Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Stresszoldás légzéstechnika segítségével

2022.01.25. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Amikor feszültek leszünk egy helyzet miatt, van egy olyan módszer, amit bárhol, bármikor alkalmazhatunk, hogy feloldjuk a lévő stresszt. Ez a stresszoldó légzéstechnika. Utánajártunk, hogyan működik a stresszoldás légzéstechnika segítségével. 


Miért fontos a stresszoldás?


Ha tartósan feszültek vagyunk, az testileg és lelkileg is megviselhet bennünket. Azért, hogy ezt elkerüljük, különböző stresszoldó technikákat is alkalmazhatunk. Ezek többnyire egyszerűen elsajátítható módszerek, amik alkalmasak arra, hogy rövid idő alatt megnyugodjunk. Ezek segítségével kiküszöbölhetjük a stressz káros hatását, kellemesen érezhetjük magunkat, megmarad az energiánk, és derűsen állhatunk a feladataink elé. 


Stresszoldás légzéstechnika segítségével


A stresszoldás egyik legegyszerűbb módja, ha a megfelelő légzéstechnikát alkalmazzuk. Néhány perc alatt lehetünk nyugodtabbak, és ehhez csak egy nyugodt helyre és egy székre lesz szükségünk. Vagy még arra sem. 


Először is üljünk le, és helyezkedjünk el kényelmesen. Csukjuk be a szemünket. Figyeljünk a jelenre, és zárjuk ki a zavaró gondolatainkat. Csak a légzésünkre figyeljünk. Lélegezzünk be az orrunkon keresztül, közben számoljunk el ötig. Lassan csináljuk. Nem lesz könnyű, hiszen feszültek vagyunk. Miután elszámoltunk ötig, és beszívtuk a levegőt, engedjük ki a szánkon át, és csináljuk ezt annyira lassan, hogy legalább kétszer annyi ideig tartson, mint a belégzés. Ismételjük meg többször a gyakorlatot, egymás után. Ne tartsunk szünetet. Belégzés, kilégzés. Legalább öt percen keresztül lélegezzünk így. Vagy ameddig kell.


Arra figyeljünk a légző-gyakorlatunk végrehajtásakor, hogy belégzéskor a hasunk emelkedjen, és ne a vállunk. Ez a természetes lélegzési mód, ilyenkor a tüdő megtelik friss levegővel. Az elhasznált levegőt pedig kilégzéskor kifújjuk. Ezt a módszert használhatjuk alkalomszerűen, vagy hosszabb ideig is. Ezzel szinte meditatív állapotba kerülünk. A levegőt suttogva is kiengedhetjük. Így lélegeznek jóga közben is. A suttogás segíti az ellazulást, előbb leszünk nyugodtak, békések.


A katonák is így csinálják


Mi lehetne stresszesebb annál, mint amikor harcolunk egy háborúban. Több hadsereg is alkalmaz légzéstechnikát stresszoldásra. Ha egy ilyen kiélezett, az életet veszélyeztető helyzetben beválik ez a technika, akkor minden bizonnyal nekünk is jó lesz. 


A hadseregekben használt stresszoldó légzés ugyanolyan egyszerű, mint a fent leírt módszer. Nem is különböznek nagyon egymástól. Ennél a módszernél a négyes szám az, amire figyelnünk kell. Ennél a technikánál is fontos, hogy kényelmesen elhelyezkedjünk. Aztán négy másodpercig belélegzünk, majd a levegőt benntartjuk szintén négy másodpercig. A kifújás szintén négy másodpercig tart, majd a levegőt újabb négy másodpercig visszatartjuk, és csak utána lélegzünk be újra. A gyakorlatot négy percig végezzük, úgy hogy közben végig a négyes szám jár az eszünkben. Ugye, milyen egyszerű? És működik. Mutatjuk, miért. 


Hogyan működik ez a módszer?


A szakemberek szerint a technika működésének alapja az elterelés. Van olyan légzéstechnika, amikor egy bizonyos kéztartást is fel kell vennünk, miközben végezzük a gyakorlatot. Az alatt az idő alatt, amíg légzésünkre koncentrálunk, az agy párhuzamosan több feladatot kap, így egyszerűen megfeledkezünk a stressz kiváltó okáról. A kéztartás felvétele is segít az agyunknak feladatot adni, ezért a légzéstechnikát kéztartással végrehajtva jobb eredményt érhetünk el. Ez az elterelés segíthet abban, hogy nyugodtabban, békésebben, negatív gondolatok nélkül folytathassuk a napunkat. 


A stresszoldó légzéstechnika végrehajtása végtelenül egyszerű, és nem kerül semmibe. Csak leülünk egy kényelmes székre, és néhány perc múlva úgy kelhetünk fel onnan, hogy azt sem tudjuk majd, miért ültünk le. Energikusak és erősek leszünk, mosolyogni fogunk és alig várjuk, hogy tehessünk valamit. Stressz számtalan helyzetben érhet bennünket, és ezt a technikát akár a dugóban ülve is végrehajthatjuk. Vagy elvonulhatunk a munkahelyünk egyik csendes sarkába, vagy megcsinálhatjuk otthon, mielőtt hazaér a család. Egy ingyenes, bárhol alkalmazható stresszoldó technikát kapunk a légzéstechnika elsajátításával. A gyakorlat egyszerű, könnyen végrehajtható, és a működőképességéről azonnal meggyőződhetünk. A leírások szerint néhány perc tudatos légzés elég lesz, de ha mi ezt nem érezzük elegendőnek, folytathatjuk addig, ameddig teljesen meg nem nyugszunk. Ha rendszeresem végezzük ezt a gyakorlatot, nem csak kiélezett helyzetben, nyugodtabb mindennapokban élhetünk, ami jó lesz nekünk, és a környezetünkben élőknek is. A nyugalom fontos dolog. Tartsuk meg magunknak. 

További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom