Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Amit a pszichoszomatikus betegségekről tudni érdemes

2021.01.08. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Van, aki minden bajt erre fog, más még a létezésében sem hisz. A pszichoszomatikus betegségekről eltérőek a vélemények, talán azért, mert nem beszélünk róla eleget. Mi most inkább írtunk róla, hogy a téma kicsit közelebb kerüljön olvasóinkhoz. 


Mi is az a pszichoszomatika?


A pszichoszomatikus kezelés lényege, hogy ilyenkor nemcsak a fizikai tünetekre koncentrál a gyógymód, hanem a lelki összetevőket is vizsgálja. Nyugaton leginkább a szomatikus orvoslás a jellemző, azaz a testi tünetekre való koncentrálás. Megismerik a test élettani történéseit, abból vonnak le következtéseket, arra keresik a megfelelő gyógymódot. Kiválóan használják a tudományt és az új technikai vívmányokat, orvosi

eszközöket. 


Bár a pszichoanalízis nyugaton is jól ismert módszer, a lélekgyógyításnak a keleti kultúrákban van több évszázados hagyománya. A pszichoszomatikus betegségekről szóló tudományos elképzelés arra alapoz, hogy a legtöbb organikus betegség lelki okokra, nem megoldott élethelyezetekre, lezáratlan konfliktusokra vezethető vissza. Az álláspont szerint a stressz konkrét fizikai tüneteket okoz, vagy erősít fel. Komoly kutatások zajlanak a témában – mi most vegyük sorba, hogyan alakulhatnak ki. 


Néhány szó a pszichoszomatikus betegségekről


Ha pszichoszomatikus betegségekről beszélünk, a legismertebb tünetképzésnek a konverziós zavar számít. A mélylélektan azt mondja: ha a beteg lelki konfliktussal küzd, akkor annak megoldása érdekében teste kétségbeesett, szimbólumszerű tüneteket produkál. Meg akar szabadulni a gondoktól, tehát hányással járó betegség alakul ki a szervezetben. Szimbólum a fájdalom és a bénulás, hiszen a meg nem oldott problémák is ilyen érzést keltenek a beteg lelkében. Súlyosabb esetben kiváltó oka lehet a látás- vagy hallásromlásnak.  


A lelki gondok funkcionális szindrómákat is okozhatnak, ilyenkor több, összetettebb tünetet produkálhat a testünk. Ezek olyan komoly szervi bajok, amire nincs „racionális” magyarázat, ilyenek például az izomfájdalmak, gyomorgörcsök és még sorolhatnánk. Aki szomatikusan közelíti meg ezeket a bajokat, az biztosan nem tudja meggyógyítani az ilyen beteget. 


Akár konverziós, akár funkcionális panaszokról beszélünk, érdemes pszichoterápiával foglalkozó szakembert felkeresni, aki a dolgok mélyére ás, komolyan veszi a lelki gondokat, megpróbálja orvosolni azokat. Jó jel, hogy Magyarországon egyre több hagyományos módszerekkel gyógyító orvos foglalkozik pszichológiával, a két iskola keresztezésénél jobb módszer ugyanis még nem született a betegek kezelésére.

További blog bejegyzések
esti szorogás

Miért uralkodik el rajtunk a szorongás erősebben este?

2024.06.28.Sokszor merül fel bennünk a kérdés: Miért lehet az, hogy este, amikor csendben vagyunk, végre már lepihenhetnénk, egyszerűen elöntenek minket go...
Elolvasom
flow élmény

Flow. És ha nincs, milyen veszélyekkel járhat?

2024.05.13.Csíkszentmihályi Mihály flow, azaz áramlás elméletéről szinte már mindenki hallott. Ő (is) vizsgálta tudományosan azt a kérdést, hogy mi teszi b...
Elolvasom
külföldi élet

A külföldön élés nehézségei

2024.05.11.Évről évre egyre több magyar ember és magyar család költözik külföldre nemcsak rövid időre szerencsét próbálni vagy tanulni, dolgozni, hanem tud...
Elolvasom