Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

5 dolog, amire figyelj, ha online pszichológust keresel

2022.03.21. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

A pszichológusunkkal online is sikeresen dolgozhatunk együtt, hogy megoldjuk az életünkben felmerülő problémákat. Ezt kutatások bizonyítják. Már a járvány előtt is elterjedt volt ez a fajta módszer, azóta pedig tovább növekedett az online ülések száma. Van azonban néhány fontos különbség a személyes és online terápia között. Utánajártunk, hogy mi az az 5 dolog, amire figyelj, ha online pszichológust keresel.


A technika ördöge


Amikor online pszichológust keresünk, fel kell készülnünk arra, hogy a beszélgetések online, az interneten történnek majd. Ehhez szükségünk lesz internetkapcsolatra. Ez lehet vezetékes vagy mobil kapcsolat is, de az fontos, hogy a kapcsolat gyors és stabil legyen, hiszen ilyenkor képet és hangot kell élőben továbbítani. Az online kapcsolatnál érdemes gondolnunk arra, hogy mi történik akkor, ha megszakad az internetkapcsolat, vagy meghibásodik az az eszköz, amivel kapcsolódunk. Nem mindig tudunk majd persze alternatív megoldást az ilyen helyzetekre, ezért fontos, hogy előre tisztázzuk a pszichológusunkkal, hogy mit tegyünk, ha megszakad a kapcsolat. Tudnunk kell, mi a teendőnk ilyenkor.


Ne pizsamában


Egy online üléshez nem kell elutaznunk, a szobánkból sem kell kimozdulnunk. Ez egy kényelmes megoldás. Fontos azonban, hogy megfelelően készüljünk fel a beszélgetésre. Öltözzünk fel, szedjük rendbe magunkat, és igyekezzünk ráhangolódni a beszélgetésre. Ne az utolsó pillanatban kapcsoljuk be a gépet vagy a telefont, az ülés időpontja előtti perceket pedig töltsük azzal, hogy kizárunk minden más gondolatot a fejünkből. Felejtsük el az aktuális teendőinket, és arra figyelünk, hogy mi fog következni. Ezzel a felkészüléssel nem csak a pszichológusunkat tiszteljük meg, hanem a terápiát is eredményesebbé tehetjük. Kócosan, ébredés után vagy kutyafuttában nem lesz teljes a figyelmünk. Erre pedig szükségünk lesz, hiszen azért szántuk rá erre az időnket és a pénzünket, hogy eredményt érjünk el. 


A beszélgetés csak két emberre tartozik — a titok maradjon titok


Fontos lesz, amikor online pszichológust választunk, hogy egy biztonságos, meghitt környezetet tudjuk teremteni a beszélgetéshez. Ez elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy meg tudjunk nyílni, el tudjunk mondani mindent, ami bennünk van. A legtöbb online is dolgozó pszichológus a skypot vagy a meetet használja, és nem a Messengert. A Messengernél ugyanis nem megfelelő a titkosítás, és nem akarják, hogy a beszélgetés tartalma illetéktelen kezekbe kerüljön. Ez biztonságot és nyugalmat adhat nekünk.


Ugyanakkor a biztonságos kapcsolat mellett ugyanolyan fontos az is, hogy mi, otthonról, nyugodt környezetben beszélhessünk. Ha kétpercenként befut a gyerek egy kérdéssel, vagy a nagymama kérdezi meg, hogy mit főzzön ebédre, az nem lesz jó. Kizökkenhetünk, és a biztosan nem tudunk eléggé figyelni beszélgetésre, ha attól kell tartanunk, hogy valaki belehallgathat a beszélgetésünkbe. A legjobb, ha teljesen egyedül vagyunk otthon, de ha ezt nem tudjuk megoldani, akkor is fontos lehet egy zárt helyiségbe elvonulni erre az időre. 


Bejelentkezés, pénzügyek


Az online pszichológusunkhoz ugyanúgy be kell jelentkeznünk, mintha személyesen találkoznánk. Kérjünk mindig időben időpontot, és ahhoz pontosan tartsuk magunkat. Akár hetekre, hónapokra előre is rögzíthetjük a beszélgetések időpontját.


A fizetést is tisztáznunk kell. Az online pszichológia ülések általában kevesebbe kerülnek, mint a személyes konzultációk, és jellemzően előre ki kell fizetnünk az ülés árát. Erről mindenképpen kérdezzük meg a pszichológusunkat, és tartsuk magunkat a megbeszéltekhez. Készüljünk fel arra, is, hogy ha bármilyen okból nem tudunk a megbeszélt időpontban beszélgetni, sok esetben akkor is felszámítják nekünk a beszélgetés árát. Az is elképzelhető, hogy bizonyos időpontig díjmentesen lemondhatjuk majd a beszélgetést, ha valami halaszthatatlan teendőnk jön közbe.


Ő ismerjen meg – nem érdemes nyomozni


Egy kevésbe kézenfekvő, mégis fontos része is van az online pszichológussal történő beszélgetésünknek. Ne nyomozzunk! Ne akarjuk tudni, kivel fogunk beszélgetni. Itt persze nem arról van szó, hogy semmit ne akarjunk tudni a pszichológusunkról. Tudnunk kell a végzettségét, azt is, hogy milyen módszerekkel dolgozik, és fontosak lehetnek a referenciái is. Ezek az információk elengedhetetlenek a megfelelő választáshoz


Az azonban, hogy a pszichológusunknak van-e családja, hol nyaralt az elmúlt évbe, és hogy szeret-e síelni, az számunkra nem lesz fontos. Ne nyomozzunk a pszichológusunk magánélete után! Ez ugyanis befolyásolhat bennünket, megítélhetjük, beskatulyázhatjuk őt. Ez negatívan hathat ki a beszélgetésekre, ha tehát nyomozunk, azzal magunkat hozhatjuk hátrányos helyzetbe. Azért megyünk pszichológushoz, hogy ő ismerjen meg bennünket, nem azért, hogy mi ismerjük meg őt. Ne nyomozzunk! Nem éri meg. 


További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom