Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

3 módszer, amely segíthet egy trauma évfordulója környékén

2021.04.20. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Sajnos szinte kivétel nélkül mindenki életében van olyan esemény, amelyre nem szívesen gondol vissza. Komolyabb a helyzet olyankor, ha – akár tudat alatt is – szemünk előtt lebeg a trauma évfordulója. Rövidtávon segíthet az elkerülés, hosszabb távon viszont jobban járunk, ha foglalkozunk a kialakult helyzettel.


Milyen tüneteket okoz a trauma évfordulója?


Poszttraumás stressz zavar – rövidítve PTSD. A kifejezést bizonyára már többször hallottuk – a közkeletű vélekedéssel ellentétben azonban nem csupán háborúból hazatérő katonákat sújtja ez a tünetegyüttes. Számtalan olyan személyes, vagy társadalmi tragédia, sorsfordító esemény létezhet egy ember életében, amely ilyen problémát okozhat. Ezen események némelyike mutathat ugyan PTSD-hez hasonló tüneteket, azonban ki kell hangsúlyozni: a gyász, valaki elvesztése, vagy egy hasonló kaliberű tragédia nem múlhat el azonnal nyomtalanul, a feldolgozás folyamata az esemény természetes velejárója. A tünetek súlyosbodása ugyanakkor megjelenhet az adott esemény évfordulójakor, úgynevezett évfordulós reakciós tüneteket okozva. Nem kell egyből komoly, hosszantartó és súlyos mentális gondokat társítani ehhez, nem árt ugyanakkor tisztában lenni azokkal a tünetekkel, amik ilyenkor előfordulhatnak. A trauma évfordulója negatív, szélsőséges érzelmeket okozhat, amely az adott napra, vagy az időszak egészére is kihathat. Az, hogy szándékosan kerüljük az eseménnyel kapcsolatos ingereket, szintén hozzátartozik az ilyenkor megszokottakhoz. Sajnos olyan is előfordulhat, hogy fizikai reakciókat vált ki belőlünk az esemény évfordulójának közeledte – alvászavar, idegesség, emelkedett vérnyomás –, ez mind a megszokott kategóriába tartozik. Nem árt azonban az óvatosság, figyelnünk kell arra, hogy a súlyosbodó tünetek ne uralkodjanak el rajtunk, pánikbetegséget okozva. 


Mit tehetünk az ilyen helyzetben? 


Noha rövidtávon természetes, ha a trauma évfordulója a fent említett vegyes érzelmeket, vagy tüneteket hozza ki belőlünk, nem árt, ha hosszabb távon foglalkozunk a tünetekkel és a feldolgozás témakörével. Egy baráti, párkapcsolati beszélgetés, vagy szakember felkeresése mind hozzájárulhat ahhoz, hogy megbirkózzunk a helyzettel. Lehetőség szerint olyanokkal töltsük ilyenkor az időnket, akiben megbízunk, aki jó hatással van ránk. Az sem árt, ha előre felkészítjük magunkat a napra, készítsünk egy tervet, hogy ne csak a rossz esemény súlya legyen az, ami rányomja a bélyegét az adott időszakra. Segíthet, ha olyan tevékenységet választunk, ami képes elterelni a gondolatainkat a negatív előzményekről.


További blog bejegyzések
esti szorogás

Miért uralkodik el rajtunk a szorongás erősebben este?

2024.06.28.Sokszor merül fel bennünk a kérdés: Miért lehet az, hogy este, amikor csendben vagyunk, végre már lepihenhetnénk, egyszerűen elöntenek minket go...
Elolvasom
flow élmény

Flow. És ha nincs, milyen veszélyekkel járhat?

2024.05.13.Csíkszentmihályi Mihály flow, azaz áramlás elméletéről szinte már mindenki hallott. Ő (is) vizsgálta tudományosan azt a kérdést, hogy mi teszi b...
Elolvasom
külföldi élet

A külföldön élés nehézségei

2024.05.11.Évről évre egyre több magyar ember és magyar család költözik külföldre nemcsak rövid időre szerencsét próbálni vagy tanulni, dolgozni, hanem tud...
Elolvasom