Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Mindfulness – mit jelent és hogyan valósítható meg?

2020.12.02. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Mi is az a mindfulness?


A mindfulness állapotában csak és kizárólag a jelenre koncentrálunk, olyan éber ottlétet jelent, aminek segítségével 100 százalékosan tudjuk megélni az adott pillanatot. Ha valaki eljut ebbe az állapotba, akkor nincs egyéb célja, mint megfigyelni ezt a momentumot: nem akarja megváltoztatni, befolyásolni, nem akar vele tenni semmit. Hasonló állapotot kell elképzelni, mint amikor egy gondtalan gyermek a felette elvonuló felhőket szemléli. Az ilyen jelenlét állapotában egyáltalán nem hozunk ítéletet az adott pillanatról, csak a tudatunkra figyelnünk. Megfigyeljük a testünk érzeteit, a késztetéseinket. Ha sokat gyakoroljuk, akkor egy idő után nincs szükség a koncentrációra, magától is működik majd, hogy csak az adott pillanatot éljük át. 


A buddhizmusból ered


Az állapot gyökerei 2500 éves múltra tekintenek vissza, buddhista meditációs gyakorlatok az alapjai. Nincs sem vallási, sem világnézeti háttere, egyszerű pszichológia, filozófiai mankó a rohanó világban.  2500 évvel ezelőtt természetesen nem mindfulnessnek hívták ezt az állapotot, a nevét az 1970-es években kapta, amikor a buddhizmust próbálták lefordítani a nyugati világ számára. Többféle meditációs gyakorlatot vezettek be kísérleti jelleggel, több egyetemen és számos kórházban. A technika végül a Massachusettsi Egyetemen kapta a nevét, ahol kísérletek során erősítették a résztvevőkben a tudatosságot. Rengetegen végezték a gyakorlatokat, fontos volt a test megfigyelése, a rendszeres, önmaguk és a döntéseik elfogadása, a lelki nyugalomra való törekvés.


Terápiás célok, csökkenő stressz


A mindfulnesst ma már terápiás célokkal is hatékonyan használják. Sikereket lehet vele elérni a szenvedélybetegeknél, a szorongással küzdőknél, a depressziósoknál, de még a táplálkozási zavaros betegeknél is. A technika hosszú távon tökéletesebbé teszi az agy működését, erősíti az érzelmi intelligenciát, jótékony hatással van az immunrendszerre, jobbá teszi a vérnyomást. 


Az egyik leginkább hasznos tulajdonsága azonban, hogy csökkenti a stresszt. Magyarországon minden harmadik embernél okoz valamilyen tünetet a stressz, ami rendkívüli módon károsítja az egészséget. A mindfulness segít rátalálni a belső nyugalomra, az önmagunkkal való megbékélést mozdítja előre. 


A mindfulness tehát nem csak irányzat, nem áltudomány, hanem valódi segítséget jelenthet sokak számára. Mint minden hasonló eszköz, nem biztos, hogy mindenkinek jó, de kipróbálásával senki sem veszíthet.



További blog bejegyzések
esti szorogás

Miért uralkodik el rajtunk a szorongás erősebben este?

2024.06.28.Sokszor merül fel bennünk a kérdés: Miért lehet az, hogy este, amikor csendben vagyunk, végre már lepihenhetnénk, egyszerűen elöntenek minket go...
Elolvasom
flow élmény

Flow. És ha nincs, milyen veszélyekkel járhat?

2024.05.13.Csíkszentmihályi Mihály flow, azaz áramlás elméletéről szinte már mindenki hallott. Ő (is) vizsgálta tudományosan azt a kérdést, hogy mi teszi b...
Elolvasom
külföldi élet

A külföldön élés nehézségei

2024.05.11.Évről évre egyre több magyar ember és magyar család költözik külföldre nemcsak rövid időre szerencsét próbálni vagy tanulni, dolgozni, hanem tud...
Elolvasom