Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Így hat ránk a klímaváltozás

2020.10.05. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

A bolygónkat érintő negatív természeti változások nemcsak a nagy, híradásokba bekerülő katasztrófák kapcsán érintenek minket, hanem a hétköznapok során is. Közérzetünk, gondolkodásmódunk szempontjából egyáltalán nem mindegy, milyen folyamatok zajlanak a világban és ez fordítva is igaz, nem mindegy, hogyan gondolkodunk ezekről a dolgokról. Így hat ránk a klímaváltozás, illetve így hathatunk a mi a klímaváltozásra.


Az egyszerűség kedvéért most tekintsünk el attól a vitától, hogy létezik-e a sokat emlegetett globális klímaváltozás, vagy sem, esetleg más módon, mint ahogyan többen állítják. Változás van, ezt mindenki a saját bőrén érzi, aszály és árvizek, tűzvészek, valamint más természeti katasztrófák pusztítanak rendszeresen szerte a világban. És ha változás van, ahhoz bizony alkalmazkodni kell. Egyértelmű, hogy az emberiség – a konkrét természeti és társadalmi problémák kezelésén túl - pszichológiai szempontból is fontos kihívások előtt áll. Így hat ránk a klímaváltozás.


Az alkalmazkodásban fontos szerepe lehet annak, hogy kutatjuk a Föld változásának emberi elmére, a gondolkodásmódunkra, magatartásunkra gyakorolt hatását. Egyértelmű, hogy a negatív tapasztalatok – legyen akár szó egy saját környezetünkben tapasztalt aszályról, gyümölcsöt pusztító jégesőről, vagy egy távolabbi helyen történt nagyobb katasztrófáról – olyan veszteségélményt jelentenek, amelyet kezelni kell. A sokszor a természeti változások elindította, vagy azáltal felerősödő társadalmi változások (például: migráció) szintén új helyzetet teremtenek és másfajta kihívások elé állítják az emberiséget.


A pszichológia tudományának egyszerre kell segítenie abban, hogy az emberek mentálisan meg tudjanak küzdeni a klímaváltozás negatív hatásaival, valamint abban, hogy a változásokra reagálva átgondoltabb magatartásformák terjedjenek el. Az utóbbi, nevelőszándékú cselekvés alapja lenne, hogy egységes, világos üzeneteket közvetítsünk. Összekapcsoljuk az egyes ember magatartását a világban zajló folyamatokkal, tudatosítsuk, hogy felelősséggel tartozunk bolygónkért, környezetünkért.


A megelőzésben és alkalmazkodásban tehát egyszerre szorul segítségre az emberiség. A megelőzés kulcsa a világos üzenet és a felelősségérzet felerősítése, ugyanakkor a sok katasztrófa, természeti változás elkerülhetetlen még a legnagyobb erőfeszítéseink mellett is. Ezért fontos a megfelelő alkalmazkodás, hiszen a jövőben emberek tömegeinek kell megszoknia egy újfajta világot és ez több szempontból is komoly megpróbáltatás.


Melegebb, vagy hidegebb lesz azon a helyen, ahol élsz. Eddig nem tapasztalt csapadékmennyiség esik le, esetleg szokatlan aszály köszönt be. Az ilyen tapasztalatok az élet számost területén érzékeltetik hatásukat, nem beszélve arról, hogy rengetegen vesznek vándorbotot a kezükbe, mert korábbi lakhelyük nehezebben élhető, vagy egyszerűen élhetetlenné válik.


Így hat ránk a klímaváltozás – az ember által előidézett természeti változásokkal való megküzdés komoly fizikai és mentális kihívás, amely megugrásában a pszichológiának jelentős szerepe lehet.

További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom