Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

A multitasking káros hatásai

2021.01.06. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Felgyorsult világunkban úgy tűnik, egyre több mindent intézünk el, a valóság azonban sokszor éppen az ellenkezője. A figyelem irányának gyors, folyamatos váltogatását, egyszerre több feladat párhuzamos végzését nevezzük multitaskingnak.


Mindennapjainkban, de leginkább munkahelyünkön érezhetjük úgy, hogy egyszerre több mindenre kell fókuszálnunk. A megosztott figyelem és a multitasking azonban rontja agyi teljesítményünket, ezért fontos, hogy okosan alkalmazzuk és időnként hagyjunk időt a kikapcsolódásra, pihenésre. Munkánk mellől sem tudjuk elhagyni telefonunkat, laptopunkat. Gépünkön egyszerre több ablak is nyitva van, és nyitott chat, facebook mellett dolgozunk. Ha üzenetet kapunk, rögtön meg is nyitjuk azt, megszakítva ezzel a munkafolyamatot, amihez valljuk be, nem egyszerű rögtön visszatérni. Előfordul, hogy amikor éppen belemélyedtünk egy feladatba, és kezdjük megérteni az összefüggéseket, akkor megzavar minket valaki és „csak egy pillanatra” kizökkent. 


Általános hiedelem szerint az emberek, különösen a nők képesek megosztani a figyelmüket és koncentrálni többfajta tevékenységre egyszerre. Először is érdemes kijelenti, hogy mind a férfiak, mind a nők egyformán rosszak a multitaskingolásban. Ilyenkor időben nem egyszerre végezzük a feladatokat, és nem egyszer úgy kezdünk új problémamegoldásba, hogy az előzőt befejezetlenül hagytuk. Ez a kapkodás, a többszöri fókuszváltás, a figyelemátirányítás megnehezíti az elmélyült munkát, és sokkal jobban kimeríti a munkavégzőt, mintha egyszerre csak egy dologra figyelne.


A lényeg, hogy agyunk nem képes egyszerre több gondolkodást igénylő feladatot elvégezni. A fókusz multitasking esetében a gondolkodást igénylő feladaton van. Képesek vagyunk egyszerre rágózni és sétálni, zenét hallgatni és vezetni, azonban sem a rágózás, sem a zenehallgatás nem igényel különösebben gondolkodást. 


Nézzük konkrétabban a multitasking káros hatásait:


1. Csökkenti a hatékonyságot


A Michigani Egyetem pszichológiaprofesszora végzett egy kutatást ezzel kapcsolatban, amely konkrétan rávilágít arra, hogy több időt vesz igénybe más jellegű feladatra történő váltás, mint hasonló teendőre ugrás. Az egyén hatékonyságát 40 százalékkal képesek csökkenteni a feladatváltogatásból eredő mentális blokkok. 


2. Megváltoztatja az agyad


Az emberi agy korlátozott figyelemforrással rendelkezik, és evolúciósan nem képes felvenni ezt az ingermennyiséget. Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint azoknak, akik gyakorlott multitaskerek, agyuk szürkeállománya csökken – különösen a kognitív kontrollhoz, a motivációhoz és az érzelemszabályozáshoz kapcsolódó területeken.


3. Növeli a szorongást


Hajlamosak vagyunk rövid távú feladatok elvégzésére, és azon kapjuk magunkat, hogy a minőség helyett a mennyiségi megoldásokra törekszünk. Feltételezzük, hogy többet és jobbat csinálunk, de a valóságban a sebesség és a hangerő mértékét értékeljük. Ettől azonban belül feszültté válunk, nem úgy haladunk a feladatainkkal, sokkal felszínesebbek, szétszórtabbak leszünk, amely szorongáshoz, hosszú távon depresszióhoz is vezethet. Több felszínes munkát végzünk, kevesebbet pihenünk, kevesebbet teendőt fejezünk be, ezért aggodalmasabbakká válunk.


4. Ellehetetleníti a flow-élményt


A flow-élmény az elme működésének egy olyan állapota, melynek során az ember teljesen elmerül abban, amit éppen csinál, amitől örömmel töltődik fel, minden más eltörpül mellette. Flow állapotban elveszítjük időérzékünket és produktivitásunk szárnyra kap. Azonban ez az állapot megfelelő koncentrációt és a zavaró tényezők kizárását igényli. A multitasking pontosan ettől a két tényezőtől foszt meg bennünket.


5. Kevesebb alvás, alacsonyabb IQ


Dr. Glenn Wilson pszichológus szerint azoknak az agya, akik folyamatosan megszakítják munkájukat például telefonjuk lecsekkolásával, üzenetek megválaszolásával, olyan hatást szenvednek, mintha egy teljes éjszakai alvást hagytak volna ki. Kimutatta, hogy a technológiai eredetű figyelemelterelések átmenetileg ugyan, de negatívan befolyásolhatják az intelligencia-hányadosunkat. A figyelemelterelések 10 IQ pont veszteséget okoznak. 


Összességében azt láthatjuk, hogy az emberek azért alkalmaznak multitaskingot, mert hatékonyabbak szeretnének lenni, valójában azonban pont az ellenkezőjét érik el. Helyette inkább válogassuk meg tudatosan azokat a feladatokat, melyekre időt szánunk, s ne feledjük, hogy a mennyiség olykor bizony tényleg a minőség rovására megy.


További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom