Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Az autogén tréning hatásai

2020.12.09. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Sokszor tapasztaljuk, hogy a stresszesebb, nehezebb időszakok után lebetegszünk, fáradékonyabbak leszünk, gyorsan elérnek minket a vírusok, baktériumok. A szervezetünk ugyanis a terhelés hatására kimerül, és tünetekkel figyelmeztet rá, hogy ideje pihenni. Az ilyen esetek kivédésére, illetve megelőzésére az autogén tréning elsajátítása, és alkalmazása sokat segíthet. A tréning lehetővé teszi a stressz kontrollálását, miközben megtanítja az autonóm idegrendszerünket ellazítani.


A technikát egy német pszichiáter, J. H. Schultz dolgozta ki. Megfigyeléseiben az autogén tréning a test öngyógyító folyamatait elősegítő, orvosi módszer. Gyökerei régmúltra vezethetők vissza; merített a görög, keleti, buddhista orvoslás gyakorlataiból, s Schultz ezek összegzése nyomán alkotta meg módszerét az 1920-as években. 


A relaxációs eljárások több pszichológiai, terápiás módszer eszköztárát képezik és orvosok, pszichológusok, pszichiáterek, valamint pszichoterapeuták előszeretettel alkalmazzák. Az autogén tréning több szinten fejti ki hatását. Egyrészt az állandósággal, melegség érzéssel és a sajátos ritmusával segít újra visszatalálni a szélsőséges érzelmi állapotokból a kiegyensúlyozottsághoz, pihentető és nyugtató hatású. A gyakorlatok során a koncentrációs képesség fejlődik, a külső zavaró hatások kiküszöbölésével a teljesítmény fokozódik.


Célja


Az autogén tréning relaxáció elsajátításának célja, hogy a már bennünk létező nyugalmi és kiegyensúlyozott állapotot akaratlagosan elő tudjuk idézni pszichikai és fizikai túlterheltség alatt, stressz-, vagy konfliktushelyzetekben, megelőzzük a betegségeket és fenntartsuk a lelki egyensúlyunkat.


Elsajátítása


Az autogén tréning hossza elsősorban az egyéntől függ, de általában 15 alkalmat foglal magába. A relaxált állapot elérése egyben az eszköz is a terápia folyamatában, a gyakorlatokat behunyt szemmel végezzük ülő, vagy fekvő pozícióban. A gyakorlat során átélt élményeket átbeszéljük a gyakorlatvezető szakemberrel, majd pedig megkeressük az összefüggéseket az átélt élmények és a fennálló problémák, tünetek között. Egy idő után a kliens ezeket az érzetekhez kapcsolható lelki jelenségeket felismeri, megérti, mi miért történik, és elindulhat a nyugalmi állapot elérése felé. Az ellazult állapot közben a szakember bejut a résztvevő lelkének tudattalan részébe. A későbbiekben azonban az egyén már saját magának alakítja a tréninget, és vezeti önmagát autogén módon tüneteinek, betegségeinek függvényében.


A módszer természetesen egyéni és csoportos formában is elsajátítható. Az egyéni módszer előnye, hogy az egyéni problémákra nagyobb hangsúly esik, több időt és figyelmet kap a páciens. Csoportos helyzetben az élmények átbeszélhetők a csoport többi tagjával is, melynek során fontos tapasztalatok szerezhetők, és a nehézségek is könnyebben áthidalhatók.  A napi gyakorlásokra kezdetben  két alkalmat kell szánni, mely nélkülözhetetlen a módszer az automatizmus kialakulása szempontjából.


A rendszeres gyakorlatokkal egy olyan relaxált állapot jön létre, melyben a keringés, szívritmus, légzés, emésztés kontrollálhatóvá válik. Az idegrendszer nyugalmi állapotával a testi feszültség is csökkenni kezd, a testi folyamatok szabályozhatóvá válnak. Az egyén javulást ér el kreativitásban, teherbírásban, önszabályozásban (pl. memóriajavulás, alvásminőség javulása), szorongásoldásban, stresszkezelésben.


Hatásai


Az autogén tréning nemcsak a betege, hanem egészséges emberek számára is kitűnő módszer.


Rendszeres gyakorlása számos pozitív hatással bír:

  • megszünteti a szorongást, csökkenti a stresszt
  • növeli a testi-, és lelki teljesítőképességet
  • ellazítja a testet, izmokat és tudatosítja a test működését
  • javítja a koncentrációt, a teherbírást és a memóriát
  • lelki békét teremt
  • fiatalítja a bőrt
  • segíti az önelfogadást, és az önismeretet
  • segít a pszichoszomatikus betegségekben


Napjainkra a kutatásokból is világossá vált, hogy a fájdalomérzékelésünktől kezdve a perifériás vérkeringésünkig számos testi funkciónkat tudjuk az elménkkel befolyásolni, átállítani. Az autogén tréning nem egyszerűen csak egy relaxációs módszer, hanem képesség bizonyos testi funkcióink szabályozására, így a stresszcsökkentés mellett számos kedvező élettani hatása is van. Az autogén tréning módszer elsajátítása után már 3-5 perc alatt fokozott nyugalmi állapotot tudunk elérni.


További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom