Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

3+1 tévhit az álmokról

2021.01.26. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Az álom a természetes pihenési állapotunk, az alvás része, amikor az agyunk ugyan folytat némi aktivitást, de az idő nagy részében nincs tudatos kontroll alatt, vagyis nem az egónk irányítja az elmeműködést. De akkor ki? Egy másik énünk? A lelkünk? Vajon az álmok világa csupán illúzió? Milyen messze lehet az ébrenlét univerzumától? Megannyi kérdés, ami a legelszántabb tudósokat is elriasztotta egy időre a fantazmaképek feltérképezésétől, így rengeteg hiedelem ütötte fel a fejét ezen a fronton. Az agykutatás és a kognitív neurológia robbanásszerű fejlődésével viszont az ábrándfejtés nagy elánnal működni kezdett, így napjainkra számtalan korábban valóságként kezelt tévhit az álmokról megdőlni látszik. Melyek ezek?


1. Csakis REM-fázisban álmodunk


Alvásunk gyors szemmozgás nélküli (Non-Rapid-Eye-Movement, azaz NREM) és gyors szemmozgásos (Rapid-Eye-Movement, azaz REM) szakaszokra bontható. Egy normál alvási ciklus, ami átlagosan másfél-két órás, négy NREM és egy REM periódusra tagolódik, és egy éjszakai regenerálódás során jó esetben négy-hat ilyen turnusban van részünk. Azt tudnunk kell, hogy egy ilyen alvási ciklusban a NREM és REM fázisok sorrendje szigorúan kötött, és a következőképpen néz ki: NREM1 – NREM2 – NREM3 – NREM4 – NREM3 – NREM2 – NREM1 – REM. Jól látható tehát, hogy a NREM, azaz a lassú hullámú alvás, illetve mély alvás az intenzitás szerint további stádiumokba sorolható, és felébredni kizárólag a REM szakaszban tudunk, olyannyira, hogy amennyiben valakit felébresztünk NREM4-ben, akkor mielőtt magához térne, bejárja a NREM3 – NREM2 – NREM1 – REM etapokat, és csak utána tér magához. A REM szakaszt amúgy is erős agyi aktivitás jellemzi: korábban úgy vélték, hogy kizárólag ebben a fázisban álmodunk, a gyors szemmozgásokat is a víziók pásztázásával hozták összefüggésbe. Ez az első tévhit az álmokról, ugyanis az időközben folytatott vizsgálatok rámutattak arra, hogy a NREM sekélyesebb periódusaiban, főleg hajnaltájt az álommanók gyakran repítenek minket az érzéki csalódások kozmoszába.


2. Mindenki álmodik


Korábban úgy vélték, hogy az álomvilág nem a kiváltságosok privilégiuma, és minden emberről elmondható, hogy álmokat sző az éjszaka folyamán, csak reggelre egész egyszerűen nem emlékszik rá. Ez a fáma is megdőlni látszik, ugyanis az ezredfordulós felmérések alátámasztották, hogy igenis léteznek olyanok, akik egyáltalán nem kergetnek ábrándokat.


3. A rémálmok origója lelki problémáink kupaca


Valljuk be, ez a nézet már azért egy laikust is elgondolkodtat. Egy kisgyerek még ritkán küzd érzelmi nehézségekkel, de esetükben is meglehetősen gyakori, hogy ijesztő álmokat látnak. Akkor vajon hogy lenne összefüggés a mentális zavar és a lidércnyomás között? Az újkeletű kutatások valóban rávilágítottak, hogy az ilyen jellegű látomások korántsem egy zavartabb lélek kivetülései, sokkal inkább tekinthetők egyfajta alvászavarnak.


4. A tudatos álmodás egyfajta talentum


Felejtsük el ezt a hiedelmet is! Attól, hogy álmunkban minden kétséget kizáróan tisztában vagyunk vele, hogy mindaz, amit tapasztalunk, csupán képzeletünk játéka, még nem áldott meg minket különleges képességekkel a sors, sőt az emberek többsége ezt az érzést átéli az élete folyamán, ráadásul fejleszthető is.

További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom