Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogadás Elutasítás

Mi állhat a túlköltekezés hátterében?

2021.03.31.

Aki azt állítja, hogy még sosem költött többet annál, mint amit az akkori aktuális kerete megengedett volna, az valószínűleg nem mond igazat. Hiszen valljuk be őszintén, túlköltekezni a világ egyik legkönnyebb dolga. De mi is okozhatja ezt, mik azok a tényezők, amik ott állnak a túlköltekezés hátterében?


Társadalmi nyomás, absztrakció


Sok olyan külső tényező van, amely ok-okozati összefüggéseket mutat a túlköltekezéssel kapcsolatban. A reklám egyáltalán nem lebecsülendő ereje, a társadalmi nyomás mind olyan tényezők, amelyeket megfejteni könnyű, ellenállni azonban sokkal nehezebb. Hiszen mindenki tudja, hogy a bevásárlóközpontokban szóló kellemes zene, a polcok elrendezése, valamint a termékek árképzése mind olyan trükkök, amelyekkel az eladók – az esetek többségében – sikerrel próbálkoznak. Ehhez járul hozzá még pluszban a társadalmi szokások és az ünnepek elmaterializálódott mivolta is. Karácsony, húsvét – az egykoron szigorú keresztény ünnepek sajnos ma már inkább szólnak a vásárlásról, mintsem a családról és az együtt töltött idő öröméről. Sajnálatos módon ez vonatkozik a születés- és névnapokra is.


Pszichológiai bizonyítékok a túlköltekezés hátterében


Noha számtalan tényező józanésszel is kikövetkeztethető, több olyan ok is áll a túlköltekezés hátterében, amelyekre kutatók mutatta rá. A Dan Ariely és Jeff Kreisler szerzőpáros által végzett kutatások azt bizonyították, hogy az emberek többségének nehezére esik meghatározni a pénz valódi értékét. Mintegy absztrakcióként tekintenek rá, nem valós számként. Ha 5000 forintot egy forintosokban számolnánk le, akkor tudnánk csak valójában elképzelni, mennyi is az az érték – ám ez egy vásárlás esetén sem történik meg. Mi több, a megvásárolt termékek „valódi” árát sem ismerjük – hiszen melyikünk is lehetne tisztában azzal, hogy mi miért kerül annyiba, amennyit kifizetünk érte. Mi is a valós értéke egy adott terméknek, amit megveszünk? Miért kerül annyiba egy telefon, mint egy kerékpár, vagy mint egy havi fizetésünk? A választ valójában senki nem tudja, tudhatja. A fentiek mind együttesen állnak ott a túlköltekezés hátterében. És míg tökéletes megoldás nem létezik ennek elkerülésére, átgondolt vásárlással, a hirtelen felindulásból megvett termékeket elkerülve sokat tehetünk annak érdekében, hogy a hónap végén ne kelljen elszámolnunk a saját lelkiismeretünkkel. Tudatosság, türelem és átgondoltság mind együtt szükségeltetnek ahhoz, hogy csupán addig nyújtózkodjunk, amíg a takarónk ér.


További blog bejegyzések
valtozik a szemelyisegunk

Így változik a személyiségünk az idő múlásával

2021.06.24.Mindenki, aki már merengett a múlton, saját tapasztalatból tudja, hogy hajlamos másképp reagálni bizonyos helyzetekre most, mint akár néhány évv...
Elolvasom
bakancslista

A bakancslista pszichológiája

2021.06.23.Amennyiben azt a szót használjuk, hogy bakancslista, azokra a még remélhetően előttünk álló programokra gondolunk, amit mindenképpen szeretnénk ...
Elolvasom
parkapcsolatok dinamikaja

A párkapcsolatok dinamikája

2021.06.22.A párkapcsolatok dinamikáját többféleképpen lehet megközelíteni és értelmezni, ebben a cikkben egy kétdimenziós fejlődési lehetőségbe, struktúrá...
Elolvasom