Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

A világ legfurcsább fóbiái

2021.05.17. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Félelem a szakállaktól, a hosszú szavaktól, a fokhagymától, a felnézéstől? Bizony, létező fóbiák, még latin nevük is van. A világ legfurcsább fóbiái közül mutatunk néhányat. Némelyik megmosolyogtató – kivéve annak, aki tényleg szenved tőle. 


Hétköznapi fóbiák


Tériszony (akrofóbia), a pókoktól való félelem (arachnophobia), klausztrofóbia – ezek a félelmek mindenki számára ismertek, de számos fóbia létezik, amikről a legtöbben sohasem hallottak. Pedig szinte bármitől lehet irracionális mértékben rettegni. 


1. Pogonofóbia – szakállaktól való félelem


Sokan a félelmetes mesebeli karakterekre vezetik vissza a gyerekkorhoz, amikor a mesékben szakállas karaktert láthatott az ilyen fóbiában szenvedő személy. Már a 19. század elején azonosították ezt a fóbiát. Kialakulhat az OCD-s tüneteket produkáló embereknél is, akik a higiénia hiányával kombinálják az arcszőrzetet. 


2. Alliumfóbia – fokhagymától való félelem


Sokan vannak, akik nem szeretik, de hogy rettegjenek tőle? Bizony, ez a fóbia is valós. Nagy valószínűséggel az íz vagy az illat indít be a fokhagymafóbiásoknál olyan traumatikus emléket, ami miatt legszívesebben kirohannának a világból. 


3. Hippopotomonstrosesquipedaliophobia – félelem a hosszú szavaktól


A világ legfurcsább fóbiái közül a leghosszabb, valamilyen rettegni valóra utaló szó pont a hosszú szavaktól való félelmet jelöli. Sokakban már egy sima összetett szó is félelmet vált ki, míg másokból csak az alcímben olvasható hosszúságú szószörny okoz rettegést.


4. Anablephobia – a felnézéstől való félelem


A kínok kínja lehet, hiszen a hétköznapi életben számtalanszor lenne szükség arra, hogy felnézzünk. Aki ettől retteg, annak nagyon nehéz dolga van a mindennapokban. Ezek az emberek leginkább az ismeretlentől félnek, sokan közülük a gravitációtól is rettegnek. 


5. Panhopia – állandó rettegés


Minden fóbia rossz, senki sem szereti ezt az érzést. Rangsorolni nehéz lenne őket, de az első helyezést azért megadhatjuk a panfóbiásoknak. Hogy miért? Mert ők állandó rettegésben élnek, bármi képes belőlük fóbiát kiváltani, nincs meghatározva, hogy mi. Csak az biztos, hogy félnek. Állandóan, szünet nélkül, mindig éppen attól, ami pont eszükbe jut.


További blog bejegyzések
esti szorogás

Miért uralkodik el rajtunk a szorongás erősebben este?

2024.06.28.Sokszor merül fel bennünk a kérdés: Miért lehet az, hogy este, amikor csendben vagyunk, végre már lepihenhetnénk, egyszerűen elöntenek minket go...
Elolvasom
flow élmény

Flow. És ha nincs, milyen veszélyekkel járhat?

2024.05.13.Csíkszentmihályi Mihály flow, azaz áramlás elméletéről szinte már mindenki hallott. Ő (is) vizsgálta tudományosan azt a kérdést, hogy mi teszi b...
Elolvasom
külföldi élet

A külföldön élés nehézségei

2024.05.11.Évről évre egyre több magyar ember és magyar család költözik külföldre nemcsak rövid időre szerencsét próbálni vagy tanulni, dolgozni, hanem tud...
Elolvasom