Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Depresszió

Napjainkban egyre gyakrabban találkozunk a depresszió kifejezéssel. A depresszió, mint egy betegség megjelölése, egyre elterjedtebb lett a közhasználatban, s ezzel párhuzamosan a mentális betegségről kialakult téves információk és elképzelések is azonos ütemben jelentek meg. 


A rossz hangulatunk esetén is sokszor mondjuk, hogy depressziós vagyok. Tovább nehezíti a helyzetet a média és a pop-kultúra eszközein keresztül közvetített kép is. Megannyi esetben észrevehető a depresszió kívánatossá tétele, divatos színben való feltüntetése. Ez abból a szempontból is aggasztó, hogy a valóban depresszióval küzdők felismerése környezetük számára nehezebbé válik. Sajnálatos módon az ilyen tartalmakat közvetítő csatornák a felelősségvállalás alól teljesen kihúzzák magukat. 


Joggal merül fel akkor a kérdés, mi is valójában a depresszió? 


A depresszió a depresszív zavarok kategóriájába tartozik. Ebbe a kategóriába számos mentális zavar sorolható még, melyek részben, azonban nem teljes egészében hasonlítanak egymásra. A depresszív zavarok közös jellemzője a hosszan fennálló szomorúság, üresség érzése, ingerlékenység, lehangoltság, melyet szomatikus és kognitív változások is kísérnek. Ezek jelentős mértékben befolyásolják, akadályozzák a mindennapi működésünket, életünket. 


Ami megkülönbözteti az egyes kategóriákat egymástól az időbeli kiterjedésük, megjelenésük, ciklikusságuk és ok, okozati vonatkozásaik. A depresszív személyek esetében gyakran megfigyelhető a koncentrációs és kognitív képességek csökkenése is. Jellemzőek még a sötét, halállal kapcsolatos gyakori fantáziák és gondolatok, ezekhez azonban nem minden esetben társulnak önsértő viselkedésminták, vagy konkrét öngyilkossággal kapcsolatos tervek. Ahhoz, hogy kijelenthessük, hogy valóban a betegségről van szó, a tünetek meghatározott számának együttesen fenn kell állni, egyszerre és folyamatosan egy bizonyos ideig (minimum két egymást követő héten keresztül). 


Számos testi panasszal is járhat a depresszió. A kutatások szerint a depresszív zavarok kezelésében hatékonynak bizonyulnak a kognitívan orientált terápiák. Ezek az eljárások segítenek az egyén saját magára negatívan ható illuzórikus bűntudattal, önértékeléssel, önváddal kapcsolatos gondolatait átdolgozni. Fő cél, a pozitív érzelmek növelése és a negatívak csökkentése, a beteg aktivitásának fokozása, a problémamegoldó stratégiák fejlesztése.