációs helyzet előtt is. Szeparáció esetén az idegen nem képes a gyermek megnyugtatására. Édesanya visszaérkezésekor keresi a közelséget vele, de ugyanakkor ellenállást is mutat, gyakran nem képes megnyugtatni az édesanya az ilyen kötődésű gyermeket. Megfigyelhető, hogy a gyermek nem képes visszatérni a szeparáció előtt végzett tevékenységéhez, a figyelme az anyára fókuszál. Felnőttkorban kapcsolódásainak kialakításában bizonytalanságot figyelhetünk meg.


A dezorganizált kötődésű gyermek viselkedése változó, jellemezheti sírás, közelség keresés, stb. Ellentmondásosan viselkedik: egyszerre keresné és kerülné is a közelséget az anyával. Felnőtt korban kapcsolataival nehezen boldogulhat, a határok kialakítása segítheti a kapcsolódási nehézségeit.


További blog bejegyzések
vezetok hatasa

Vezetők hatása a kollégákra

2021.09.24.Ábránd lenne azt gondolni (bár szép ábránd), hogy egy cég legfőbb prioritása a dolgozók jólléte. A cégek legfőbb célja a profit. De hol vannak e...
Elolvasom
Csaladi mintak

Családi minták: boldogság, vagy boldogtalanság

2021.09.22.Az emberiséget régóta foglalkoztatja a kérdés: mit hoztunk magunkkal, mit kaptunk őseinktől és ez milyen hatással van a jelenlegi életünkre? A n...
Elolvasom
megfelelesi kenyszert

Hagyd magad mögött a megfelelési kényszert!

2021.09.20.A megfelelési kényszert nem könnyű legyőzni, pláne akkor, amikor minden összedőlni látszik. Amikor az élet bonyolult, nehézkes, igazságtalan, és...
Elolvasom