Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

5 gyakori kommunikációs hiba a szülő-gyermek kapcsolatban

2022.02.03. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

A szülő és a gyermeke közötti kapcsolat legalább annyira nehéz, mint amennyire fontos. Igyekszünk jó szülők lenni, és egy boldog, kiegyensúlyozott felnőttet nevelni a gyermekünkből. Ez nem mindig sikerül. Íme, 5 gyakori kommunikációs hiba, amit elkövethetünk a szülő-gyerek kapcsolatban.


Az egyik legnagyobb hiba – örökre maradj a gyermekem


Vannak szülők, akik nem engedik felnőni a gyermeküket. Ha a szülőként az életünkben nem tudunk kiteljesedni, gyakran megpróbálunk minél nagyobb szerepet betölteni a gyermekünk életében. Már negyven éves a gyerek? Nem baj, mi jobban tudjuk, hogy mi a jó neki. Ezzel persze az önállóságát erősen korlátozzuk. A gyermek funkciója ilyenkor az, hogy a hiányzó szociális kapcsolataink miatt bennünk kialakult űrt betöltse, és az, hogy pozitív ingereket kapjunk tőle. Ilyenkor mindent tudni akarunk, nem hagyjuk önálló döntéseket hozni. Ráadásul elvárjuk, hogy ebben a gyerekünk is partner legyen, hiszen úgy gondoljuk, tartozik ennyivel, hiszen mindent nekünk köszönhet. Vagy nem?


A kölcsönös tisztelet fontossága - nem csak mi érzünk, hanem a gyerek is


Alapvető dolog, hogy a gyermek tisztelje a szüleit. Arról azonban hajlamosak vagyunk megfeledkezni, hogy ez fordítva is igaz. Végülis mi vagyunk az idősebbek, jár nekünk a tisztelet. Hogy lehetne a gyerek velünk egyenrangú? Egy vita esetén azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy ő is megérdemel legalább annyi tiszteletet, mint mi. Ha hibázik a gyermekünk, gyakran indulattal reagálunk. Talán fáradtak vagyunk, és a fegyelmezés tűnik a legjobb megoldásnak. A fegyelmezésnek természetesen nagyon is helye van a nevelésben, de fontos, hogy azt a megfelelő időben, és megfelelő empátiával alkalmazzuk. Nem csak mi érzünk, hanem a gyerek is. 


Én csinálom jól – gondolja a szülő - nagy álmok, merész célok mennek a kukába


A kiskanálnak meg van a helye a fiókban, és a téli gumit mindig november első hetében tetetjük fel. Mert ez csak így jó. Csak így lehet csinálni. Nem fogadjuk el, hogy másik megoldás is jó lehet. A gyerek is csinálja így. Akár azt is elvárhatjuk, hogy olyan nézeteket valljon, és olyannak lássa a dolgokat, mint mi. Majd mi megmondjuk, hogyan éljen és mit csináljon a gyermekünk, úgy biztos boldog lesz. Ha nem, akkor az meg az ő hibája. Meg kellene próbálni megérteni a gyermekünket, ha már tőle elvárjuk ezt. Hova vezet az, ha mindig jobban fogjuk tudni? A gyermekünk saját tapasztalatai, egyedül megoldott problémáiból származó következtetései megkérdőjeleződnek, hiszen mi azokkal nem értünk egyet.


A gyerek űrhajós akar lenni. De ki hallott már ilyet? Egy ilyen kis faluból, városból, országból senki nem lesz űrhajós. Különben is, minden felmenője asztalos volt. Miért akar ő űrhajós lenni? Ne álmodjon nagyot a gyerek. Éljen úgy, mint az ősei. Ne másként. A beszűkült gondolkodásunk miatt gyakran nem támogatjuk az új ötleteket, Minek kockáztatni? Mondjuk ezt gyakran anélkül, hogy meghallgatnánk őt, vagy bármit is tudnánk az adott területről. A gyerekünk persze csalódik, nem kap megerősítést, pedig bátorítást vár a szülőitől, s mivel ezt nem kapja meg, feladhatja a terveit. Ilyenkor a gyermeknek el kell engednie azt a belső szükségletét, hogy a szülőtől pozitív visszajelzést kapjon, mert ez megakadályozhatja a célja elérésében.


Létezik tökéletes gyerek?


Szülőként gyakran elvárjuk, hogy a gyermekünk a mi igényeinknek megfelelően viselkedjen, ugyanúgy gondolkodjon, mint mi, sőt, akár úgy is nézzen ki. Az elfogadásunkat feltételekhez kötjük, és ha azok nem teljesülnek, akkor ő bizony nem elég jó. Ennek az lehet a következménye, hogy kialakul egy megfelelési vágy, a saját igények pedig háttérbe szorulnak. Jó lenne persze egy tökéletes gyerek, de lássuk be, a legtöbb nem az. 


Ne kiabáljunk a gyerekkel


A tiszteletről már volt szó. Ezt példamutatással és empátiával érhetjük el. Ennek egyik fontos eleme az, hogy hogyan beszélünk a gyermekünkkel. Ha trágár szavakkal illetjük, kiabálunk vele, akkor a tisztelet sérül, és a gyermekünknek is rossz példát mutatunk. A kiabálás eltorzíthatja a gyermekünk önvédelmi mechanizmusát, az eredmény pedig egy sérült, neurotikus gyerek lehet. 


Mit tehetünk? - az odafigyelés fontossága


Az, hogy beszélgessünk a gyermekünkkel, rendkívül fontos. Az értő figyelemmel való felé fordulás, a közösen eltöltött idő segít, hogy megtudjuk, mit érez és gondol a gyermekünk. Próbáljunk meg úgy beszélgetni vele, hogy közben nem a munkahelyi feladatinkon rágódunk, és az sem jó, ha iskolába menet útközben fél füllel hallgatjuk meg őt. Erőltetettnek tűnhet, de érdemes lehet tudatosan időt szakítani ezekre a beszélgetésekre. Telefont nyomkodva vagy a TV-t nézve nem tudunk teljesen a gyermekünk felé fordulni a figyelmünkkel. Ha éppen benne vagyunk a vacsora készítésében, vagy a kertben metsszük a barackfát, és a gyermekünk beszélgetni kezd velünk, fontos, hogy félretegyük, amit csinálunk, és csak rá figyeljünk. Fél óra múlva már nem lesz jó. A gyermekünk meg akar nyílni nekünk. Beszélgessünk vele. Akkor és ott. 


További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom