Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

5 módszer a pozitív testkép megvalósításához

A pozitív testkép fontos alkotóeleme önbizalmunknak, egyéniségünknek. Ez fordítva is igaz, önbizalmunk, énképünk tükröződik testünkről alkotott véleményünkben is. Fontos, hogy reálisan ítéljük meg önmagunkat, ugyanakkor semmit se vegyünk állandónak, pláne ne megváltoztathatatlannak.

2022.11.04. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Mit jelent voltaképpen a testkép?


A testkép egy sajátságos, gyakran változó, sokszor hangulatfüggő értékítélet magunkról. Nem jó, ha negatív, de az sem szerencsés, ha nem reális, csúsztatott, hazudva pozitív. A pozitív testkép azt jelenti, hogy értékeljük, elismerjük fizikai adottságainkat, állapotunkat. Azt, ahogyan kinézünk, azt, ahogyan fizikailag működünk. Az értékelés nyilván szubjektív és belejátszik sok minden, pozitívnak tekinthető, ha az értékekre koncentrál ahelyett, hogy elmélyülne a hátrányos, negatív dolgokban. A negatív testkép épp az utóbbit jelenti, nem veszi figyelembe, vagy lekicsinyli az adott adottsághoz és állapothoz tartozó pozitív értékeket, ehelyett a rossz (vagy rossznak vélt) jellemzőkre koncentrál. Nem kérdés, hogy melyik az előremutató szemlélet. A testképpel kapcsolatban összefoglalva megállapítható, hogy érdemes reálisan és pozitívan látni magunkat. No, de hogyan?


Mit tegyünk a pozitív testkép javításáért?


Az előző bekezdés végén foglaltakat persze könnyű mondani, nehéz gyakorolni. Mit tegyünk a pozitív testkép javításáért? Van néhány gyakorlati jó tanács, a megvalósítás persze már csak és kizárólag az egyénen múlik.


1. Találj egy rendszeres testmozgást!


Adja magát, hogy a pozitív testkép elérése érdekében sportoljunk, mozogjunk rendszeresen. Persze ez nem ilyen egyszerű, hiszen egy rossz választás még ronthat is a dolgon. Ahelyett, hogy javítana. Próbáljunk ki több mindent, olvassunk utána, kérdezzük meg környezetünkben élőket! Lessünk el különböző módszereket! Mindenki számára létezik megfelelő testmozgás, és nem kell világ-, és olimpiai bajnok teljesítményeket kergetni, elérni ahhoz, hogy az adott sportban megtaláljuk magunkat. Amellett, hogy egészségesebb életmódra váltunk, a testünkben (és lelkünkben) bekövetkezett pozitív változásokat is nyomon követhetjük. A rendszeres sportolás (egy megfelelően kiválasztott mozgásfajtával) egyértelmű lépés a pozitív testkép irányába. Legyen az csak egy átlagos séta, vagy akár hegymászás, mindenképpen érdemes hosszú távon beleprogramozni életünkbe.


2. Tanuld meg értékelni azt, amid van!


Mindenkinek vannak jó és kevésbé jó adottságai, előnyei és hátrányai. Ha megtanuljuk értékelni az előnyöket, miközben javítunk a hátrányokon, máris a fejlődés útjára lépünk pozitív testkép szempontjából. Fontos látni, hogy mennyi mindenre vagyunk képesek akkor, ha elhisszük magunkról, hogy mindenre képesek vagyunk. A lehetőségeink határtalanok, nem szabad hagyni, hogy a kishitűség gúzsba kössön. A pozitív testkép akadálya sok esetben éppen ez a fajta kishitűség, és korlátoltság.


3. Tanuld meg értékelni másokat, értékelni a környezetet, amiben élsz!


Önmagunk pozitív szemlélete nem nagyon jöhet létre anélkül, hogy másokat értékeljünk. Tudjuk, ki kedves, ki szép, ismerjük ismerőseink jó tulajdonságait, ugyanakkor hibáit és hátrányait is. Értékelni kell, ha valaki igyekszik, ha valaki jót cselekszik, ha valaki pozitívan változik. Ezekből a példákból magunk is erőt merítünk (akár tudat alatt is), felállíthatunk egy koordináta rendszert, amelynek a szereplővel együtt működünk. A környezetünkkel ugyanez a helyzet. Ha képesek vagyunk arra, hogy lelassítsunk, olykor megálljunk azért, hogy meglássuk (megvizsgáljuk) a szépet és értékeset, könnyebb lesz a dolgunk abban, hogy magunkat is pozitívnak lássuk.


4. Ajándékozzuk meg önmagunkat!


A pozitív testkép sokszor csak egy-egy apró benyomáson múlik. Egy-egy olyan lökésen, amely „beindítja a motort”. Ilyen kis lökés lehet, ha felveszünk egy új ruhát, ha frizurát csináltatunk, lebarnulunk, vásárolunk magunknak egy divatos cipőt, stb… Azaz: megajándékozzuk a testünket (és ezzel a lelkünket) valamivel, amelynek a hatása hozzájárul a pozitív testkép kialakuláshoz. Természetesen nem a ruha teszi az embert, de az újdonság és az (ön)ajándékozás öröme olyan dolog, amelynek nem szabad lebecsülni az erejét. Sok kis dolog sokra megy. Persze ezek az ajándékok is lehetnek üres kellékek, ha nem találjuk meg bennük és általuk önmagunk, nem sokat érnek.


5. Törődjünk magunkkal!


Az előző ponthoz kapcsolódik, azonban nem apróság és nem időszakos. Fontos, hogy folyamatosan, állandó jelleggel törődjünk önmagunkkal, olyan értelemben, hogy figyelünk a testünkre, annak jelzéseire. Például a megfelelő alvásmennyiségre, folyadékbevitelre, az étkezésre és egyebekre. Testünk szükségleteit az évek alatt nagyon is jól megismerjük, de ha nem figyelünk oda rájuk, az megbosszulja magát. Aki nem érzi jól magát a bőrében, mert nem gondoskodik magáról, annak csorbul a pozitív testképe.

További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom