Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Érzelmi intelligencia – valóban a siker titka?

2020.11.30. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Az utóbbi években egyre többet lehet olvasni az érzelmi intelligenciáról, azaz az EQ-ról, és nem csak pszichológiával kapcsolatos portálokon. Gazdasággal, munkaerőpiaci helyzettel, közéleti témákkal foglalkozó felületeken is népszerű téma. 


De mit is jelent az érzelmi intelligencia?


A fogalom olyasmit jelent, hogy az ember képes saját és mások érzelmeit megérteni. A legtöbb témával kapcsolatos kutatás egyetért azzal, hogy az EQ komoly hatással van a viselkedésünkre, nagyban befolyásolja, hogy milyen döntéseket hozunk. Éppen ezért az élet több területén is hasznosítható. 


A címben feltett kérdésre, amely szerint valóban a siker titka-e az érzelmi intelligencia, a válasz tehát egyértelműen igen. Sőt, azt sem túlzás állítani, hogy nagyobb ráhatása van a sikerre, mint az intelligenciahányadosunk, azaz az IQ-nk. 


De miért jelenthető ki egyértelműen, hogy az érzelmi intelligenciának ilyen fontos szerepe van?  Az életünk minden területét meghatározza a technológia, óriási mennyiségű feladatot automatizált az emberiség, a gépek helyettesítik a humánumot. Éppen ezért a klasszikus értelemben vett emberi értékek, tulajdonságok fontossá váltak, hogy olyan célok is teljesülhessenek, amiket a gépek nem tudnának kivitelezni.  Ezeket az emberi értékeket nem is lehet technológiával helyettesíteni. A gépek ugyanis nem képesek olvasni az emberek érzelmeiből, nem tudnak a dolgok „mögé nézni”. 


Hogyan kamatoztassuk a magas EQ-t?


Az érzelmi intelligencia csak élőlényekre jellemző. Kell hozzá egy nagy adag önismeret, amikor az ember képes felismerni a saját érzelmeit. Ilyenkor meg tudjuk mondani, hogy egy adott szituációban miért reagáltunk úgy, ahogy. Ha erre képesek vagyunk, akkor az önszabályozással sem lehet nagy gond. Képesek lehetünk kontrollálni saját viselkedésünket, hangulatunkat. 


A magas EQ leghasznosabb jellemzője talán ez empátia. Azaz, hogy képesek vagyunk mások érzéseit felismerni, megérteni azokat. Ezért „beleérző képességnek” is nevezhetjük. A magas érzelmi intelligenciával rendelkező ember jártas a kontaktusokban, könnyen teremt kapcsolatot, könnyedén tartja fent azokat. Remek csapatjátékos, jól kezeli a konfliktusokat és könnyedén motivál másokat. Aki jól alkalmazza ezeket a képességeket, az úgy képes átérezni mások érzelmeit, hogy az rá nincs valódi hatással, csak megérti, elemzi azokat és következtetéseket von le belőlük.


Jó hír, hogy az érzelmi intelligencia fejleszthető, tanulható, csak kitartás és elszántság kell hozzá. Jelszó a türelem, a saját és mások reakcióinak megfigyelése. Képzeljük bele magunkat mások helyzetébe, fejezzük ki gondolatainkat, főleg, ha hozzánk közelállókkal beszélgetünk.  


A magas EQ tehát kiválóan hasznosítható a munka, karrier során, hiszen másokat szinte nyitott könyvként ki lehet ismerni általa. Kiválóan alkalmazható a családi kapcsolatainkban, mivel elősegíti a jó kommunikációt, a mások döntéseinek megértését, a viták elsimítását. Az ilyen emberek könnyebben boldogulnak a stresszel, azaz mentálisan is egészségesebbek. 

További blog bejegyzések
esti szorogás

Miért uralkodik el rajtunk a szorongás erősebben este?

2024.06.28.Sokszor merül fel bennünk a kérdés: Miért lehet az, hogy este, amikor csendben vagyunk, végre már lepihenhetnénk, egyszerűen elöntenek minket go...
Elolvasom
flow élmény

Flow. És ha nincs, milyen veszélyekkel járhat?

2024.05.13.Csíkszentmihályi Mihály flow, azaz áramlás elméletéről szinte már mindenki hallott. Ő (is) vizsgálta tudományosan azt a kérdést, hogy mi teszi b...
Elolvasom
külföldi élet

A külföldön élés nehézségei

2024.05.11.Évről évre egyre több magyar ember és magyar család költözik külföldre nemcsak rövid időre szerencsét próbálni vagy tanulni, dolgozni, hanem tud...
Elolvasom