Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

A testmozgás szerepe a mentális egészség fenntartásában

2021.04.15. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Mindenki számára ismert, hogy a rendszeres sportolás mennyire jótékony hatással van testünkre. Az azonban kevésbé, mennyire fontos a testmozgás szerepe a mentális egészség fenntartásában.


A testmozgás szerepe


Rohanó világunkban a testmozgás szerepe egyre hangsúlytalanabb. Még akkor is igaz ez, ha 2020 első negyedéve óta gyökeresen megváltozott a világ működése, és elvileg több időnk kellene, hogy legyen a sportra, hiszen sokan töltik otthon napjuk nagy részét. Még így sem kap megfelelő hangsúlyt a sportolás, pedig a mentális egészség fenntartása szempontjából is rendkívül fontos lenne rendszeresen mozogni. Legyen szó a futásról, biciklizésről vagy éppen zsákban futásról, a testmozgás javítja a kedélyünket, ez kellemes érzéseket ébreszt bennünk. A nap végén az gondoljuk: ma is tettünk valami hasznosat az egészségünk megóvása érdekében. Ebben pedig igazunk is van ilyenkor. A mozgás egyértelműen jótékony hatással van az agyunk működésére, segít a koncentrációban, sokat javít a tanulási képességeken. Nyugodtabban, pihentetőbben alszunk testmozgás után, de még a munkakedvet is növeli. 


A sport és a mentális egészség összefüggései


A testmozgás szerepe a mentális egészség fenntartásában mindezek miatt elvitathatatlan, de ami még ezeknél is meggyőzőbb érv, hogy általa megelőzhető a depresszió kialakulása is, vagy megszüntethetők a már kialakult tünetek. Egyszerre oldja a stresszt és segít megszabadulni a szorongástól. A testmozgás olyan hormonokat termel, amik boldogság érzését váltják ki. Ilyen a szerotonin vagy éppen a dopamin. Általuk javulhat az önértékelésünk, nőhet az önbizalom és az önbecsülés. Érdemes és fontos a testmozgást a napi rutinba építeni, mert így aktívan teszünk a mentális egészségünk javulása érdekében. Nemcsak szemlélődő módon, hanem tevőlegesen veszünk részt a lelki állapotunk javulásában. Ezt a folyamat egyértelműen hasznos a mentális egészség javításának szemszögéből. 


A testmozgás kitűnő védelmet nyújt a negatív érzelmi, mentális folyamatokkal szemben. Rendkívül fontos tehát a prevenció szempontjából, mert a sport védőhálóként vesz körül bennünket ilyenkor. Edzés során olyan fiziológiai folyamatok játszódnak el bennünk, amik jótékony hatást fejtenek ki az életminőségre. Ez nem jelent mást, mint azt, hogy a fizikai állapot összefüggésben áll a lelki dimenzióval, ezek között szoros a kölcsönhatás. Jó tudni, hogy azok, akik rendszeresen mozognak, azoknak bizonyítottan kevesebb mentális problémájuk van, mint azoknak, akik nem sportolnak semmit.


További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom