Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

6 jel, hogy menekülsz az érzéseid elől

Az ember nem menekülhet el az érzései elől, ahogyan önmaga elől sem. Aki megpróbálja, az tévúton van és erre előbb, vagy utóbb kénytelen lesz maga is rádöbbenni.

2022.11.29. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Ha menekülsz az érzéseid elől, akkor nem vagy képes megérteni, megismerni őket, pedig erre szükség van ahhoz, hogy kiegyensúlyozott életet élj.


Sokszor félreértjük, illetve nem tudjuk kezelni az érzelmeket


Miért menekülnek az emberek az érzéseik elől? Ennek számos oka lehet. Az egyik az, hogy egyszerűen nem tanuljuk meg őket megfelelően kezelni, nem vagyunk elég érettek és tudatosak ahhoz, hogy igazán közel engedjük magunkhoz érzéseinket. Ez nem feltétlenül a mi hibánk, környezetünk, neveltetésünk, oktatásunk mind-mind komoly befolyásoló tényezőt jelent ezen a téren (is). A másik az, hogy az emberek nagy része túlságosan leegyszerűsíti az érzelmeket, azáltal, hogy egyszerűen pozitív és negatív halmazba sorolja őket. Előbbieket szeretjük, utóbbiakat elkerüljük. Ez nem jó magatartás, hiszen egyrészt egy érzelem nem feltétlenül pozitív, vagy negatív, illetve mind a kettőt és azok különböző mértékű kombinációit egyaránt meg kell élni. Hiszen ez az élet, amely nem egy racionális, mindig kiszámítható, fekete, vagy fehér folyamat. Az érzelmeink végigkísérnek minket életünk során, legyen szó jó, vagy rossz dolgokról. Ha úgy teszünk, mintha nem léteznének, attól azok még jelen vannak és hatnak ránk. Ha nem veszünk róluk tudomást, azzal csak nagyobb kárt okozunk. Ha a következő állításoknál magadra ismersz, az azt jelenti, hogy menekülsz az érzéseid elől.


1. Nem ismered el (fel), hogy olykor gyenge vagy


Minden ember gyenge és esendő. Az első és legfontosabb dolog ezt belátni és máris nagy súlyt vettünk le maximalizmusra törő énünkről. Ha meg tudod élni negatív érzéseid, az azt is jelenti, hogy tudod, hol érdemes erősebbé válnod. Nem jó taktika eltakarni a rést a pajzson, inkább dolgozni kell rajta, hogy képessé válj kijavítani, befoltozni. Lehet, hogy nem megy egyedül, lehet, hogy segítségre van szükséged, de ez csak úgy fog kiderülni, ha nem mutatsz (ál)tökéletességet.


2. Mindig másokban bízol


A mások véleménye, támogatása, segítsége sokszor bizony nagyon jól jöhet. Akár abban is, hogy tisztázzunk bizonyos érzéseket. Ugyanakkor nem szabad mindig a környezetünkre hagyatkozni. Igenis elég önzőnek kell lenni ahhoz, hogy a saját érzéseinket magunk éljük és ítéljük meg, legalábbis elsősorban. Nem lehet más mögé bújni az érzéseink elől, még ha nagyon jól esik olykor, hogy valaki megerősít, vagy megnyugtat. 


3. Nincs időd az érzéseidre


Az érzések elől menekülés egyik tipikus példája, ha nem hagyunk idő arra, hogy foglalkozzunk velük. Azt mondjuk magunkban, hogy egyszerűen nem érünk rá az érzésekre, hiszen ott a munka, a család, mindenféle más tennivaló. Nem vesszük észre, hogy sokszor éppen azért rohanunk a teendők között, mert ezzel az érzéseink elől is el tudunk futni. Legalábbis azt hisszük, hogy képesek vagyunk rá, de ez nincs így.


4. Túlbonyolítod érzéseidet


Akkor is menekülsz az érzéseid elől, ha túlbonyolítod, túlmagyarázod őket. Ez is egy elkerülési stratégia. Ahelyett, hogy egyszerűen kifejeznéd és ezzel megértenéd a benned dúló, dolgozó érzelmeket, inkább gondolkodsz, elmélkedsz róluk. Idővel rájössz, hogy a legtöbb esetben jobb az egyszerű őszinteség, mint a felesleges filozofálás, amely csak eltereli a lényegről a gondolatokat.


5. Halogató életmódot folytatsz


Az emberek gyakran halasztanak el valamilyen teendőt, tevékenységet, ezzel egészen addig nincs is különösebb gond, amíg nem válik ez a magatartás az egész életünkre jellemzővé. Ha huzamosabb ideig több dolgot is halogatunk, az nagyon rossz hatással van érzelmi állapotunkra, hiszen növelheti a szorongást és csökkentheti az önbizalmat. Érdemes tehát belevágni a dolgokba, akkor is, ha éppenséggel az adott időben nincs kedvünk, energiánk, vagy elég magabiztosságunk hozzá. Ezek idővel megjönnek majd, de az sem baj ha nem, hiszen gyakorlati dolgokat végeztünk és mindenképpen tanultunk belőle. 


6. Nincsenek céljaid


Minden embernek kellenek célok és vágyak. Az életünk persze különböző, sokan vannak nagyon nehéz helyzetben, rossz körülmények között. Ha a létfenntartás a cél, akkor nem könnyű célokat kitűzni, de nem is lehetetlen. A meghatározott keretek, értékek között élt, célokat szem előtt tartó életet élők általában nagyon jól kezelik az érzelmeiket, megélni és megküzdeni is hatékonyan tudnak. Akinek nincsenek céljai, vágyai, az nehezebben küzd meg a nehézségekkel. Ahogy említettük, ez nem mindenkinek alapvetés, de apró lépésekkel mindenképpen érdemes a célokat és ezzel érzelmeket hozó életmód felé lépdelni.

További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom