Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

6 hiba, amit ne kövess el szakítás után

2022.07.14. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Amikor véget ér egy párkapcsolat, az a legtöbb esetben sérüléssel jár. Egyik, vagy mindkét fél számára. Az új élet elkezdése pedig nem mindenki számára könnyű egy szakítás után. Mire figyeljünk, hogy könnyebben átessünk ezen az időszakon, illetve melyek azok a hibák, amiket nem szabad elkövetni?


Megterhelő ez az időszak


Szakítás után egy olyan (átmeneti) időszak kezdődik, ami szinte mindenki számára megterhelő, ezért, vagy azért. Sokan rendkívül nehezen kecmeregnek ki ebből az állapotból, nem képesek túllépni, gyászolják a kapcsolatot. Pedig ami elmúlt, az elmúlt. Szeretteink elvesztését sem tekinthetjük semmisnek, a szakítás hasonló gyász, mint amikor távozik valaki számunkra fontos az élők sorából. A gyászt meg kell élni, ugyanakkor nem szabad beletemetkezni, keresni kell a kiutat, a kapaszkodókat. Mi az, ami semmiképpen se kövess el szakítás után? Mutatunk 6, gyakran elkövetett hibát.


1. A helyzet téves értékelése


Egy szakítás után sajnos sokszor nem vagyunk képesek reálisan gondolkodni, így téves képeket, érzéseket hívunk elő akaratlanul is. Az egyik ilyen, hogy a volt párkapcsolatunkat tökéletesnek látjuk, olyannak, ami nélkül nem lehet élni és már nem is lesz olyan kapcsolatunk többé. Pedig valamiért szétment, nem igaz? Azaz biztosan nem volt tökéletes és továbbra is remek esélyünk van arra, hogy megtaláljuk az igazit. A kapcsolat mellett volt párunkat is hajlamosak vagyunk idealizálni, csak a jó tulajdonságai jutnak eszünkbe, hibái pedig alig-alig. Ez szintén rossz út, érdemes belegondolni azokba a dolgokba, szituációkba, amelyek nem tetszettek nekünk, amikkel nem voltunk elégedettek.


2. Bűnöst keresünk, hibáztatunk


A legtöbbször saját magunkat, de az is előfordulhat, hogy exünket okoljuk a szakításért. Pedig kettőn áll a vásár, valami nem működött és ezért jött a szakítás, felesleges bűnbakot keresni. Főképp azért, mert ez a magatartást egyrészt továbbra is „benne tart” a kapcsolatban, másfelől feleslegesen kelt negatív érzéseket magunk és mások felé. A folytatással kapcsolatban sem mindegy, milyen szájízzel zárunk le egy kapcsolatot.


3. Úgy csinálunk, mintha mi sem történt volna


Ez a gyászba való beletemetkezés ellenkezője. Azt jelenti, hogy szakítás után a fájdalmat, félelmet elfedve éljük tovább életünket, úgy, mintha mi sem történt volna. Ez azért helytelen magatartás, mert hátráltathatja a gyógyulást, tévesen mutatva azt a képet, hogy nem sérültünk. Ha nem veszünk tudomást a gyászról, attól az még ott van és később még jobban visszaüthet életünkben.


4. Más(ok)ban keressük a megoldást


Egy szakítás után a megoldás saját magunkban van, a párkapcsolat szétesését nekünk kell feldolgoznunk. Ez nem jelenti azt, hogy nem kérhetünk segítséget, azonban nem terhelhetünk másokat a végtelenségig. A legőszintébb segítő szándék is vissza fog esni akkor, ha a tapasztalat az, hogy a segítendő csak mankót keres, esze ágában sincs saját maga újra megtanulni járni.


5. Szégyelljük magunkat


Nem tesz jó az önértékelésünknek, ha a saját magunk nyakába varrjuk a párkapcsolat elmúlását. A szakítás után gyakori, hogy magunkba süppedve keressük a hibát, ostorozva magunkat. Ha magunk úgy érezzük, hogy minket nem lehet/szabad szeretni, akkor ez a kisugárzásunkon is látszani fog, hátráltatva a továbblépést, egy következő kapcsolat lehetőségét.


6. Érzelmileg nem engedjük el exünket


Bármennyire is nehéz, egy szakítás tudnunk kell elengedni volt párunkat. Másképp ez nem megy. Ez nem azt jelenti, hogy töröljük őt emlékezetünkből, ez nonszensz, ám az sem jó, ha gondolataink továbbra is körülötte forognak. Igyekezzünk távol tartani magunkat az élő és virtuális találkozástól, ami persze nem egyszerű, az érzelmi elengedés nem megy egyik napról a másikra. Ha nehéz, kis lépésekkel kell előre haladni.

További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom