Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Énkép és önértékelés

2020.12.08. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Reális az énképed? Mennyire vagy kibékülve vele? Az énkép és az önértékelés látszólag hasonló fogalmak, mégsem ugyanazt jelentik. Persze erősen összefüggnek, ugyanis az, hogy milyennek látod magad, nagymértékben meghatározza, hogy mennyire tartod magad értékesnek. Az énkép és önértékelés kéz a kézben jár – ha az egyik nincs rendben, akkor a másikkal is akadnak problémák.


Nem csak tőled függ, hogyan látod magad


Bár az énkép és önértékelés a saját gondolataidat tükrözi magadról, nem csak rajtad múlik, milyenek ezek az eszmék. A külvilág, a környezetedből érkező visszajelzések nagymértékben befolyásolják, hogy milyennek látod, hová „sorolod be” saját magadat.


Szintén meghatározó, hogy milyen az alaptermészeted. Aki eleve bizonytalanabb típus, az többet ad mások véleményére, míg egy magabiztosabb személyiség könnyebben vonatkoztat el ettől. Előbbiek egyetlen negatív kritikát is nagyon magukra tudnak venni, utóbbiak ezeken hamarabb túllépnek.


Milyen vagy és milyen szeretnél lenni?


Az énképnek három típusát különböztetjük meg: az aktuális, a vágyott, valamint az elvárt énképet. Az aktuális énkép takarja azt, amilyennek jelenleg látod magad. A vágyott énkép az, amilyen szeretnél lenni, az elvárt pedig az, aminek az elérését valamilyen szinten reálisnak érzed, amit vársz magadtól. Egyszerű példával: vágyott énkép lehet, hogy híres és nagyon közkedvelt ember legyél, akit mindenki szeret. Elvárt énkép pedig, hogy sikeres legyél a szakmádban, emellett a közvetlen környezeted kedveljen. Érzed a különbséget a kettő között?


Hogy jön ide az önértékelés?


Ahogy említettük, az énkép és önértékelés összefügg. Az önértékelésed nagyrészt azon múlik, hogy mennyire felelsz meg az általad vágyott, illetve elvárt énképnek. Minél távolabb vagy attól, amilyen szeretnél lenni, az önértékelésed annál negatívabb lesz. És minél inkább sikerül teljesítened a saját elvárásaidat, annál pozitívabb színben látod magad.


Ezen némiképp tud változtatni a környezet. Ha folyamatosan dicsérnek, biztatnak, ha sokan szeretnek, akkor az énképed, de vele együtt az önértékelésed is jobb lesz. Akkor is, ha (még) nem vagy olyan, amilyen lenni szeretnél. Amennyiben viszont kedvezőtlenek a környezeted visszajelzései, annak ellenére is láthatod magad negatívan, hogy magadnak megfelelsz.


Az énkép és önértékelés tehát függ a személyiségedtől, a külső visszacsatolásoktól, valamint attól, hogy a saját elvárásaidhoz képest hol tartasz. Szerencsére az énkép és az önértékelés is változhat, így mindig van lehetőséged a fejlődésre, ha problémáid akadnak magaddal.

További blog bejegyzések
esti szorogás

Miért uralkodik el rajtunk a szorongás erősebben este?

2024.06.28.Sokszor merül fel bennünk a kérdés: Miért lehet az, hogy este, amikor csendben vagyunk, végre már lepihenhetnénk, egyszerűen elöntenek minket go...
Elolvasom
flow élmény

Flow. És ha nincs, milyen veszélyekkel járhat?

2024.05.13.Csíkszentmihályi Mihály flow, azaz áramlás elméletéről szinte már mindenki hallott. Ő (is) vizsgálta tudományosan azt a kérdést, hogy mi teszi b...
Elolvasom
külföldi élet

A külföldön élés nehézségei

2024.05.11.Évről évre egyre több magyar ember és magyar család költözik külföldre nemcsak rövid időre szerencsét próbálni vagy tanulni, dolgozni, hanem tud...
Elolvasom