Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

UBUNTU

2021.05.27. | Szerző: Görög Anikó

Egy antropológus kísérletet végzett egy dél-afrikai faluban. Egy nagy kosár gyümölcsöt helyezett ki a falu közepére és az ott játszó gyerekeknek azt mondta, hogyha megfújja a sípját, akkor mindenki odaszaladhat a kosárhoz és annyi gyümölcsöt vehet ki belőle, amennyit csak akar. A feladatot mindenki megértette. Az antropológus megfújta a sípot és azt tapasztalta, hogy a gyerekek sorba álltak és egy gyümölcsöt adtak körbe egymásnak, amibe mindenki beleharapott. Ekkor az antropológus nagyon meglepődött és megkérdezte tőlük, hogy miért tettek így. Erre az lett a válasz, hogy: UBUNTU, és csak mosolyogtak. Ez azt jelenti, hogy nem vagyunk függetlenek egymástól, egymásra vagyunk utalva, el vagyunk kötelezve egymás iránt, segítenünk kell egymást. 


Az UBUNTU egy afrikai bölcselet, ha úgy tetszik egy világnézet.


Ha lefordítanánk, azt jelentené, hogy azért vagyok, mert mi vagyunk. A Nobel-békedíjas Desmond Tutu afrikai egyházi vezető is elemezte ezt a filózófiai gondolkodást. Az UBUNTU azt jelenti, hogy nagylelkű, vendégszerető, kedves, gondoskodó, együttérző, odaadó vagy, megosztod másokkal azt, amid van. Amikor elnyomunk, vagy bántunk másokat, valójában magunkat nyomjuk el és bántjuk. Emberi mivoltunk azon múlik, hogy elismerjük mások emberi mivoltát. Mindenkivel úgy bánjunk, ahogy szeretnénk, hogy velünk bánjanak. Egymás szemébe tudjunk nézni és nem az én, nem a te számít, hanem a Mi a fontos. Mi vagyunk. „Az ember más embereken keresztül válik emberré.” Egy csokorba kötött minket az élet. Ha pl. a szív és a tüdő elkezdene veszekedni azon, hogy ki a fontosabb, az mindenki számára világos, hogy a kérdés nevetségessé válna. Egymás nélkül nem tudnak létezni. Ugyanígy egyikünk sem tudna magasságokba lépni a mások támogatása nélkül.


Az UBUNTU szellemében cselekvő ember nyitott és segítőkész, másokkal szemben pozitív, a többiek képességeit és lehetőségeit nem érzi fenyegetésnek, megfelelően magabiztos, mivel tudja, hogy egy nagyobb egész része. Megalázónak érzi, ha másokat megszégyenítve, megalázva, megkínozva vagy elnyomva lát.


Vajon ennek megfelelően éljük-e az életünket? Mi az, amit tanulhatunk ezektől az afrikai gyerekektől és az UBUNTU életfelfogásából? 


Legyen a mindennapi életünk része az UBUNTU és senki nem fog panaszkodni a másikra.


Szerző: Görög Anikó
Adatlap megtekintése
További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom