Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Így készülj fel az első pszichológiai konzultációra

2022.03.01. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

A pszichológiai konzultáció olyan, mint bármilyen tevékenység, amit az életünk során elkezdünk. Először új lesz, ismeretlen, nem tudjuk, hogy mire számíthatunk. Ez azonban nem probléma, hiszen erre is ugyanúgy felkészülhetünk, mint bármi másra. Utánajártunk, hogyan készülhetünk fel az első pszichológiai konzultációnkra


Csak nyitottan – így induljunk el az első konzultációra


A nyitottság, a befogadó attitűd az élet minden területén hasznunkra lehet. Várhatjuk a következő történéseket várakozással, azzal a tudattal, hogy valami érdekes, izgalmas dolognak lehetünk a részesei. Az első pszichológiai konzultációnkat is fogadhatjuk ajándékként, lehetőségként és gondolhatunk arra, hogy szerencsések vagyunk. A nyitottságunk elfogadtatja velünk az új információkat, az új érzéseket, és így azok pozitív hatással lehetnek az életünkre. A kíváncsiság egy olyan tulajdonságunk, ami érdekessé és izgalmassá teheti a velünk történteket. Mivel megszületett bennünk a döntés, hogy segítségért szakemberhez fordulunk, így ez nem is eshet nehezünkre. Készüljünk erre tudatosan, legyünk nyitottak és befogadók. 


Ez nem egy TV műsor – ez a valóság


Mivel még nem jártunk pszichológiai konzultáción, nem lehet pontos képünk arról, mi is vár ránk. Ismerőseink elbeszéléseiből, és filmekben látott jelenetekből rakhatunk össze egy képet magunkban erről. Vigyázzunk azonban, nehogy a filmek világát várjuk visszaköszönni a mi valóságunkban. Valószínűleg nem egy százemeletes üvegpalotában fekszünk majd egy bőrdíványon, ahol a falon Harvard diplomák sorakoznak. A filmek torz képet mutathatnak arról, hogy mi ránk vár. Nem is kell olyannak lennie a konzultációnak, mint egy filmben, hiszen rólunk sem az fog kiderülni, hogy szuperhősök vagyunk. A reális elvárás fontos, sem az iroda berendezése, sem a gyönyörű felhőkarcoló nem tűnik majd fontosnak, ha távozáskor úgy érezzük, hogy de jót beszélgettünk, és hogy érdemes volt eljönni. A filmes jeleneteket hagyjuk meg a színészeknek. A mi életünk valóságos, a környezetünk is az lesz. 


Miért pont most?


Az első pszichológiai konzultációnk előtt érdemes átgondolni néhány kérdést. Ezt ajánlják a szakemberek. Fontos lesz, hogy miért pont most kérünk külső segítséget a problémánk megoldásához. Történt valami az életünkben? Tisztázzuk magunkban, hogy miért most jött el ez a pillanat. Ez segíthet, hogy a konzultációnk eredményes legyen. Tisztáznunk kell magunkban azt is, hogy mit várunk a konzultációtól. Mi lenne a jó végeredmény? Hogy érezzük magunkat a konzultáció után? Pontosan miért is vagyunk itt? Mi az a probléma, aminek a megoldásában segítségre van szükségünk?


Feltehetjük ezeket a kérdéseket magunknak, ahogy azt is, hogy mire akarunk választ kapni.


Kérdések, amikre választ akarunk kapni


Valamiért úgy döntöttünk, hogy szakemberhez fordulunk. Mi ennek az oka? Úgy érezzük, hogy egyedül nem tudunk megbirkózni vele? Lehet. Tudnunk kell a választ. Ahogy azt is tudnunk kell, hogy melyek azok a területek az életünkben, ahol úgy érezzük, hogy a helyünkön vagyunk. Ahol jól működnek a dolgaink. 


A szakemberek azt ajánlják, hogy ezeket a kérdéseket fogalmazzuk meg, és írjuk le. Ugyanakkor azt is egybehangzóan állítják, hogy ha nincs ehhez kedvünk, akkor ne foglalkozzunk vele. A véleményük szerint ugyanis a beszélgetések alkalmával úgyis fény derül arra, hogy mi az, ami bennünket leginkább foglalkoztat. Ahogy a konzultáció halad előre, úgy lesz majd egyre világosabb mindkét fél számára, hogy mi lehet a cél. Azt sem tartják elképzelhetetlennek, hogy menet közben változni fog a vágyunk, mást akarunk már elérni, mint eredetileg gondoltuk. Ehhez nyitottságra lesz szükség, és arra a határozott elhatározásra, hogy megoldjuk az életünket megnehezítő problémákat. 


Így tehát listát is írhatunk tehát, vagy mehetünk lista nélkül is az első pszichológiai konzultációnkra. Persze a pszichológusunknak is lesznek kérdései hozzánk. Tudni akarja, hogy jártunk-e már korábban pszichológusnál vagy pszichiáternél, és ha igen, mi volt akkor a diagnózis. Azt is tudni akarja, hogy miért váltunk szakembert, jártunk-e vagy járunk-e valamilyen önismereti csoportba, esetleg valamilyen terápiás csoportba. Fontos lesz, hogy szedünk-e gyógyszert, vagy szedtünk-e korábban, esetleg nem állunk-e gyógyszeres kezelés alatt. 


Ezek a kérdések mind azt célozzák, hogy a konzultáció hatékony és sikeres legyen. Persze nekünk is lehetnek kérdéseink, ezeket bátran tegyük fel, hiszen lehet, hogy szükségét érezzük annak, hogy a tanácsadás folyamatával tisztában legyünk. Miután elhangzik ez sok kérdés, és tisztázódnak a dolgok, elkezdődhez az érdemi munka. Hiszen azért jöttünk, hogy jobbá és boldogabbá tegyük a saját életünket. 

További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom