Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogadás Elutasítás

Milyen eszközünk van az alkoholizmussal szemben?

2020.09.24.

Milyen eszközünk van akkor, ha magunkat, vagy valamely családtagunkat, barátunkat érinti az alkoholizmus problémája? Leegyszerűsítve elmondható, hogy minél előbb tudatosítjuk a dolgot, annál többféle eszköz áll rendelkezésünkre ebben a harcban, de sosem késő elkezdeni a csatát.


Magyarországon rengeteg embert érint az alkoholizmus, bizonyos statisztikák szerint egymillió főt is kitehet az alkoholisták száma hazánkban. Ez azt jelenti, hogy a teljes lakosságnak van tapasztalata a témában. Hogy ez a tapasztalat, jó, vagy rossz, sokszor saját magunkon múlik, azaz fontos, hogy szembenézzünk a problémával és felvegyük vele a harcot. Milyen eszközünk van az alkoholizmussal szemben?


Egy lelki problémánál az az első és legfontosabb, hogy tudatosuljon. Csak akkor tudunk ellene harcolni, ha ez megtörtént. Emiatt fontos a kérdés: mit jelent, hogy alkoholista, ki számít annak? Nem egyszerű a válasz, hiszen meg lehet fogalmazni, hogy ha valaki ennyit, meg ennyit iszik, az alkoholista, de nem feltétlenül a mennyiség számít, hanem az, hogy miként hat az italfogyasztás az életünkre. Többfajta definíció létezik, közülük talán az jár a legközelebb az igazsághoz, amely azt mondja: alkoholistának az számít, akinek az italfogyasztása oly mértékű, mely károsítja az egyént és környezetét.


Olvasóink között is bizonyára sokan vannak, akik szeretnek lazítani, szórakozni, bulikba járni és ezen alkalmakkal alkoholt is fogyasztanak. Érdemes megvizsgálni: milyen szinten tesszük ezt, és ez milyen hatással van ránk, vagy azt, hogy az évek alatt miként változik az italfogyasztási szokásunk. Az alkoholista szeszfogyasztása oly mértékű, hogy az testi és szellemi károsodással jár. Ennek már a kezdeti tünetei is jellegzetesek, figyelmesnek kell lenni és észrevenni, ha az alkohol átveszi az egyéni feletti uralmat. A függő ember fokozatosan veszti el érdeklődésék az olyan dolgok iránt, amely korábban fontos volt neki. Elhanyagolja a családját, munkáját, barátait, a negatív személyváltozás tetten érhető.


Az első és legfontosabb tehát, hogy érzékeljük a jeleket, akár rólunk van szó, akár valaki másról a környezetünkben. De milyen eszközünk van még ezen kívül az alkoholizmussal szemben? Furán hangzik, de például az egyik ilyen az, hogy ne támogassuk a kialakulását, létezését. Ugyanis kívülállóként bizony sokszor ezt tesszük, természetesen általában egyáltalán nem tudatosan. Egyszerűen arról van szó, hogy egy családban igyekszünk megőrizni egy kialakult egyensúlyt, még akkor is, ha az rossz, kóros. Az alkoholfüggőséget nem könnyű kezelni, és sokan rosszul is teszik, például, amikor egy alkoholista párjaként nem tudunk kilépni az áldozat szerepéből, azzal fenntartjuk ezt a típusú rossz egyensúlyt. Több esetben szeretetből cselekszünk rosszat, például, amikor levesszük a terhet az alkoholista válláról, és mi tesszük helyre, amit ő elrontott, mi vállaljuk a tetteiért a felelősséget. Persze minden helyzet más, nincs egységes cselekvési recept ilyenkor, azonban érdemes időről-időre átgondolni, hogy jó irányba haladnak-e a dolgok.


Az alkoholista, aki folyamatosan lejjebb és lejjebb csúszik a lejtőn, a végén egyedül marad, és egy idő után valóban menthetetlenné válik. Amíg ez nem történik meg rendkívül fontos a környezetének tudatossága, megfelelő hozzáállása, illetve – ahogyan említettük - önvizsgálata. Ha van rá lehetőségünk, érdemes szakember közreműködését kérni. A legjobb az, ha ezt maga a beteg látja be, ám ha ő erre képtelen, a családtagjainak, barátainak kell cselekedniük. Jobb előbb, mint túl későn.

További blog bejegyzések
vezetok hatasa

Vezetők hatása a kollégákra

2021.09.24.Ábránd lenne azt gondolni (bár szép ábránd), hogy egy cég legfőbb prioritása a dolgozók jólléte. A cégek legfőbb célja a profit. De hol vannak e...
Elolvasom
Csaladi mintak

Családi minták: boldogság, vagy boldogtalanság

2021.09.22.Az emberiséget régóta foglalkoztatja a kérdés: mit hoztunk magunkkal, mit kaptunk őseinktől és ez milyen hatással van a jelenlegi életünkre? A n...
Elolvasom
megfelelesi kenyszert

Hagyd magad mögött a megfelelési kényszert!

2021.09.20.A megfelelési kényszert nem könnyű legyőzni, pláne akkor, amikor minden összedőlni látszik. Amikor az élet bonyolult, nehézkes, igazságtalan, és...
Elolvasom