Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

3 egyszerű módszer a szorongás csökkentésére

2022.08.09. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Kerülhetünk olyan helyzetbe, ami aggodalmat, feszültséget vált ki belőlünk. Olyan technikákat mutatunk, amiket az otthonunkban is alkalmazhatunk, ezek pedig gyorsan csökkenthetik a szorongásunkat, és segítenek abban, hogy megnyugodjunk. Íme, három egyszerű módszer a szorongás csökkentésére


Miért csökkentsük a szorongást?


Időnként mindannyian érzünk félelmet, nyugtalanságot, időnként feszültek leszünk. Ez addig, amíg a teljesítményünket fokozza, rendben is van. Akkor válik problémássá, ha az egész életünkre rátelepszik, a mindennapjaink részévé válik. Ha a nyugtalanságot beazonosítható ok nélkül érezzük, akkor beszélünk szorongásról. A félelemnek pontosan ismerjük az okát, a szorongásnak viszont nem. 


A szorongás testi tünetekkel járhat. Az izmaink megfeszülnek, elfáradunk, a szívünk erősen dobog, émelygünk, a fejünk vagy a gyomrunk fájni kezd. Érzékenyek és izgatottak leszünk, és kialakulhat alvászavar, vagy sokszor álmodhatunk rosszat. 


A szorongást csökkentenünk kell, mivel az egész életünkre kihat, a nyugalmunk megszűnik, állandó feszültségben élünk. A szorongás negatívan hathat a szociális kapcsolatainkra, a családunkra, és persze ránk is. 


Ami csökkenti a szorongást – takarítsunk


A szakértők szerint egyes tevékenységek csökkentik a szorongást. Az egyik ilyen tevékenység a takarítás. A teljes odafigyelés elvonja a figyelmünket a negatív gondolatainktól, és ahogy a lakásunk egyre tisztább lesz, úgy leszünk egyre mi is egyre nyugodtabbak. Már az is nyugtatóan hat ránk, hogy tisztaság és rend vesz körül bennünket, a rend ugyanis elégedetté tesz bennünket. Akár néhány perc is segíthet az is elég lehet, ha az egyik könyvespolcot leportalanítjuk. Ezt a módszert könnyedén otthon is alkalmazhatjuk, ráadásul nem csak nyugodtabbak leszünk tőle, de a lakás is csillogni fog.


Vannak más, szorongást csökkentő tevékenységek is. Ilyen az olvasás, ilyen hatása lehet egy sorozat megnézésének is, sőt, ha főzünk, az is hozzásegíthet a nyugalmunkhoz. Elég egy kicsit megfigyelni magunkat ahhoz, hogy megtaláljuk a nekünk legmegfelelőbb módszert. Ezek közben a tevékenységek közben a figyelmünk elterelődik, másra irányul. Kikapcsolunk a mindennapokból. 


A jógára is gondolhatunk szorongásoldóként. Tévhit, hogy a jógapózokat csak hajlékony emberek tudják megfelelően végrehajtani, és azok végrehajtásához hosszú évek gyakorlására van szükség. Néhány alap jógapózt mi is megtanulhatunk, és otthon szőnyegre ülve máris felvehetünk egy megnyugtató pózt, ha szeretnénk egy kicsit megnyugodni.


Ami csökkenti a szorongást – szabaduljunk meg a negatív gondolatoktól


Szakértők szerint, amikor szorongunk, rengeteg negatív gondolatunk van. Tele van velük a fejünk. Jó módszer lehet, ha megkérdőjelezzük őket, közben ugyanis rájöhetünk, hogy ezek túlzóak, vagy egyenesen irreálisak. Néhány egyszerű, önmagunknak feltett kérdéssel gyorsan eljuthatunk oda, hogy az aggodalmunk felesleges, és az elképzelt rossz dolgok nem fognak megtörténni. Néhány perc az egész, és máris nyugodtabbak lehetünk. 


Ami csökkenti a szorongást – gondoljunk valami szépre


Egy szakértő pszichiáter szerint szorongás esetén nagyon hatásos lehet a vizualizáció is. Vizualizálni otthon is tudunk. Leülhetünk egy kényelmes székre, becsukjuk a szemünket, és elképzeljük, hogy egy számunkra kedves helyen vagyunk. Ez lehet egy hegycsúcs, egy erdő vagy akár az óceán partja is. A hely, amit a lelki szemünkkel látunk, lehet olyan, ahol már jártunk, és ott jól éreztük magunkat, lehet egy olyan hely, ami a bakancslistánkon szerepel, és lehet egy kitalált helyszín is. Gondolatban aprólékosan ki kell dolgoznunk minden részletet, hallanunk kell az óceán morajlását, vagy a madarak csiripelését, éreznünk kell az arcunkon az enyhe szellőt, hagynunk kell, hogy illatok töltsék be az orrunkat. Néhány percig csak erre a tájra koncentráljunk. Ez megnyugtat bennünket, és feltölt pozitív érzésekkel. 


Öt perc alatt átalakulhat a világunk, a sötét felhők helyét átveszi a napsütés, a lelkünk megnyugszik, mi pedig lelassulunk és megnyugszunk. A fenti gyakorlatok mindegyikét elvégezhetjük otthon is, rövid ideig tartanak, és a szakértők szerint enyhítik a bennünk lévő feszültséget. A szorongásunk csökken, a negatív gondolatokat kisöpörjük a fejünkből, a helyüket pedig pozitív, szép gondolatok veszik át. Ha nem szorongunk, az jó nekünk, és jó a szeretteinknek is. Kiegyensúlyozottabbak leszünk, jobban bírjuk a mindennapokkal járó stresszt, jobban teljesíthetünk a munkahelyünkön és otthon is. Ezek a tevékenységek nem igényelnek beruházást, nem kerülnek pénzbe, egyszerűen végrehajthatóak, és bizonyítottan hatásosak. A mosoly visszatér tőlük az arcunkra, néhány perc alatt lehet szebb tőlük az életünk. 

További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom