Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Így változik a személyiségünk az idő múlásával

2021.06.24. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Mindenki, aki már merengett a múlton, saját tapasztalatból tudja, hogy hajlamos másképp reagálni bizonyos helyzetekre most, mint akár néhány évvel korábban. De tényleg ilyen nagymértékben változik a személyiségünk? Vagy csupán a türelmünk az, ami átalakul az idő előrehaladtával? 


Idő és környezet


Noha mindenki tudja, hogy mire gondolunk olyankor, amikor a személyiségünkről beszélünk, jóval kevesebben vannak azok, akik pontosan körül tudják határolni ezeket a jegyeket. Hiszen az emberi személyiség felépítménye egy bonyolult konstrukció, pontosan körülhatárolni szinte lehetetlen. Amennyiben mégis egy keretrendszert szeretnénk köré építeni, leggyakrabban Warren Norman „Big Five” modelljét alkalmazzuk, amely szerint az emberi személyiségtípusok az extraverzió, barátságosság, lelkiismeretesség, érzelmi stabilitás és a kultúra/intellektus mentén írható le. Ezek elegye alkotja meg azt a keveréket, amely az egyént kialakítja, ugyanakkor a legtöbb, mai kutatás szerint ezek a jegyek nem statikusan adottak és mozdulatlanok, hanem külső tényezők hatására bizony változik a személyiségünk. Bár a pszichoanalitikus és a szociális tanuláselmélet más okokkal magyarázza azt, hogy a gyerekek miért utánozzák szüleiket, azzal mindkettő egyetért, hogy az idő előrehaladtával változik a személyiségünk. Optimális esetben kevésbé lesz szélsőséges, hiszen megtanulunk megfelelően reagálni a külső ingerekre. Társas kapcsolataink és a visszacsatolások megtanítanak bennünket arra, hogy formálódjon úgy a személyiségünk, hogy aktív életet élhessünk a saját beállítottságunknak megfelelően. A kultúra is egy személyiségformáló erő, hiszen az is hatással van a fejlődésünkre, hogy milyen más emberek vesznek körbe minket.


Terápia hatására vajon változik a személyiségünk? 


Érdekes kérdés az, hogy a fent említetteken kívül – amelyek évek alatt változtatnak egyéniségünkön – milyen mértékben tud változtatni személyiségünkön egy terápia. A tapasztalat azt mutatja, hogy megfelelő környezetben, jó módszereket alkalmazva a pszichoterápia is képes arra, hogy mintegy „mesterségesen” alakítson személyiségünkön. Nem csupán időszakos változásról beszélünk, hanem hosszabb, éveken át fennmaradó személyiségváltozásról. Természetesen a téma összetettségéből kifolyólag nem állítható az, hogy ez mindenkire egyformán igaz és ugyanolyan mértékben alakítható a személyiség szakember által, azonban ez mindenképp egy jó hír azoknak, akik egyedül képtelenek megbirkózni az ezzel kapcsolatos helyzettel. A kutatások és a tapasztalat azt mutatja, hogy a leginkább változtatható területek közé a szorongás, valamint az érzelmi stabilitás tartozik.

További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom