Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Így alakíts ki jó kapcsolatot kamasz gyermekeddel!

2020.12.29. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

A szülő-gyermek kapcsolat életünk alapvető, meghatározó viszonya, néha mégis fényévnyi távolságra érezzük magunkat egymástól, és reménytelennek tűnik, hogy akár a legapróbb dolgokban is egyetértésre jussunk. A kamaszkor mind a szülő, mind a gyerek számára az egyik legnagyobb lelki erőpróbát jelenti, a serdülők életében bekövetkező fontos biológiai változásokhoz hasonló súlyúak azok a fejlemények, amelyek ezzel összefüggésben a családdal és a kortársakkal való kapcsolatokban következnek be. Ez az életszakasz egy kezdetleges öntudatra ébredés, melyet nagyban befolyásol a családi háttér, a kapott neveltetés és a kamaszt körülvevő társaság. Normális és problémás kamaszkort különböztetünk meg problémamegoldó képességtől, erősebb vagy gyengébb családi köteléktől függően, valamint attól, hogy ki milyen gyorsan tudja felvenni a tempót saját külső, belső személyiségi változásaival.


Kockázatokat is rejt magában ez a néhány év, gyakran előfordul, hogy olyan veszekedések alakulnak ki szülő és gyermeke között, melyek egy életre megrontják köztük a kapcsolatot. Arra nincs recept, hogy ne legyenek viták, mert lesznek, ez elkerülhetetlen. De ha a köztetek lévő kötelék kikezdhetetlen, harmonikus, akkor a balhék csak múló kellemetlenségek lesznek. Türelmet, odafigyelést és előrelátó szemléletet kíván meg, de nem nehéz létrehozni ilyen kapcsolatot. Az alábbi tanácsok segíthetnek.


Töltsetek együtt minőségi időt!


A közös időtöltés összekovácsolja a kapcsolatokat. Ez működik családon belül is, ha vannak közös élmények, van miről beszélgetni, és akad, ami bővíti, színesíti a családi legendáriumot. Ne az legyen a cél, hogy fontossági sorrendben, vagy az együtt töltött idő mennyiségében megelőzd a barátait, ám ha belépsz néha az ő világába, kellemes perceket szerezhetsz magatoknak. 


Ne ess ki szülői szerepedből!


A szülők nem csak szülők, számtalan más szerepet be kell tölteniük. Ám nagyon megbánod és a kapcsolatotok is rövid úton megsínyli, ha túl lazára veszed a figurát. A gyerek pillanatok alatt elszemtelenedik, ha nagyon elmozdítod a határokat. A hierarchiát fenntartva is kezelheted partnerként, ha meghallgatod a véleményét, és bizonyos döntések meghozatalát rábízod.


Ismerd meg a barátait!


A serdülőkorban felértékelődnek a kortárskapcsolatok, ilyenkor a legfontosabbak a barátságok, a közösséghez tartozás. Ismerd meg a barátait, próbáld megérteni, mit szerethet bennük. Kövesd nyomon a gyakran változó eseményeket, hova mennek, mit csinálnak közösen, de mindezt ne az ellenőrzés szándékával, hanem azért, hogy megértsd, mi zajlik épp körülötte.

 

Teremts egyensúlyt önállóság és szabályozottság terén!


Légy képben gyermeked mindennapjaival, de egyikőtöknek sem jó, ha rátelepszel. Egyrészt sosem lesz független, ha mindig fogod a kezét, másrészt mivel zavaró az állandó jelenléted, megpróbál majd megszabadulni ettől – ezzel pedig a lázongó viselkedés felé tereled. Bízz a gyermekedben és biztosíts számára némi magánéletet! 


Mindig vedd figyelembe a személyiségét!


Gyermeked önálló individuum, saját jellemvonásokkal, ezt tartsd szem előtt még akkor is, ha a te szöges ellentéted. Biztosan máshogy kezel számos dolgot a mindennapokban, mint ahogyan te tennéd, vagy ahogyan te elvárnád tőle. Bárhogy is legyen, ne erőltesd rá, hogy úgy kezelje a dolgokat, ahogy te. Hálás lesz érte.


Legyen humorérzéked!


Ha túlfeszül a húr, ha elszakad a cérna, már csak a humor segíthet. A konfliktusok kiélezése, a szituációk és önmagunk véresen komolyan vétele helyett sokszor a humor húz ki a gödörből. Egy közös nevetés feszültségoldó hatású lehet.


Légy hiteles!


Kamasz gyermeked úgy fog megbízni benned, ha olyasmiről beszélsz, amit értesz is, és csak olyan dolgot kérsz tőle, amit te is megtennél. A mai gyerekek nagyon okosak, tájékozottak, ezért nem fogod tudni megvezetni. Ha ügyelsz a hitelességedre, tisztelni fog téged a tudásodért és szavahihetőségedért.


Támogasd, erősítsd!


Talán sokszor úgy viselkedik, mintha egyáltalán nem érdekelnéd, de te vagy a szülője, és még mindig fontos neki a visszajelzésed, a szereteted. Biztos sokszor hibázik, és sokszor az agyadra megy, de vedd észre azt is, amit jól csinál, és adj neki minél több pozitív megerősítést! A legtöbb kamasz önbizalom terén nem áll a legjobban. Egy anyától, vagy apától jövő dicséret tizenévesen is kincset ér.


Szeresd!


Van az a kínai közmondás, hogy "Akkor szeress a legjobban, amikor a legkevésbé érdemlem, mert akkor van rá a legnagyobb szükségem.". Fontos, hogy a kamaszkorú gyereked mindig tudja és érezze, fontos neked, szereted, és számíthat rád. Érdemes ezt kifejezni felé minél gyakrabban, akár veszekedés után is elmondani neki, hogy szereted, mert ebben az életszakaszban még nem olyan egyértelmű, hogy a harag és a szeretet időszakosan megférnek egymás mellett. Bár ilyenkor nem annyira látszik, de a gyerekednek tizenéves korában is nagyon nagy szüksége van rád. Csak máshogy. Ő változik, és neked is változnod kell.

További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom