Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

A testmozgás szerepe a mentális egészség fenntartásában

2021.04.15. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Mindenki számára ismert, hogy a rendszeres sportolás mennyire jótékony hatással van testünkre. Az azonban kevésbé, mennyire fontos a testmozgás szerepe a mentális egészség fenntartásában.


A testmozgás szerepe


Rohanó világunkban a testmozgás szerepe egyre hangsúlytalanabb. Még akkor is igaz ez, ha 2020 első negyedéve óta gyökeresen megváltozott a világ működése, és elvileg több időnk kellene, hogy legyen a sportra, hiszen sokan töltik otthon napjuk nagy részét. Még így sem kap megfelelő hangsúlyt a sportolás, pedig a mentális egészség fenntartása szempontjából is rendkívül fontos lenne rendszeresen mozogni. Legyen szó a futásról, biciklizésről vagy éppen zsákban futásról, a testmozgás javítja a kedélyünket, ez kellemes érzéseket ébreszt bennünk. A nap végén az gondoljuk: ma is tettünk valami hasznosat az egészségünk megóvása érdekében. Ebben pedig igazunk is van ilyenkor. A mozgás egyértelműen jótékony hatással van az agyunk működésére, segít a koncentrációban, sokat javít a tanulási képességeken. Nyugodtabban, pihentetőbben alszunk testmozgás után, de még a munkakedvet is növeli. 


A sport és a mentális egészség összefüggései


A testmozgás szerepe a mentális egészség fenntartásában mindezek miatt elvitathatatlan, de ami még ezeknél is meggyőzőbb érv, hogy általa megelőzhető a depresszió kialakulása is, vagy megszüntethetők a már kialakult tünetek. Egyszerre oldja a stresszt és segít megszabadulni a szorongástól. A testmozgás olyan hormonokat termel, amik boldogság érzését váltják ki. Ilyen a szerotonin vagy éppen a dopamin. Általuk javulhat az önértékelésünk, nőhet az önbizalom és az önbecsülés. Érdemes és fontos a testmozgást a napi rutinba építeni, mert így aktívan teszünk a mentális egészségünk javulása érdekében. Nemcsak szemlélődő módon, hanem tevőlegesen veszünk részt a lelki állapotunk javulásában. Ezt a folyamat egyértelműen hasznos a mentális egészség javításának szemszögéből. 


A testmozgás kitűnő védelmet nyújt a negatív érzelmi, mentális folyamatokkal szemben. Rendkívül fontos tehát a prevenció szempontjából, mert a sport védőhálóként vesz körül bennünket ilyenkor. Edzés során olyan fiziológiai folyamatok játszódnak el bennünk, amik jótékony hatást fejtenek ki az életminőségre. Ez nem jelent mást, mint azt, hogy a fizikai állapot összefüggésben áll a lelki dimenzióval, ezek között szoros a kölcsönhatás. Jó tudni, hogy azok, akik rendszeresen mozognak, azoknak bizonyítottan kevesebb mentális problémájuk van, mint azoknak, akik nem sportolnak semmit.


További blog bejegyzések
esti szorogás

Miért uralkodik el rajtunk a szorongás erősebben este?

2024.06.28.Sokszor merül fel bennünk a kérdés: Miért lehet az, hogy este, amikor csendben vagyunk, végre már lepihenhetnénk, egyszerűen elöntenek minket go...
Elolvasom
flow élmény

Flow. És ha nincs, milyen veszélyekkel járhat?

2024.05.13.Csíkszentmihályi Mihály flow, azaz áramlás elméletéről szinte már mindenki hallott. Ő (is) vizsgálta tudományosan azt a kérdést, hogy mi teszi b...
Elolvasom
külföldi élet

A külföldön élés nehézségei

2024.05.11.Évről évre egyre több magyar ember és magyar család költözik külföldre nemcsak rövid időre szerencsét próbálni vagy tanulni, dolgozni, hanem tud...
Elolvasom