Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Mi állhat a túlköltekezés hátterében?

2021.03.31. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Aki azt állítja, hogy még sosem költött többet annál, mint amit az akkori aktuális kerete megengedett volna, az valószínűleg nem mond igazat. Hiszen valljuk be őszintén, túlköltekezni a világ egyik legkönnyebb dolga. De mi is okozhatja ezt, mik azok a tényezők, amik ott állnak a túlköltekezés hátterében?


Társadalmi nyomás, absztrakció


Sok olyan külső tényező van, amely ok-okozati összefüggéseket mutat a túlköltekezéssel kapcsolatban. A reklám egyáltalán nem lebecsülendő ereje, a társadalmi nyomás mind olyan tényezők, amelyeket megfejteni könnyű, ellenállni azonban sokkal nehezebb. Hiszen mindenki tudja, hogy a bevásárlóközpontokban szóló kellemes zene, a polcok elrendezése, valamint a termékek árképzése mind olyan trükkök, amelyekkel az eladók – az esetek többségében – sikerrel próbálkoznak. Ehhez járul hozzá még pluszban a társadalmi szokások és az ünnepek elmaterializálódott mivolta is. Karácsony, húsvét – az egykoron szigorú keresztény ünnepek sajnos ma már inkább szólnak a vásárlásról, mintsem a családról és az együtt töltött idő öröméről. Sajnálatos módon ez vonatkozik a születés- és névnapokra is.


Pszichológiai bizonyítékok a túlköltekezés hátterében


Noha számtalan tényező józanésszel is kikövetkeztethető, több olyan ok is áll a túlköltekezés hátterében, amelyekre kutatók mutatta rá. A Dan Ariely és Jeff Kreisler szerzőpáros által végzett kutatások azt bizonyították, hogy az emberek többségének nehezére esik meghatározni a pénz valódi értékét. Mintegy absztrakcióként tekintenek rá, nem valós számként. Ha 5000 forintot egy forintosokban számolnánk le, akkor tudnánk csak valójában elképzelni, mennyi is az az érték – ám ez egy vásárlás esetén sem történik meg. Mi több, a megvásárolt termékek „valódi” árát sem ismerjük – hiszen melyikünk is lehetne tisztában azzal, hogy mi miért kerül annyiba, amennyit kifizetünk érte. Mi is a valós értéke egy adott terméknek, amit megveszünk? Miért kerül annyiba egy telefon, mint egy kerékpár, vagy mint egy havi fizetésünk? A választ valójában senki nem tudja, tudhatja. A fentiek mind együttesen állnak ott a túlköltekezés hátterében. És míg tökéletes megoldás nem létezik ennek elkerülésére, átgondolt vásárlással, a hirtelen felindulásból megvett termékeket elkerülve sokat tehetünk annak érdekében, hogy a hónap végén ne kelljen elszámolnunk a saját lelkiismeretünkkel. Tudatosság, türelem és átgondoltság mind együtt szükségeltetnek ahhoz, hogy csupán addig nyújtózkodjunk, amíg a takarónk ér.


További blog bejegyzések
esti szorogás

Miért uralkodik el rajtunk a szorongás erősebben este?

2024.06.28.Sokszor merül fel bennünk a kérdés: Miért lehet az, hogy este, amikor csendben vagyunk, végre már lepihenhetnénk, egyszerűen elöntenek minket go...
Elolvasom
flow élmény

Flow. És ha nincs, milyen veszélyekkel járhat?

2024.05.13.Csíkszentmihályi Mihály flow, azaz áramlás elméletéről szinte már mindenki hallott. Ő (is) vizsgálta tudományosan azt a kérdést, hogy mi teszi b...
Elolvasom
külföldi élet

A külföldön élés nehézségei

2024.05.11.Évről évre egyre több magyar ember és magyar család költözik külföldre nemcsak rövid időre szerencsét próbálni vagy tanulni, dolgozni, hanem tud...
Elolvasom