Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Dackorszak és hiszti – hogyan kezeljük?

2021.01.25. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Melyik életkorban különösen jellemző a dackorszak és hiszti? Miért alakul ki a gyermekeknél? Miről szól ez az időszak a gyermek számára? Hogyan lehet kezelni a dackorszakot? Mi a teendő, ha a gyermek dackorszaka irreálisan hosszú ideig tart? Nem könnyű átvészelni a dackorszakot, ezért szeretnénk segítséget nyújtani a szülők számára a gyermeki ellenállással kapcsolatos legfontosabb kérdések megválaszolásával. 


Dackorszak és hiszti esetén a gyermek nem tudja kezelni a túláradó érzelmeit


A dackorszak és hiszti egy- és hároméves kor körül fordul elő a leggyakrabban. Ekkor csökken a gyermek türelme önmagával és a környezetével szemben. A türelemcsökkenés pedig dachoz és hisztihez vezet. Ebben az életszakaszban alakul ki a gyermek éntudata, elkezdi felismerni a saját vágyait és feszegeti a határait. Ezek a vágyak pedig sok esetben ellentétesek a szülők vágyaival. Ez a korszak hirtelen, minden átmenet nélkül jelentkezik a gyermeknél. Részéről nincs ebben a reakcióban semmilyen rosszindulat, csupán arról van szó, hogy még nem tudja leküzdeni a túláradó érzelmeit. A dackorszak nemcsak a szülőket, hanem a gyermeket is megviseli. A hiszti ebben az életszakaszban teljesen természetes, nem jelenti azt, hogy gond lenne a szülők nevelési módszerével vagy a gyermek jellemével.


Dackorszak és hiszti – hogyan lehet kezelni ezt az időszakot? 


A hiszti kitörésekor higgadtnak kell maradni és éreztetni kell a gyermekkel, hogy nincs hatása a hisztijének. A dackorszak és hiszti kezeléséhez következetességre van szükség. Ez azt jelenti, hogy a hiszti hatására nem szabad engedni a nevelési alapelvekből és be kell tartani a napirendet. Utóbbi betartása nemcsak a szülők számára fontos, hiszen a gyermek számára biztonságot jelent. Persze kevésbé fontos kérdésekben dönthet a gyermek, azonban az igazán fontos dolgokban nem szabad engedni a hiszti hatására. Például, ha a kék színű pólót szeretné felvenni a sárga helyett, lehet neki engedni. Azonban olyan fontos kérdésekben, hogy kell-e télen sapka vagy sem, ne ő döntsön. Jó tanács a hiszti kezelésére a figyelemelterelés, vagyis érdemes a gyermek figyelmének elterelésével próbálkozni. Továbbá működhet a hiszti figyelmen kívül hagyása is. Amellett, hogy a gyermek tudomására kell hozni, hogy hisztivel nem érhet el eredményt, azt is éreztetni kell vele, hogy a hiszti ellenére szeretik a szülei. Amennyiben a gyermek dackorszaka irreálisan hosszú ideig tart, vagy úgy elhatalmasodik ez az állapot a gyermeken, hogy már a szülő sem tudja megoldani a problémát, érdemes szakember segítségét kérni.

További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom