Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Első alkalom pszichológusnál – mire számíthatunk?

2021.01.14. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Miért jöttél? Mit vársz a terápiától? Eddig hogyan kezelted? Kérdések, amik biztosan elhangzanak, amikor eljön az első alkalom a pszichológusnál. De mire számíthatsz még, ha elmész egy szakemberhez?


Sokak számára pszichológust felkeresni a gyengeség jele, egyfajta megfutamodást látnak benne, pótcselekvésként tekintenek rá. Mondanunk sem kell, hogy tévednek, de ha valaki ezt a cikket olvassa, minden bizonnyal tisztában van vele, ez a látásmód helytelen.


Az első lépés a legnehezebb


Elkezdeni egy terápiát, először megjelenni egy vadidegen előtt, akinek el kell mondanunk minden titkunkat – nos, ez komoly feszültséget okozhat. Így érdemes felkészülni rá, hogy mire számíthatunk. 


Az első, amit egy pszichológus megkérdez, hogy „miért vagy itt?” Innen indulhat a terápia. Tudnia kell, miért kerested fel, miért kell a segítség, mi az, amit meg akarsz oldani. A legtöbben egy adott gond, tünet miatt keresnek fel pszichológust, amit saját maguk is tudnak azonosítani, de a kezelés során hamar kiderülhet, hogy más problémák is nyomasztják. Ha pedig legalább nagyjából körülhatárolható az ok, az sokat segíthet az előrelépésben. 


Nagy valószínűséggel az is felmerül, hogy eddig miként oldottad meg az adott problémát. Valahogyan nyilván kezelted. Előfordulhat, hogy más személlyel, baráttal, rokonnal, a szerelmeddel beszélted meg, de lehet, hogy magadba fojtottad és egyedül próbáltad megoldani a gondjaidat. Itt arra is kíváncsi a terapeuta, hogy kire számíthatsz akkor, ha nehéz időszakon mész keresztül, de az sem mellékes, hogy ha nem magadtól jutott eszedbe, akkor kitől jött az ötlet, hogy felkeresd. Ez a személy nagy valószínűséggel fontos szerepet tölt majd be a későbbi beszélgetéseitek során. 


Ilyen az első alkalom pszichológusnál


Lehet, hogy valamilyen külső segítséghez, alkoholhoz, egyéb megoldáshoz folyamodtál. Ezekre próbálj meg már az első alkalommal őszintén felelni, mert a szakembernek minden információra szüksége van. 


Az első alkalom a pszichológusnál arra is jó, hogy a szakember feltérképezze a családi hátteredet – erre a kérdésre is számíthatsz. Nem feltétlenül akar a mélyére ásni a kapcsolataidnak, de felszínesen biztosan szóba kerülnek a rokonaid. Ez a téma biztos, hogy elkerülhetetlen, később is komolyabban beszélgettek majd róla. 


Amire még számíts, az a céljaid tisztázása, vagyis biztosan elhangzik az a kérdés, hogy szerinted mi lehet a terápia végkimenetele. Segít rajtad? Tudod majd, hogy mi a megoldás? Milyen hosszú lesz? Mi egyáltalán a célod? Konkrét kérdések, amikre nem biztos, hogy szó szerint ebben a formájukban, de biztosan kíváncsi lesz a terapeuta.

További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom