Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Az olvasás jó, és gyógyító

2020.12.01. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Az olvasás jó, mégpedig azért, mert olyan távlatokat nyithat életünkben, amire más nem képes. Az irodalomnak ebben az értelemben nem csak szórakozási, hanem terápiás hatása is van. Azaz: az olvasás jó, és gyógyító (is lehet).


Egy jó könyv kulcs a világhoz


Az olvasás jó: egyszerre szórakoztató feladat, valamint agytorna és érzelmi tapasztalás, illetve tanulás. Szóval minden egyszerre. A könyvekben több ezer éve felhalmozott emberi értékek tornyosulnak, bennük van az érzelmek teljes tárháza, a megélt és megálmodott tapasztalatok sokasága. Aki nem olvas, az hihetetlen lehetőséget szalaszt el a világ megismerése szempontjából. Persze az is igaz, hogy az olvasás nem magától értetődően kellemes tevékenység, meg kell találni az irodalomhoz (legyen az egy szórakoztató ponyvaregény, vagy akár egy komoly vers) vezető utat, ami nem mindig egyenes.


Ha az ember egy számára jó könyvet vesz a kezébe, annak a hatását azonnal érzi, és a többi szinte már jön magától. Amennyiben ez nem sikerül, érdemes tovább próbálkozni, nem biztos, hogy elsőre meg tudjuk találni az örömöt az olvasásban. Ugyanakkor megéri a munka, a kutatás, mert az olvasással számtalan olyan helyzetet élhetünk meg/át, amelyet saját életünkben nem tapasztalunk. A szerzők alkotta világokon keresztül megismerhetjük az emberi cselekvés teljes tárházát. Izgulhatunk, félhetünk, nevethetünk, sírhatunk, együtt érezhetünk a szereplőkkel, vagy éppen utálhatjuk őket. A könyv kulcs a világhoz és magához az emberiséghez.


Egy jó könyv kulcs önmagunkhoz is


És akkor itt jön a képbe az olvasó egyén. Egy jó könyv ugyanis nemcsak a létező, vagy nem létező külvilághoz jelent kulcsot, távcsövet, magyarázatot, útmutatót, hanem visszavezet önmagunkhoz is. És ebben az értelemben beszélhetünk terápiáról, hiszen az irodalom által jobban megismerhetjük magukat, körüljárhatjuk saját érzelmeinket, szembesülhetünk félelmeinkkel, vagy vágyainkkal.


Az irodalomórák egyik visszatérő, klasszikus kérdése az iskolákban az, hogy: vajon mire gondolhatott a szerző? Az igazán jó irodalomóráké pedig az: mire gondolsz te, az olvasó? Bizony, ez is nagyon fontos dolog, hiszen az írás a szerző terméke, de miután megosztotta azt másokkal, a mű saját úton indul el, méghozzá annyi irányba, ahányan elolvassák. Egy igazán jó könyvet „birtokolnak” olvasói, ez így van rendjén, ki ne érezte volna egy jó regényt követően, hogy a főhős „az övé”, vagy hogy a megjelenített történet személyes ügy számára.


Az olvasás, mint meditáció


Az azonosulás, az, hogy szinte belekerülünk az irodalmi műbe, lehetőséget ad arra, hogy tapasztaljunk, tanuljunk és figyeljünk. Tanuljunk magunkról, arról hogyan hatnak ránk a leírtak, mit váltanak ki belőlünk, mit gondolunk róluk. Az olvasás jó, hiszen nemcsak puszta ismeretszerzés és szórakozás, hanem tükör önmagunk felé. Önmagunk megismerése pedig a gyógyító terápiák egyik alapeleme. Az olvasás felfogható egyfajta meditációnak, ugyanis hozzájárul ahhoz a csendhez, amely a világ zavaró zajait, zörejeit kizárva mutat utat a jó értelemben vett befelé forduláshoz.

További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom