Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Beszoktatás: az anyák, vagy a gyerekek rémálma?

2020.11.06. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Az anyák, avagy a gyerekek rémálma a közösségbe, bölcsődébe, óvodába való szoktatás, közismertebb nevén beszoktatás? Az biztos, hogy mindenki számára nagy lépés, s talán nem árulunk el zsákbamacskát, ha azt mondjuk, sok esetben a szülőnek nehezebb megugrania ezt a lépcsőfokot.


Kit visel meg jobban egy beszoktatás?


A közösségbe szoktatás egy fordulópont a kicsik életében, ugyanakkor ez inkább az anyák (vagy apák), mint a gyerekek rémálma. Az esetek nagy részében úgy tűnik, hogy a gyermek nem képes megbirkózni ezzel az új helyzettel, ugyanakkor általában pont nem ő benne kell keresni ennek okát, hanem a szülőkben.


Az biztos, hogy gyermeknek, anyának egyaránt komoly lépés a beszoktatás. Na, de kit visel meg jobban? Bizony, a felnőttet, legalábbis a problémák eredője a legtöbb esetben az anya (vagy az apa). Az élet nagy fordulópontjainál fel kell dolgozni a változást, ami sokszor nem könnyű, hiszen felfokozott érzelmek hatnak az emberre, aki sokszor stresszes és frusztrált emiatt. Az elengedés kőkemény feladat, és amíg magunkban nem játsszuk le ennek folyamatát, bizony meggyűlik a bajunk majd a gyakorlatban.


Legyen gyanús, ha nem működik a dolog!


Az elengedés több részből áll. Az egyik elem a bizalom az új közösség irányába, a pedagógus felé. Ha ez nincs meg, azt bizony a gyermek is megérzi. Ahogyan azt is, ha a szülő nincs rendesen érzelmileg ráhangolódva a helyzetre. Hiába mondja az anya, hogy de jó lesz itt neked fiam/lányom, ha nem ezt sugallja, a gyermek is bizonytalanná válhat.


A gyerekek rémálma nem a bölcsőde és az óvoda, hanem az a helyzet, amelyet egy bizonytalan, határozatlan szülő tud okozni beszoktatáskor. Nyilván – ahogyan említettük – ez nem egy könnyű helyzet, sokszor az anya nem is veszi észre magán, hogy hol hibázik. Viszont, ha nagyon nem működik a beszokás, akkor azért az legyen gyanús és tartsunk önvizsgálatot.


Hosszú búcsú az ajtóban, avagy hol hibázik a szülő


Na, de hogy néhány tanáccsal is szolgáljunk, mit lehet tenni ilyen helyzetekben? Először is legyünk tudatosak és gondoljuk át, mit fogunk tenni. Legyen egy konkrét cselekvési terv a fejünkben. Az elnyújtott búcsúzkodási procedúra például nem jó, inkább válasszuk a bizalmas, szeretetteljes, de rövid elköszönést az óvodai csoportszoba ajtajában. Ahogyan a túl sok kérdés sem szolgálja azt, hogy az elengedés jól menjen. Ha nem kérdezzük meg minden percben, hogy hogy vagy, mit érzel, mi bánt, nem vagy-e szomorú, attól még nem vagyunk rossz szülők, nem gondolja azt csemeténk, hogy őt már nem szeretjük.


A beszoktatás természetes velejárója a sírás, ha az elmarad, az nem biztos, hogy pozitív. A gyerekek gyorsan képesek alkalmazkodni a változáshoz, bámulatosan gyorsan felveszik az új életritmust, szívják magukba a frissen megismert világban tapasztaltakat, a szülőre ez nem mindig mondható el. A leválás fájdalma, a korábbi szimbiózis megszűnése megviseli az embert.


Kiszámíthatóság, minőségi időtöltés


A folyamat ráadásul sokszor ébreszt bűntudatot: dolgozom, hajtom az anyagiakat, miközben a gyerekemmel is foglalkozhatnék, stb. Ez természetes érzés, és jó, hogy késztetést érzünk az ellensúlyozására, ugyanakkor figyelni kell rá, hogy ne legyen túl erős a kompenzáció, mert az téves irány. A gyermek-szülő kapcsolatban a kiszámíthatóság és a minőségi időtöltés nagyon fontos, ahogyan az is, hogy a felnőttek ne szorongjanak (például egy beszoktatásnál), mert az bizony komoly negatív hatással lehet gyermekeikre.

További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom