Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Mindfulness – mit jelent és hogyan valósítható meg?

2020.12.02. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Mi is az a mindfulness?


A mindfulness állapotában csak és kizárólag a jelenre koncentrálunk, olyan éber ottlétet jelent, aminek segítségével 100 százalékosan tudjuk megélni az adott pillanatot. Ha valaki eljut ebbe az állapotba, akkor nincs egyéb célja, mint megfigyelni ezt a momentumot: nem akarja megváltoztatni, befolyásolni, nem akar vele tenni semmit. Hasonló állapotot kell elképzelni, mint amikor egy gondtalan gyermek a felette elvonuló felhőket szemléli. Az ilyen jelenlét állapotában egyáltalán nem hozunk ítéletet az adott pillanatról, csak a tudatunkra figyelnünk. Megfigyeljük a testünk érzeteit, a késztetéseinket. Ha sokat gyakoroljuk, akkor egy idő után nincs szükség a koncentrációra, magától is működik majd, hogy csak az adott pillanatot éljük át. 


A buddhizmusból ered


Az állapot gyökerei 2500 éves múltra tekintenek vissza, buddhista meditációs gyakorlatok az alapjai. Nincs sem vallási, sem világnézeti háttere, egyszerű pszichológia, filozófiai mankó a rohanó világban.  2500 évvel ezelőtt természetesen nem mindfulnessnek hívták ezt az állapotot, a nevét az 1970-es években kapta, amikor a buddhizmust próbálták lefordítani a nyugati világ számára. Többféle meditációs gyakorlatot vezettek be kísérleti jelleggel, több egyetemen és számos kórházban. A technika végül a Massachusettsi Egyetemen kapta a nevét, ahol kísérletek során erősítették a résztvevőkben a tudatosságot. Rengetegen végezték a gyakorlatokat, fontos volt a test megfigyelése, a rendszeres, önmaguk és a döntéseik elfogadása, a lelki nyugalomra való törekvés.


Terápiás célok, csökkenő stressz


A mindfulnesst ma már terápiás célokkal is hatékonyan használják. Sikereket lehet vele elérni a szenvedélybetegeknél, a szorongással küzdőknél, a depressziósoknál, de még a táplálkozási zavaros betegeknél is. A technika hosszú távon tökéletesebbé teszi az agy működését, erősíti az érzelmi intelligenciát, jótékony hatással van az immunrendszerre, jobbá teszi a vérnyomást. 


Az egyik leginkább hasznos tulajdonsága azonban, hogy csökkenti a stresszt. Magyarországon minden harmadik embernél okoz valamilyen tünetet a stressz, ami rendkívüli módon károsítja az egészséget. A mindfulness segít rátalálni a belső nyugalomra, az önmagunkkal való megbékélést mozdítja előre. 


A mindfulness tehát nem csak irányzat, nem áltudomány, hanem valódi segítséget jelenthet sokak számára. Mint minden hasonló eszköz, nem biztos, hogy mindenkinek jó, de kipróbálásával senki sem veszíthet.



További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom