Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Hogyan lehetünk támaszai a nehéz helyzetbe kerülő vagy veszteséget átélő rokonaink, barátaink számára?

Nem kell szakembernek lennünk, vagy profi segítőnek, hogy segíteni tudjunk, csupán együtt érző embernek.

2023.10.31. | Szerző: Görög Anikó

Az a tapasztalat, hogy ezt a fajta támogató segítséget nagyon ügyetlenül csináljuk. Nehéz szembenézni mások fájdalmával, veszteségével és a helyzetre adott reakcióként vagy elfordulunk a problémák elől, mert nem tudunk mit mondani és egyébként is olyan ciki, vagy üres, általános szlogeneket mondunk, ami sokszor inkább bosszantó, minthogy segítő lenne.


Az elfordulás, a némaság a cserben hagyás is fájó tud lenni és azok a mondatok is, amelyek pozitívnak hangzanak, de egyáltalán nem segítenek, sőt inkább bosszúságot, haragot, még nagyobb fájdalmat tudnak okozni.



Nézzünk néhány ilyen "mérgező pozitív" mondatot:


  • erős vagy, túléled
  • más is túlélte
  • az élet márcsak ilyen!
  • nekem se volt könnyebb anno, fel a fejjel
  • örülj neki, hogy egészséges vagy, nem vagy rákos (munkahely elvesztése esetén)
  • nekem sokkal rosszabb volt, neked könnyű
  • ne sírj, a sírás nem segít
  • szedd össze magad!
  • semmi nem tart örökké, fogadd el
  • az idő mindent megold, nyugi
  • te egy kis pont vagy a problémáddal az univerzumban
  • ami nem öl meg, az erősít


Nem kell szakembernek lennünk, vagy profi segítőnek, hogy segíteni tudjunk, csupán együtt érző embernek. Mit is jelent ez?


Talán túlzott elvárásaink vannak azzal kapcsolatban, hogy a szenvedést, fájdalmat azonnal meg kell szüntetni, a problémát azonnal megoldani. Nem erre van szüksége a fájdalmat átélő embernek. A legegyszerűbb dolgokat valahogy elfelejtjük az ilyen helyzetekben. Nagyon sokat tud segíteni, ha csak meghallgatjuk a nehézséget átélő barátunkat, rokonunkat megjegyzések, ötletek, ítélkezés nélkül. Akár elhívni egy sétára és nem kíváncsiskodni, csak mellette lenni, vagy felajánlani egy ebédet, kávézást, egy bevásárlást. Csupán csak csendben lenni és hallgatni. Nagyon sokat tud jelenteni egy őszinte ölelés, amely kifejezi az együttérzésünket is és óriási energiát tud adni.


A meghallgatásnak óriási ereje van, de miért is?


A meghallgatással teret tudunk adni a fájdalomnak és tiszteletet kifejezni a másik ember iránt, akinek nem kell szégyenbe burkolóznia, ami a lehető legalacsonyabb energiaszintű érzés, miközben nehézségeken megy keresztül. Azért, mert valaki veszteséget, csalódást, kirekesztettséget, munkahelyet vesztett el, attól még ugyanolyan értékes ember marad. A fájdalom, vagy veszteség a szégyennel karöltve a legrosszabb emberi érzés. Amire ilyenkor szüksége van az embernek, az a "hallak téged", értem, min mész most keresztül. Ezeket a segítő kezdeményezéseket hívom "csendes cselekedeteknek", amik a legtöbbet tudnak segíteni az adott szituációban.


Apró dolgokról van szó ugyan, amik természetesek, de rendkívül sokat számítanak abban a pillanatban, amikor az illető "kirepítve" érzi magát az életből. Legyünk hát támogatóak a bajba, nehézségbe jutott embertársaink iránt, egy öleléssel, meghallgatással, együttérzéssel, mert ezek a dolgok, amik igazán számítanak a nehéz helyzetben és visszahoznak az életbe.




Szerző: Görög Anikó
Adatlap megtekintése
További blog bejegyzések
internetes csalók

Vigyázat, az internetes csalók pszichológia eszközökkel manipulálnak!

2024.04.30.A pandémia időszaka alatt egyre több internetes tranzakciót bonyolítottunk le, szinte mindent az interneten keresztül voltunk kénytelenek vásáro...
Elolvasom
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom