Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

A szerepek sodrásában

2020.09.08. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Lehetek-e egyszerre jó anya, jó feleség, és mellette dolgozó, karriert építő nő? Összeegyeztethetőek-e a modern nő szerepei, és mi van ha valaki úgy érzi, megfullad a megsokszorozódott elvárások, szerepek sodrásában?


Egy mai nő (de persze ez férfiakra is igaz lehet) rengeteg elvárással néz szembe a szerepek sodrásában. Magyarországon továbbra is nagyon erős a tradicionális család képe, melynek meghatározó elemei, hogy az otthoni tűzhely őre a nő, a háztartás és gyereknevelés a nő feladata elsősorban.


A főállású anyaságban való kiteljesedés azonban luxus, hiszen általában véve a megélhetés záloga egyértelműen a kétkeresős családmodell, ez tulajdonképpen a gazdaság érdeke is. Tehát a tradicionális elvárások az anyasággal kapcsolatban megmaradtak, miközben a gazdasági teher a nőket is érinti, vagyis a munkaerőpiacon történő helytállás ugyanúgy a nők feladata is, mint a férfiaké.


A jó anyaképnek megfelelni nehéz, mert közben már nem is feltétlenül az egyetlen terep, ahol helyt kell állni egy nőnek. A modern anya szerepei kibővülnek, pénzkeresés, karrier és persze legyen nagyon jó feleség, és bomba nő. Mert ma már lassan ciki, ha egy nő nem jár rendszeresen edzésre, és „kijön a formájából”. Az elvárások több irányból érkeznek: politika, média, rokonok. Magas a léc, amit meg kell ugorni, ezért még nagyobb a kockázat, hogy egy nő krízisként éli meg a sokféle szerepben való megfelelést.


Gyakran hangoztatott vélemény az is, hogy egy jó anya a lehető legtöbb ideig otthon marad gyermekével, és nem adja be köznevelésbe. Viszont ha egy nő saját meggyőzésből vagy akár kényszerből túl sok ideig marad otthon a gyerekekkel, akkor egyre inkább megnő a kockázata annak, hogy nehezen fog tudni később integrálódni a munkaerőpiacra. A hosszú otthonlét a magasabb végzettségű nők esetében is gyakran jár az önbizalom leromlásával és a kompetenciavesztés érzésével. Ilyen esetben ráadásul az otthoni munkamegosztás is jelentősen eltolódik, ami még inkább megnehezíti a munkaerőpiacra történő visszalépést. Természetesen a munkáltatók felől tapasztalható rugalmatlanság sem segíti ezt a folyamatot.

 

Kisgyerekek mellett dolgozni viszont a szerepekkel való állandó zsonglőrködést jelent, mely egy egyoldalú otthoni munkamegosztás esetén különösen nagy energiákat emészt fel, komoly pszichés terhet rakva a nő vállára. A közösségi oldalak tovább színezik a nyomást, pedzegetve az önmegvalósítás, a karrier és további igények fontosságát.


A szerepek túltengése (amely persze a modern apák életére is jellemző) gyakran okozhat krízis állapotot, melynek átélésében és menedzselésében akár szakember (pszichológus) segítségét is kérhetjük. Összességében pedig azt mondhatjuk, hogy nem az lenne a cél, hogy minden anya dolgozzon, vagy minden anya otthon maradjon hosszú éveket. Ideális az lenne, ha mindenki maga választhatna a lehetőségek között, de nem külső elvárások mentén, hanem a saját erősségeit, lehetőségeit és korlátait figyelembe véve.


A jó döntés alapja a szabad választás, mivel csak mi magunk tudjuk saját működési alapjainkat, a saját utunkat kell járnunk, enélkül ugyanis a sokféle elvárások között egyszerre csak azt fogjuk észrevenni, hogy fuldoklunk a szerepeinkben, a saját életünkben, elveszünk a szerepek sodrásában.

További blog bejegyzések
esti szorogás

Miért uralkodik el rajtunk a szorongás erősebben este?

2024.06.28.Sokszor merül fel bennünk a kérdés: Miért lehet az, hogy este, amikor csendben vagyunk, végre már lepihenhetnénk, egyszerűen elöntenek minket go...
Elolvasom
flow élmény

Flow. És ha nincs, milyen veszélyekkel járhat?

2024.05.13.Csíkszentmihályi Mihály flow, azaz áramlás elméletéről szinte már mindenki hallott. Ő (is) vizsgálta tudományosan azt a kérdést, hogy mi teszi b...
Elolvasom
külföldi élet

A külföldön élés nehézségei

2024.05.11.Évről évre egyre több magyar ember és magyar család költözik külföldre nemcsak rövid időre szerencsét próbálni vagy tanulni, dolgozni, hanem tud...
Elolvasom