Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Így hat ránk a klímaváltozás

2020.10.05. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

A bolygónkat érintő negatív természeti változások nemcsak a nagy, híradásokba bekerülő katasztrófák kapcsán érintenek minket, hanem a hétköznapok során is. Közérzetünk, gondolkodásmódunk szempontjából egyáltalán nem mindegy, milyen folyamatok zajlanak a világban és ez fordítva is igaz, nem mindegy, hogyan gondolkodunk ezekről a dolgokról. Így hat ránk a klímaváltozás, illetve így hathatunk a mi a klímaváltozásra.


Az egyszerűség kedvéért most tekintsünk el attól a vitától, hogy létezik-e a sokat emlegetett globális klímaváltozás, vagy sem, esetleg más módon, mint ahogyan többen állítják. Változás van, ezt mindenki a saját bőrén érzi, aszály és árvizek, tűzvészek, valamint más természeti katasztrófák pusztítanak rendszeresen szerte a világban. És ha változás van, ahhoz bizony alkalmazkodni kell. Egyértelmű, hogy az emberiség – a konkrét természeti és társadalmi problémák kezelésén túl - pszichológiai szempontból is fontos kihívások előtt áll. Így hat ránk a klímaváltozás.


Az alkalmazkodásban fontos szerepe lehet annak, hogy kutatjuk a Föld változásának emberi elmére, a gondolkodásmódunkra, magatartásunkra gyakorolt hatását. Egyértelmű, hogy a negatív tapasztalatok – legyen akár szó egy saját környezetünkben tapasztalt aszályról, gyümölcsöt pusztító jégesőről, vagy egy távolabbi helyen történt nagyobb katasztrófáról – olyan veszteségélményt jelentenek, amelyet kezelni kell. A sokszor a természeti változások elindította, vagy azáltal felerősödő társadalmi változások (például: migráció) szintén új helyzetet teremtenek és másfajta kihívások elé állítják az emberiséget.


A pszichológia tudományának egyszerre kell segítenie abban, hogy az emberek mentálisan meg tudjanak küzdeni a klímaváltozás negatív hatásaival, valamint abban, hogy a változásokra reagálva átgondoltabb magatartásformák terjedjenek el. Az utóbbi, nevelőszándékú cselekvés alapja lenne, hogy egységes, világos üzeneteket közvetítsünk. Összekapcsoljuk az egyes ember magatartását a világban zajló folyamatokkal, tudatosítsuk, hogy felelősséggel tartozunk bolygónkért, környezetünkért.


A megelőzésben és alkalmazkodásban tehát egyszerre szorul segítségre az emberiség. A megelőzés kulcsa a világos üzenet és a felelősségérzet felerősítése, ugyanakkor a sok katasztrófa, természeti változás elkerülhetetlen még a legnagyobb erőfeszítéseink mellett is. Ezért fontos a megfelelő alkalmazkodás, hiszen a jövőben emberek tömegeinek kell megszoknia egy újfajta világot és ez több szempontból is komoly megpróbáltatás.


Melegebb, vagy hidegebb lesz azon a helyen, ahol élsz. Eddig nem tapasztalt csapadékmennyiség esik le, esetleg szokatlan aszály köszönt be. Az ilyen tapasztalatok az élet számost területén érzékeltetik hatásukat, nem beszélve arról, hogy rengetegen vesznek vándorbotot a kezükbe, mert korábbi lakhelyük nehezebben élhető, vagy egyszerűen élhetetlenné válik.


Így hat ránk a klímaváltozás – az ember által előidézett természeti változásokkal való megküzdés komoly fizikai és mentális kihívás, amely megugrásában a pszichológiának jelentős szerepe lehet.

További blog bejegyzések
esti szorogás

Miért uralkodik el rajtunk a szorongás erősebben este?

2024.06.28.Sokszor merül fel bennünk a kérdés: Miért lehet az, hogy este, amikor csendben vagyunk, végre már lepihenhetnénk, egyszerűen elöntenek minket go...
Elolvasom
flow élmény

Flow. És ha nincs, milyen veszélyekkel járhat?

2024.05.13.Csíkszentmihályi Mihály flow, azaz áramlás elméletéről szinte már mindenki hallott. Ő (is) vizsgálta tudományosan azt a kérdést, hogy mi teszi b...
Elolvasom
külföldi élet

A külföldön élés nehézségei

2024.05.11.Évről évre egyre több magyar ember és magyar család költözik külföldre nemcsak rövid időre szerencsét próbálni vagy tanulni, dolgozni, hanem tud...
Elolvasom