Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

5 gyakori tévhit a depresszióról

2022.05.13. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Egyre gyakoribb és egyre súlyosabb problémát jelent társadalmunkban a depresszió, amellyel kapcsolatban még mindig rengeteg a félreértés. Sokan nem tudják értelmezni a fogalmat és emiatt a kezelése is csorbát szenved, 5 gyakori tévhit a depresszióról.


Még mindig nem vesszük elég komolyan


Sajnos gyakori betegséget jelent a depresszió, amelyet máig rengetegen félreértelmeznek, nem vesznek komolyan. Az utóbbi időben ezzel kapcsolatban több pozitív változás is akad, ám még mindig sok a félreértés, helytelen információ. Az alábbiakban felsorolunk néhányat, bemutatva, hogy a hiedelem helyett mi is az igazság. 5 gyakori tévhit a depresszióról.


1. Ha rosszkedvűek vagyunk, depressziósak vagyunk


Ne keverjük össze a rosszkedvet a depresszióval, különböző dolgokról van szó. A rosszkedv, a szomorúság, a bánat mindenki életében előforduló, hétköznapi érzések. Ha gyakrabban törnek fel, az nem jelent jót, ugyanakkor még depressziót sem. A depresszió ugyanis egy összetett probléma, ugyanúgy rossz közérzetet okoz, mint a szomorúság, csak sokkal mélyebben és hosszabban tartón hat.


2. A depresszió csak bensőnket érinti


Mint említettük, a depresszió egy összetett betegség, amelynek számos tünete lehet a levertségtől, a rossz közérzeten át az alvászavarig. A probléma olykor komoly fizikai tünetekben, jelekben tör felszínre, ilyen lehet a krónikus fáradtság, izomgyengeség, étkezési, emésztési problémák. Ha ilyesmi tartósan előfordul, érdemes kivizsgáltatni magunkat.


3. Engem nem érinthet a depresszió, hiszen stabil és erős vagyok


Sajnos, ez nem igaz, bárki lehet áldozata a depressziónak, hiszen történhetnek életünkben olyan dolgok, amelyek elindítják a betegség kialakulásának folyamatát. Sokszor éppen azok szenvednek depresszióban, akik kívülről kielégítő és sikeres életet élnek, nincs semmi probléma a családi hátterükkel, vagy munkahelyi környezetükkel, erős az énképük, nagy az önbizalmuk. Valami mégsem stimmel, lehet a háttérben valamilyen környezeti változás, lelki hajlam, vagy genetikai ok, amely miatt kialakul a depresszió.


4. A depresszió ellenszere a pozitív gondolkodás


Ezt így nem jelenthetjük ki, noha a pozitív gondolkodás nagyon fontos tud lenni egy ember életében. A pozitív gondolkodás olyan hozzáállást is jelenthet, amely elindíthat valakit a gyógyulás útján, azonban ez az esetek nagyon nagy többségében nem elég. A depresszió kezelése bonyolult, és szakembert igénylő feladat.


5. Az antidepresszánsok csak ártanak


Szó volt róla, a depresszió kezelése nem egyszerű, érdemes szakember segítségét kérni. A különböző gyógyszerek, antidepresszánsok szedése egyáltalán nem ajánlott orvosi felügyelet nélkül, ugyanakkor ezek a készítmények kiemelt szerepet kaphatnak egy-egy pszichoterápia részeként. A gyógyulás úgy a leghatékonyabb, ha mi magunk készen állunk rá, megtaláljuk a megfelelő szakembert, akinek az irányításával végigmegyünk a folyamaton, s ha kell gyógyszert is használunk hozzá.

További blog bejegyzések
esti szorogás

Miért uralkodik el rajtunk a szorongás erősebben este?

2024.06.28.Sokszor merül fel bennünk a kérdés: Miért lehet az, hogy este, amikor csendben vagyunk, végre már lepihenhetnénk, egyszerűen elöntenek minket go...
Elolvasom
flow élmény

Flow. És ha nincs, milyen veszélyekkel járhat?

2024.05.13.Csíkszentmihályi Mihály flow, azaz áramlás elméletéről szinte már mindenki hallott. Ő (is) vizsgálta tudományosan azt a kérdést, hogy mi teszi b...
Elolvasom
külföldi élet

A külföldön élés nehézségei

2024.05.11.Évről évre egyre több magyar ember és magyar család költözik külföldre nemcsak rövid időre szerencsét próbálni vagy tanulni, dolgozni, hanem tud...
Elolvasom