Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Anyánál, vagy apánál? Vagy mindkettőnél?

2020.11.30. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Anyánál, vagy apánál maradjon a gyerek válás után? Kényes kérdés, mi van akkor, ha mindketten alkalmasak a nevelésre és hajlandóak is rá, plusz a kompromisszumok sokaságára egyaránt. Akkor jöhet az úgynevezett váltott gyermekelhelyezés. Mi ez, és hogy működik?


A kritikusok szerint több hátrány is akad


A szülők válása utáni váltott elhelyezés nemrég jött divatba, korábban az volt a menetrend, hogy az egyik szülővel (általában az anyával) élnek tovább a gyerekek, a másik pedig időnként láthatja őket. A váltott elhelyezés logikusnak tűnik, hiszen sok esetben rendkívül nehéz eldönteni, hogy az anyánál, vagy apánál maradjon a gyerek (maradjanak a gyerekek). Ugyanakkor az ilyen típusú gyermekelhelyezésnek hangos kritikusai is akadnak.


Az ilyen életforma hátrányait sorolók elsősorban azt emelik ki, hogy a gyereknek nem lesz igazi otthona, hiszen mindig másutt van, voltaképpen állandó költözésben él. Az állandóság hiánya mellé olyan negatív dolgok társulnak, mint az anya-, apa-, férfi-, nő szerepek keveredése, beilleszkedési problémák, valamint az, hogy a felnőtt felek a válás után sokszor képtelenek az összehangoltságra, pedig ez nagyon fontos a gyereknevelésben.


Bizonyos ellentéteket félre kell tenni


Az biztos, hogy az elvált szülőknek – akik váltott elhelyezésben gondolkodnak – nagyon sok dologban kell egyetérteniük, együtt érezniük, kompromisszumot kötniük, azt követően is, amikor már nem élnek együtt. A helyzet egyszerre bonyolult és ellentmondásos, hiszen a nyilván meglévő konfliktusokat (amelyek ráadásul több esetben igen komolyak) kell félretenni a gyermek érdekében. Feleség és a férj szerep – jobbra el. Viszont az anya-, apa karakter továbbra is főszerepben – ez bizony nem könnyű szituáció.


Jobb, ha tisztában vannak a dolog nehézségeivel azok, akik belevágnak, ugyanakkor azt is be kell látni, hogy nem lehetetlen megtalálni a megoldást. Lehetséges egy olyan külön, valamilyen szinten mégis összehangolt élet kialakítása, amelyben mindenki megtalálja a helyét és számítását, elégedettségét.


Előnyös, ha mindkét szülővel megmarad a kapcsolat


Egy válás nyilvánvalóan terhes helyzet, és komoly hatással van a gyermekekre. A szülőknek az egyik fő feladatuk egy ilyen esetben az, hogy legyenek képesek félretenni sérelmeiket, és a gyerekek, gyerekek érdekeit szem előtt tartani. Ha nincs olyan körülmény, amely szerint az egyik, vagy másik (esetleg mindkettő) szülőtől meg kell tagadni a láthatás jogát, akkor a legjobb az, ha a kapcsolat az anyával és az apával is megmarad. Erre nyújt jó lehetőséget a váltott elhelyezés, amelynek megszervezése – ahogyan azt már említettük – nem könnyű, viszont ha hajlandóak vagyunk megdolgozni érte, esetleg áldozatot is hozni, megéri.


A gyermekek számára a szeretet mellett nagyon fontos a megfelelő figyelem. Erre akkor is törekedni kell, ha a szülők már nem élnek együtt. Ha ezt figyelembe vesszük, sokat lépünk előre. Szükséges, hogy az anya és az apa a válás után is együtt dolgozzanak a neveléssel kapcsolatos fontos dolgokon. Valószínűleg az álláspontok sok mindenben távolodnak, viszont kompromisszumokkal kiküszöbölhetőek az ellentétek, ami nagyon fontos dolog. Fontosabb az, hogy a gyerek egységes, következetes nevelésben részesüljön, mint a saját vélt, vagy valós igazunk, önérzetünk.


A földrajzi közelség mindenképpen szükséges


Ha a váltott elhelyezés megfelelően működik, az jobb, mint ha csak az egyik szülő vesz részt ténylegesen a gyerek életében. Általában a kezdet nehéz, ha beáll a ritmus, azt követően már könnyebb megoldani az időről-időre felmerülő problémákat. A váltott elhelyezésre nincs séma, azaz a gyakorlatban többféleképpen is működhet a dolog. Nyilvánvalóan szükséges hozzá a földrajzi közelség, hiszen ha távol élnek egymástól az elvált felek, fizikailag képtelenség fenntartani egy ilyen rendszert. Viszont ha adottak a lehetőségek, és megvan rá a hajlandóság is, érdemes belevágni, a gyerek és a szülők érdekében egyaránt.

További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom