Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

A pszichoanalízis fejlődése I.: A pszichoanalízis kezdetei

2021.05.06. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Bevezetés, témafelvetés


A pszichoanalízis és Sigmund Freud neve a köztudatban szinte összeforrt a pszichológiával. Ez nem is csoda, hiszen a pszichológia talán legjelentősebb szerzőjéről van szó, akinek a munkáját lehet támogatni és támadni is, de megkerülni semmiképp sem. A pszichoanalízis az emberi természet elmélete mellett egy mai napig használt pszichoterápiás eljárás is, ugyanakkor az elmúlt száz évben mindkét területen hatalmas fejlődésen ment keresztül, így sok más régi módszerrel ellentétben sikerült relevánsnak maradnia. Ebben a cikksorozatban ezt a fejlődési utat fogom körbejárni, kezdve a pszichoanalízis születésével.


A kezdetek: Freud elmélete és emberképe


Freud elméleti újítása a korábbiakhoz képest a tudatalatti “felfedezése” volt: a viselkedésünket, mint kiderült, olyan érzelmek és motivációk is vezérlik, aminek mi magunk nem vagyunk tudatában. Ezeknek a mély ösztönöknek a mozgatórugója a libidó, azaz a szexuális energia. Freud szerint a személyiségfejlődés során kezdetben a libidó szabadon és zabolázatlanul vezeti a viselkedésünket, és bár a nevelés és a szocializáció során ezt megtanuljuk szabályozni, az ösztön-én mindig az életünk szerves része marad. Csecsemőkorban a fejlődés során megtanuljuk az öröm-elv helyett a valóság-elvet követni, a “mostakarom” én-állapotból kompromisszumokkal és szabályokkal megtanuljuk késlelteni a szükségleteink kielégítését. Ezt végső soron a szülők és a társadalom külső szabályainak a belsővé tételével tudjuk megtenni, ez az én-rész a felettes én, aminek fő érzelmi eszközei a bűntudat és a büszkeség. Az ösztön-én és a felettes én Freud dinamikus modelljében állandó viszályban van egymással, hol az egyik, hol a másik kerekedik felül. Az egyensúly megtartása jelenti az optimális állapotot, ahol a saját szükségleteink kielégítése társadalmilag elfogadható formában történik: ez az ego, tehát az Én feladata. Ennek érdekében az ego változatos elhárító mechanizmusokat működtet, amelyek közül ismerünk magasabb rendű, tehát adaptívabb; és alacsonyabb rendű, maladaptív megnyilvánulásokat is.


Freud terápiás módszere: a standard analízis


A Freud elméletéből következő betegség modell alapján a szorongást okozó, ezért elfogadhatatlan tudat tartalmakat az ego az elhárító mechanizmusok segítségével a tudattalanba igyekszik száműzni, illetve ott is igyekszik tartani őket. Ilyenkor történik az, hogy a tudattalan tartalmak úgy befolyásolják a viselkedésünket, hogy arról mi nem tudunk. Ezért a Freud által kidolgozott terápiás módszer a tudattalan tartalmak tudatosítására helyezi a hangsúlyt. A tudattalan tartalmakat Freud a szabad asszociáció keretében igyekezett tetten érni: arra kérte betegeit, hogy egy heverőn háton fekve beszéljenek mindarról, ami eszükbe jut. Az elhangzottakat értelmezve Freud segített a pácienseknek eljutni a belátás állapotához, a tudattalan tartalmak tudatossá váltak, ami segített a tünetek megértésében is. Emellett az éretlenebb elhárító mechanizmusok helyett bátorítja a pácienst érettebb, adaptívabb megküzdési módok kidolgozására. Az egyik legérettebb ilyen elhárítás például a szublimáció, amikor a számunkra elfogadhatatlan ösztöneinket társadalmilag hasznos formában sikerül kiélnünk: ez minden nagy művészre jellemző, de a küzdősportot űzők az agressziót szintén társadalmilag elfogadott módon vezetik le.


További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom