Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

5 gyakori kommunikációs hiba a szülő-gyermek kapcsolatban

2022.02.03. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

A szülő és a gyermeke közötti kapcsolat legalább annyira nehéz, mint amennyire fontos. Igyekszünk jó szülők lenni, és egy boldog, kiegyensúlyozott felnőttet nevelni a gyermekünkből. Ez nem mindig sikerül. Íme, 5 gyakori kommunikációs hiba, amit elkövethetünk a szülő-gyerek kapcsolatban.


Az egyik legnagyobb hiba – örökre maradj a gyermekem


Vannak szülők, akik nem engedik felnőni a gyermeküket. Ha a szülőként az életünkben nem tudunk kiteljesedni, gyakran megpróbálunk minél nagyobb szerepet betölteni a gyermekünk életében. Már negyven éves a gyerek? Nem baj, mi jobban tudjuk, hogy mi a jó neki. Ezzel persze az önállóságát erősen korlátozzuk. A gyermek funkciója ilyenkor az, hogy a hiányzó szociális kapcsolataink miatt bennünk kialakult űrt betöltse, és az, hogy pozitív ingereket kapjunk tőle. Ilyenkor mindent tudni akarunk, nem hagyjuk önálló döntéseket hozni. Ráadásul elvárjuk, hogy ebben a gyerekünk is partner legyen, hiszen úgy gondoljuk, tartozik ennyivel, hiszen mindent nekünk köszönhet. Vagy nem?


A kölcsönös tisztelet fontossága - nem csak mi érzünk, hanem a gyerek is


Alapvető dolog, hogy a gyermek tisztelje a szüleit. Arról azonban hajlamosak vagyunk megfeledkezni, hogy ez fordítva is igaz. Végülis mi vagyunk az idősebbek, jár nekünk a tisztelet. Hogy lehetne a gyerek velünk egyenrangú? Egy vita esetén azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy ő is megérdemel legalább annyi tiszteletet, mint mi. Ha hibázik a gyermekünk, gyakran indulattal reagálunk. Talán fáradtak vagyunk, és a fegyelmezés tűnik a legjobb megoldásnak. A fegyelmezésnek természetesen nagyon is helye van a nevelésben, de fontos, hogy azt a megfelelő időben, és megfelelő empátiával alkalmazzuk. Nem csak mi érzünk, hanem a gyerek is. 


Én csinálom jól – gondolja a szülő - nagy álmok, merész célok mennek a kukába


A kiskanálnak meg van a helye a fiókban, és a téli gumit mindig november első hetében tetetjük fel. Mert ez csak így jó. Csak így lehet csinálni. Nem fogadjuk el, hogy másik megoldás is jó lehet. A gyerek is csinálja így. Akár azt is elvárhatjuk, hogy olyan nézeteket valljon, és olyannak lássa a dolgokat, mint mi. Majd mi megmondjuk, hogyan éljen és mit csináljon a gyermekünk, úgy biztos boldog lesz. Ha nem, akkor az meg az ő hibája. Meg kellene próbálni megérteni a gyermekünket, ha már tőle elvárjuk ezt. Hova vezet az, ha mindig jobban fogjuk tudni? A gyermekünk saját tapasztalatai, egyedül megoldott problémáiból származó következtetései megkérdőjeleződnek, hiszen mi azokkal nem értünk egyet.


A gyerek űrhajós akar lenni. De ki hallott már ilyet? Egy ilyen kis faluból, városból, országból senki nem lesz űrhajós. Különben is, minden felmenője asztalos volt. Miért akar ő űrhajós lenni? Ne álmodjon nagyot a gyerek. Éljen úgy, mint az ősei. Ne másként. A beszűkült gondolkodásunk miatt gyakran nem támogatjuk az új ötleteket, Minek kockáztatni? Mondjuk ezt gyakran anélkül, hogy meghallgatnánk őt, vagy bármit is tudnánk az adott területről. A gyerekünk persze csalódik, nem kap megerősítést, pedig bátorítást vár a szülőitől, s mivel ezt nem kapja meg, feladhatja a terveit. Ilyenkor a gyermeknek el kell engednie azt a belső szükségletét, hogy a szülőtől pozitív visszajelzést kapjon, mert ez megakadályozhatja a célja elérésében.


Létezik tökéletes gyerek?


Szülőként gyakran elvárjuk, hogy a gyermekünk a mi igényeinknek megfelelően viselkedjen, ugyanúgy gondolkodjon, mint mi, sőt, akár úgy is nézzen ki. Az elfogadásunkat feltételekhez kötjük, és ha azok nem teljesülnek, akkor ő bizony nem elég jó. Ennek az lehet a következménye, hogy kialakul egy megfelelési vágy, a saját igények pedig háttérbe szorulnak. Jó lenne persze egy tökéletes gyerek, de lássuk be, a legtöbb nem az. 


Ne kiabáljunk a gyerekkel


A tiszteletről már volt szó. Ezt példamutatással és empátiával érhetjük el. Ennek egyik fontos eleme az, hogy hogyan beszélünk a gyermekünkkel. Ha trágár szavakkal illetjük, kiabálunk vele, akkor a tisztelet sérül, és a gyermekünknek is rossz példát mutatunk. A kiabálás eltorzíthatja a gyermekünk önvédelmi mechanizmusát, az eredmény pedig egy sérült, neurotikus gyerek lehet. 


Mit tehetünk? - az odafigyelés fontossága


Az, hogy beszélgessünk a gyermekünkkel, rendkívül fontos. Az értő figyelemmel való felé fordulás, a közösen eltöltött idő segít, hogy megtudjuk, mit érez és gondol a gyermekünk. Próbáljunk meg úgy beszélgetni vele, hogy közben nem a munkahelyi feladatinkon rágódunk, és az sem jó, ha iskolába menet útközben fél füllel hallgatjuk meg őt. Erőltetettnek tűnhet, de érdemes lehet tudatosan időt szakítani ezekre a beszélgetésekre. Telefont nyomkodva vagy a TV-t nézve nem tudunk teljesen a gyermekünk felé fordulni a figyelmünkkel. Ha éppen benne vagyunk a vacsora készítésében, vagy a kertben metsszük a barackfát, és a gyermekünk beszélgetni kezd velünk, fontos, hogy félretegyük, amit csinálunk, és csak rá figyeljünk. Fél óra múlva már nem lesz jó. A gyermekünk meg akar nyílni nekünk. Beszélgessünk vele. Akkor és ott. 


További blog bejegyzések
esti szorogás

Miért uralkodik el rajtunk a szorongás erősebben este?

2024.06.28.Sokszor merül fel bennünk a kérdés: Miért lehet az, hogy este, amikor csendben vagyunk, végre már lepihenhetnénk, egyszerűen elöntenek minket go...
Elolvasom
flow élmény

Flow. És ha nincs, milyen veszélyekkel járhat?

2024.05.13.Csíkszentmihályi Mihály flow, azaz áramlás elméletéről szinte már mindenki hallott. Ő (is) vizsgálta tudományosan azt a kérdést, hogy mi teszi b...
Elolvasom
külföldi élet

A külföldön élés nehézségei

2024.05.11.Évről évre egyre több magyar ember és magyar család költözik külföldre nemcsak rövid időre szerencsét próbálni vagy tanulni, dolgozni, hanem tud...
Elolvasom