Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Leggyakoribb mentális problémák

2020.08.19. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Hazánkban rengeteg pszichiátriai beteg él, viszont az ilyen problémákkal küszködők töredéke kap kezelést. Vagy azért, mert nem akar szakemberhez fordulni, vagy azért, mert más okból nem jut megfelelő ellátáshoz. Lássuk, melyek a leggyakoribb mentális problémák, amelyek minket érintenek!


A mentális zavarok listája sajnos igen-igen hosszú és szerteágazó. A továbbiakban olyanokkal foglalkozzunk, amelyek tényleg nagyon sok embert érintenek. Tekintsük át a leggyakoribb mentális problémákat!


Alkohol-, és drogfüggőség

Az alkohol-, és drogfüggőség káros hatásait, illetve társadalmunkban betöltött szerepét sajnos senkinek sem kell bemutatni. Az úgynevezett szer-, és alkoholhasználat olyan problémát jelent, amely könnyedén kialakul és nagyon nehéz vele a harcot felvenni. Az alkoholizmus igazi népbetegség, hazánkban egyes számítások (becslések) szerint 800 ezer és egy millió fő közé tehető az alkoholisták száma, s évente több tízezren halnak meg az alkoholizmussal összefüggő betegségekben. Az alkoholizmushoz hasonlóan a droghasználat is rengeteg pszichiátriai betegséggel, problémával jár együtt. Az alkohol-, és drogfüggőség kezelése összetett, több szakma közreműködését igényli. Fontos lenne, hogy idejében felismerjük az esetleges problémát, mert így a kezelés is sokkal egyszerűbb és hatékonyabb.


Depresszió

Ha hétköznapiasan, egyszerűen szeretnénk megfogalmazni a depressziót, azt mondhatjuk, hogy olyan rossz kedvről van szó, amely hosszú időn át áll fenn. Természetesen ez ennél jóval bonyolultabb, az orvosi értelemben vett depresszió nem azonos a hétköznapi, viszonylag gyakran előforduló rossz kedvvel, elkeseredéssel. Akkor gyanakodjunk mentális zavarra, ha a következő tünetek közül több is jellemző ránk, vagy másra a környezetünkben és ezek a tünetek tartósan, több hétig is tapasztalhatóak: szomorúság, rossz hangulat, az érdeklődés csökkenése, csökkenő örömkifejezés, jelentős testsúlyingadozás, alvászavarok (túl sokat, vagy túl keveset alszik valaki), nyugtalanság, fáradtság, erőtlenség, fáradékonyság, bűntudat, értéktelenség érzése, csökkenő képességek a koncentrálást és a döntéseket tekintve, öngyilkossági gondolatok, kisebb stressztűrő képesség, fokozódó agresszivítás, dühkitörések.


Alvászavar

Az alvászavar sok esetben egy bizonyos pszichés probléma kivetülése. Azért veszélyes, mert az adott gondot sokszor nem is érzékeljük, nem tudatosítjuk és azonosítjuk, mivel nappal nem okoz tünetet, alvászavar képében viszont jelentkezik. Az alvászavart az emberek hajlamosak lebecsülni, mondván, majd úgyis elmúlik, azonban vannak olyan esetek, ahol az eredő probléma felderítése és feldolgozása nélkül nincs megoldás. Alvászavarok sok mindenhez kötődhetnek és fizikai oka is lehet a dolognak, ugyanakkor a pszichikai háttér megvizsgálása mindenképpen fontos lehet.


Anorexia

A lelki eredetű kóros soványság sajnos gyakran előforduló jelenség, a leggyakoribb mentális problémák között van. Az anorexiánál van egy önképzavar, a beteg nem tudja reálisan megítélni magát, sokszor a kóros soványság ellenére azt gondolja, hogy még mindig túl magas a testsúlya. Sok tizenévest érint, de idősebbek is hajlamosak beleesni ebbe a pszichés kórba. Különböző stádiumok vannak, van, akinél megáll a kialakulóban lévő zavar, míg mások súlyosabb szintre jutnak. Elsősorban a nőket érinti, de a férfiak sem mentesek alóla teljesen. Az anorexia nagyon komoly fizikai problémákat tud okozni, ezek kezelése elengedhetetlen, ugyanakkor emellett a mentális állapot javítása szintén szükséges a gyógyuláshoz.


Pánikbetegség

Napjainkban sajnos komoly növekedést mutat a pánikbetegségben szenvedők száma. Ezt a mentális problémát úgynevezett pánikrohamok jellemzik, ezek a rohamok lehetnek gyakoriak és súlyosak. Olyanok, amelyektől a páciens előre retteg, voltaképpen ez szorongásos állapot jelenti a pánikbetegség javát. Sok esetben nehezen ismerik fel, a rohamokban valamilyen fizikai problémát (például szívrohamot, gyomorproblémát, stb.) gyanítanak. Az tekinthető pánikbetegnek, akinél gyakran, havonta többször jelentkeznek a pánikrohamok. A diagnózisban természetesen először is ki kell zárni a szervi eredetet, ezt követően kerülhet sor a pszichikai kezelésre.


Tekintse át pszichológusaink adatlapját és szükség esetén kérje segítségüket.

További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom