Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Hogyan hatnak ránk a babonák?

2022.02.01. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

A babona szó mai jelentése: tévhit. Ha megvizsgáljuk a babonákat, akkor láthatjuk, hogy ennél azért jóval többről van szó. A babonában van valami természetfeletti. Legalábbis belelátjuk. Mert sokan vagyunk babonásak. De vajon probléma ez? Megvizsgáltuk, hogyan hatnak ránk a babonák.


Akarjuk is, meg nem is – a babonákról


A babona, más néven hiedelem, egy racionális okokat mellőző hit, aminél a történések mögé néha természetfeletti erőket képzelünk. Ezek a természetfeletti erők gyakran negatívak. A babonák részei a mindennapjainknak, és még akik tagadják azt, hogy hinnének bennük, azok sem mennek át péntek 13-én egy létra alatt, miután egy fekete macska átszaladt előttük az úton. Hiszünk is, meg nem is a babonákban. Leginkább a jobb félni, mint megijedni módszert alkalmazzuk. Mert mi baj lehet abból, ha nem 13-én tartjuk az esküvőnket? Ugye, hogy semmi?


Hogy alakultak ki a babonák?


A babonáink a múltban gyökereznek, és gyakran több generáción keresztül apák adják tovább a fiaiknak, anyák a lányaiknak. Az őseink még nem értették, hogy működik a világ, nem mindig értették a szeszélyes természeti erőket, ez pedig életveszélybe sodorhatta őket. A babona kapaszkodó volt egy rémisztő világban, hogy igenis van ráhatásuk a történésekre. Ez megnyugtató lehetett, hiszen a babonák többsége valami negatív eseményhez kapcsolódik. Amikor eltörött egy tükör, óvatosabbak lettek, jobban figyeltek a tetteikre, nehogy tönkremenjen az életük, ahogy a babona tartja. Bár ezek a tettek irreális gondolatok irreális következményei, így működött régen a világ, és így működik még ma is. Elég, ha arra gondolunk, hogy az Egyesült Államokban a szállodák többségében nincs 13. emelet. 


Értelmes, felnőtt emberként tisztában vagyunk azzal, hogy a babonáknak semmi alapjuk nincs. Ezek a hiedelmek bár irracionálisak, részei maradtak az életünknek. Biztos ismerünk olyan embert a környezetünkben, aki péntek 13-án ki sem dugja az orrát otthonról. Hiába van három diplomája. Ezek a hiedelmek az életünk részét képezik, és befolyással vannak a tetteinkre. Hiszünk bennük, annak ellenére, hogy pontosan tudjuk, hogy nem lehetnek igazak.

 

Hogyan hatnak ránk a babonák?


A babonákat generációról generációra adjuk tovább. Ott voltak a dédszüleink életében, és ott lesznek az unkáink életében is. Hiszünk bennük, pedig tudjuk, hogy az egész biztosan nem lehet igaz. Balszerencsét jelent átmenni egy létra alatt? Ugyan már! Mégsem megyünk át alatta. Tudjuk, hogy nem igaz, mégsem megyünk át alatta. Biztos, ami biztos. Tudjuk, hogy a gondolatmenetünk hibás, mégis a megérzéseinkre hallgatunk. És ez megnyugtatóan hat ránk, mert irányítunk valamit, vagy legalábbis ezt gondoljuk. Nem szorongunk az ismeretlen miatt. Hiszen a kezünkbe vettük a sorsunk irányítását. 


A babonák esetében tehát az, hogy felismerjük a hibát az összefüggésekben, nem jelenti azt, hogy eszerint is fogunk cselekedni. 


A babona bizony jó is lehet


Az életünk időnként rémisztő. Mindent megtennénk, hogy elkerüljük a közelgő baljós eseményeket. Egy talizmán tényleg segít levizsgázni? Bizony segít. A szakemberek szerint a pozitív, szerencsét hozó hiedelmeknek jó hatásuk van, mert növelik a teljesítményünket. A kontrollvesztés miatt ugyanis szoronghatunk, a teljesítményünk romlik, ha azonban úgy érezzük, hogy átvettük az irányítást, a negatív hatás megszűnik. Még úgy is, hogy tudjuk, amit gondolunk, az nem létezik. Egy kis hétköznapi varázslat és ahogy a szakemberek látják, működik. Mindannyian varázslók vagyunk. 


A babonákba vetett hitet bűnnek tartja a kereszténység. Úgy gondolják, hogy ez csak kapaszkodó előre nem látható helyzetekben. De mi a helyzet akkor, ha négylevelű lóherét találunk? Azt gondoljuk, hogy milyen szerencsések vagyunk, és talán szerencsénk is lesz. És ki nem látott még egy ház kapuján szerencsepatkót? Vagy autó hűtőrácsán? Jó az, ha van egy kis szerencse az otthonunkban vagy utazás közben. Egy barátunk kétségbeesetten kutat egy gomb után, miután kéményseprővel találkozott? Ő is szeretne egy kis szerencsét. Nem csak talizmánok hoznak szerencsét. A szerencsét talán mi magunk hozzuk magunknak. A szakemberek így gondolják. Nem leszünk stresszesek, lazán oldjuk meg az előttünk álló feladatot abban a hitben, hogy szerencsésen fognak alakulni a dolgaink. És ez már önmagában is szerencse. 


A hiedelmeink nem határoznak meg bennünket, de ahogy láthatjuk, kihatnak az életünkre. És bár a babonaságot sokan ostoba dolognak bélyegzik, a szakemberek ezzel nem értenek egyet. A babonák hatása pozitív is lehet. És ha az segít hozzá bennünket egy orvosi diplomához, miért ne hordanánk szerencsehozó karkötőt? Értelmes, gondolkodó emberek vagyunk. De azért jobb, ha ott van az a karkötő a csuklónkon. 

További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom