Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

3+1 szabály, amit mindenképp tarts szem előtt egy vita során

2021.04.27. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

A vita, azaz az érvek vagy érvrendszerek ütköztetése egyidős az emberiséggel. Ha azt a szót halljuk, hogy vita, általában valami negatív felhangot érzünk. Ez sajnálatos, hiszen egy kulturált, megfelelő szabályok és keretek közé szorított érvpárbaj sok esetben lehet alapja a dolgok jobbá tételének. Hogy valóban így legyen, fontos, hogy néhány szabályt ne hágjunk át a vita során. 


Egy vita során tilos a személyeskedés


Egy kulturált vita során az első és legfontosabb szabály, hogy ne szakítsuk meg a vitapartner gondolatmenetét. Mivel érvek ütköztetéséről van szó, fontos, hogy mindenkinek lehetősége legyen kifejteni a véleményét. Csak akkor érünk célt, vagyis jutunk közös nevezőre, ha mindenki hiányérzet nélkül tudja közölni az álláspontját. Természetesen ez a saját véleményünkre is igaz, így ha egy vita során a szavunkba vágnak, higgadtan, de határozottan kérjük meg a vitapartnert, hogy engedje végig mondani az érvelésünket. Ezt a szabályrendszert használják sok nyilvános politikai vitaműsor során is. A résztvevőknek van egy adott időkerete, amivel gazdálkodhatnak egy téma alatt. Második szabály, hogy minden esetben kerüljük a személyeskedést! Egy megfelelő érvrendszerrel rendelkező személynek, nincs szüksége arra, hogy oda nem illő, személyeskedő sértéséket, megjegyzéseket használjon. Ha valamelyik fél mégis megengedi ezt magának, vélhetően azt jelenti, hogy kifogyott az észérvekből, továbbá önmagáról állít ki egy igen komoly szegénységi bizonyítványt. A harmadik fontos szabály, hogy érvek nélkül ne álljunk bele egy vitába, mivel az számunkra fog kellemetlen szituációt eredményezni. Ha azt tapasztaljuk, hogy a vitapartnerünk nem rendelkezik az adott témára vonatkozó kellő ismeretanyaggal, akkor szintén a lehető legrövidebb úton zárjuk le a beszélgetést. Régi mondás, de ma is igaz, hogy az esetek döntő többségében a vitás szituációkban annak van a legnagyobb hangja, akinek a legkisebb az ismeret anyaga. 


+1 szabály: csakis a színtiszta igazat


Nagyon fontos, hogy egy vita során mindig tényszerűen mondjuk el az érveinket. Csak olyan információkat közöljünk, aminek a valóságtartamában 100 százalékig biztosak vagyunk. Ha csak egyszer is valótlanságot állítunk, feleslegesen építünk fel egy jól kidolgozott érvrendszert, hiszen abban a pillanatban az egész addigi közlésünk hiteltelenné válik. Pontosan ezért kerüljük a kétértelmű mondatok használatát, azaz törekedjünk arra, hogy amit elmondunk, az a legkevésbé se tűnjön homályosnak.


További blog bejegyzések
esti szorogás

Miért uralkodik el rajtunk a szorongás erősebben este?

2024.06.28.Sokszor merül fel bennünk a kérdés: Miért lehet az, hogy este, amikor csendben vagyunk, végre már lepihenhetnénk, egyszerűen elöntenek minket go...
Elolvasom
flow élmény

Flow. És ha nincs, milyen veszélyekkel járhat?

2024.05.13.Csíkszentmihályi Mihály flow, azaz áramlás elméletéről szinte már mindenki hallott. Ő (is) vizsgálta tudományosan azt a kérdést, hogy mi teszi b...
Elolvasom
külföldi élet

A külföldön élés nehézségei

2024.05.11.Évről évre egyre több magyar ember és magyar család költözik külföldre nemcsak rövid időre szerencsét próbálni vagy tanulni, dolgozni, hanem tud...
Elolvasom