Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

A szerepek sodrásában

2020.09.08. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Lehetek-e egyszerre jó anya, jó feleség, és mellette dolgozó, karriert építő nő? Összeegyeztethetőek-e a modern nő szerepei, és mi van ha valaki úgy érzi, megfullad a megsokszorozódott elvárások, szerepek sodrásában?


Egy mai nő (de persze ez férfiakra is igaz lehet) rengeteg elvárással néz szembe a szerepek sodrásában. Magyarországon továbbra is nagyon erős a tradicionális család képe, melynek meghatározó elemei, hogy az otthoni tűzhely őre a nő, a háztartás és gyereknevelés a nő feladata elsősorban.


A főállású anyaságban való kiteljesedés azonban luxus, hiszen általában véve a megélhetés záloga egyértelműen a kétkeresős családmodell, ez tulajdonképpen a gazdaság érdeke is. Tehát a tradicionális elvárások az anyasággal kapcsolatban megmaradtak, miközben a gazdasági teher a nőket is érinti, vagyis a munkaerőpiacon történő helytállás ugyanúgy a nők feladata is, mint a férfiaké.


A jó anyaképnek megfelelni nehéz, mert közben már nem is feltétlenül az egyetlen terep, ahol helyt kell állni egy nőnek. A modern anya szerepei kibővülnek, pénzkeresés, karrier és persze legyen nagyon jó feleség, és bomba nő. Mert ma már lassan ciki, ha egy nő nem jár rendszeresen edzésre, és „kijön a formájából”. Az elvárások több irányból érkeznek: politika, média, rokonok. Magas a léc, amit meg kell ugorni, ezért még nagyobb a kockázat, hogy egy nő krízisként éli meg a sokféle szerepben való megfelelést.


Gyakran hangoztatott vélemény az is, hogy egy jó anya a lehető legtöbb ideig otthon marad gyermekével, és nem adja be köznevelésbe. Viszont ha egy nő saját meggyőzésből vagy akár kényszerből túl sok ideig marad otthon a gyerekekkel, akkor egyre inkább megnő a kockázata annak, hogy nehezen fog tudni később integrálódni a munkaerőpiacra. A hosszú otthonlét a magasabb végzettségű nők esetében is gyakran jár az önbizalom leromlásával és a kompetenciavesztés érzésével. Ilyen esetben ráadásul az otthoni munkamegosztás is jelentősen eltolódik, ami még inkább megnehezíti a munkaerőpiacra történő visszalépést. Természetesen a munkáltatók felől tapasztalható rugalmatlanság sem segíti ezt a folyamatot.

 

Kisgyerekek mellett dolgozni viszont a szerepekkel való állandó zsonglőrködést jelent, mely egy egyoldalú otthoni munkamegosztás esetén különösen nagy energiákat emészt fel, komoly pszichés terhet rakva a nő vállára. A közösségi oldalak tovább színezik a nyomást, pedzegetve az önmegvalósítás, a karrier és további igények fontosságát.


A szerepek túltengése (amely persze a modern apák életére is jellemző) gyakran okozhat krízis állapotot, melynek átélésében és menedzselésében akár szakember (pszichológus) segítségét is kérhetjük. Összességében pedig azt mondhatjuk, hogy nem az lenne a cél, hogy minden anya dolgozzon, vagy minden anya otthon maradjon hosszú éveket. Ideális az lenne, ha mindenki maga választhatna a lehetőségek között, de nem külső elvárások mentén, hanem a saját erősségeit, lehetőségeit és korlátait figyelembe véve.


A jó döntés alapja a szabad választás, mivel csak mi magunk tudjuk saját működési alapjainkat, a saját utunkat kell járnunk, enélkül ugyanis a sokféle elvárások között egyszerre csak azt fogjuk észrevenni, hogy fuldoklunk a szerepeinkben, a saját életünkben, elveszünk a szerepek sodrásában.

További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom