Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Beszéljünk a nárcizmusról!

2020.11.04. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Beszéljünk a nárcizmusról! A nárcizmus az olyan tulajdonságok és viselkedések összessége, amelyet egy nárcisztikus személyiség mutat. A nárcisztikus személyiség egy ellentmondásos személyiség, hiszen míg az önbecsülése rendszerint rendkívül alacsony, mégis nagyon határozott (látszólag) és egoista.


Említettük, hogy a legtöbb ember hordoz nárcisztikus személyiségjegyeket, ugyanakkor ez nem összekeverendő a kóros nárcizmussal. A sikerorientáció és a figyeleméhség még nem egyenlő azzal, hogy valaki beletartozik a kórosan nárcisztikusak táborába. A kóros nárcizmus azzal jár, hogy az adott személy kényesen fenntartja önnön vélt nagyságát, nagyszerűségét és felsőbbrendűségét. Mindez természetesen nagyon sok energiával jár.


Nagy szerepe van a nevelésnek


A nárcizmus kialakulásában nagy szerepe van a nevelésnek, hiszen ez egy személyiségfejlődési probléma. A nárcisztikus embert gyermekkorában látszólag szerették és nagy figyelmet kapott, azonban valójában ez nem volt így. Az életének egy jelentős része becsapás, hazugság, így egy olyan világban nő fel, ahol a kimondott szavak és az érzelmek nincsenek egymással szinkronban. Ahol hiányzik a feltétel nélküli szeretet. A figyelem csak látszólagos, ahogyan az elfogadás is, ami jellemző módon a dicsérettel együtt akkor van jelen, ha az a szülőnek jó, az ő kedve és érdekei szerint való.


Nehéz együtt érezni velük, de nem lehetetlen


Beszéljünk a nárcizmusról olyan értelemben is, hogyan érdemes hozzáállnunk az ebben szenvedőkhöz. Az ellenszenves attitűd ellenére ők is együttérzést érdemelnek és nem megbélyegzést és kirekesztést, még akkor is, ha problémájukból adódóan nehezen nyernek empátiát. Ők is nehezen (vagy egyáltalán nem) érzik át más problémáját, így a maguké szintén nehezen kezelhető a környezet, külvilág számára.


Fontos megjegyezni a neveléssel kapcsolatban, hogy a szülői szabályok nemcsak a felnőttek érdekeit szolgálják, hanem a gyermekét is. A pontosan meghatározott szabályokhoz az elvárások mellett elfogadások is tartoznak, miközben a gyermek igényei is előtérben vannak. A nárcisztikus családi környezet kiszámíthatatlan, hamis, így nem csoda, ha a gyermek személyiségfejlődése kóros irányt vesz. Ez az állapot megágyaz annak, hogy egy magabiztos, egoista, határozott álca mögötti alacsony önbecsülésű, szeretet-, ezáltal kórosan figyeleméhes személyiséget kapjunk.

További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom