Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

A 6 leggyakoribb párkapcsolati probléma – hogyan oldjuk meg őket?

2022.01.07. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

A párkapcsolatunk elvezethet bennünket a Paradicsomba. Az utat azonban szakadékok övezik, és jöhet hurrikán vagy jégeső is. A kapcsolatunkat meg kell óvnunk a rá leselkedő veszélyektől. De hogyan tehetjük ezt meg? Megmutatjuk a 6 leggyakoribb párkapcsolati problémát, és azt, hogy hogyan oldjuk meg őket. 


Gyakori veszekedések


Nincs olyan párkapcsolat, ahol nem fordulnak elő nézeteltérések. Ha azonban már mindenen veszekszünk, állandóan harcolunk a párunkkal, az megmérgezheti a kapcsolatunkat. Amikor elégetlenek vagyunk a társunk minden tettével, és talán vele magával is, és ezt ki is fejezzük felé, az nem fogja építeni a köztünk lévő kapcsolatot. Szavakkal is okozhatunk sérüléseket, gyorsan válhat a szerelmünk bántalmazóvá. 


A nyílt, őszinte, tiszteletteljes kommunikáció megakadályozhatja a veszekedéseket, megelőzhetjük már a kialakulásukat is. A tisztelet rendkívül fontos, a legkiélezettebb helyzetben sem mondhatunk olyat, ami aztán jóvátehetetlen lesz. Beszéljünk a párunkkal világosan és érthetően, fejezzük ki az igényeinket, közben pedig ne feledkezzünk meg arról, hogy szeretjük és tiszteljük őt. 


A gyerek elköltözött – újra kettesben


Ha a párkapcsolatunkból gyermek születik, ő fel fog nőni, és elhagyja a szülői házat, hogy elkezdje a saját életét. Ez természetes, ennek így kell lennie. Amikor azonban elköltözik otthonról, űrt hagy maga után, és ezzel a vákuummal az ott maradók szembesülnek: vagyis mi. Megszűnünk szülőnek lenni, annak a mindennapi feladatokat ellátó értelmében, és újra csak egy pár leszünk. És ezzel lehet, hogy nem tudunk mit kezdeni.


Ugyanígy felborítja az addig fennálló egységet, amikor a gyermekünk megszületik. Új családtag érkezik, új feladatok, kötelezettségek hárulnak ránk. Az addigi életünk egy csapásra megváltozik, nincs lustálkodás délig a hétvégén, és hajnalig tartó buliknak is vége. Eddig egymásnak voltunk a legfontosabbak, de most új szereplő került a képbe, és könnyen azt érezhetjük, hogy háttérbe szorultunk, vagy nem tudunk annyi figyelmet adni a másiknak, amennyit szeretnénk. 


Felkészülten várhatjuk, amikor a gyermekünk bejelenti, hogy elköltözik. Ez segíthet betölteni a maga után hagyott ürességet, új hobbit találhatunk, vagy elővehetjük az évek óta félbehagyott feladatokat. Ha ezeket a párunkkal együtt csináljuk, az segíthet abban, hogy újra egymásra találjunk, és közel kerüljünk egymáshoz.


A gyermekünk születése sem érhet bennünket teljesen váratlanul, kilenc hónapunk biztos lesz a felkészülésre. Felkészülten várhatjuk az előttünk álló feladatokat. Berendezhetjük a gyerekszobát, vehetünk fürdető kádat, és ha számítunk arra, hogy ezután bizony minden más lesz majd, segíthetjük egymást, ahelyett, hogy elhanyagoltnak érezzük magunkat. 


Az anyós probléma


A párkapcsolat a kettőnk ügye. A felmerülő problémákat, feladatokat együtt fogjuk megoldani. Jó esetben. Lehetnek azonban olyan rokonaink, aki majd úgy gondolják, hogy ők jobban tudják, mit kellene tennünk. Ez akár éket is verhet közénk, szétzilálhatja a kapcsolatunkat. Egy olyan személy, aki befolyással van még valamelyikünkre, sok problémát okozhat a beavatkozásával. Természetesen ez nem csak egy anyós lehet. Egy após vagy egy nagyszülő ugyanúgy megkeserítheti az új életünket.


Ilyenkor össze kell zárnunk, világosan közvetíteni kell a külvilág felé, hogy egy pár vagyunk, és senkitől nem tűrjük el, hogy beleszóljon a dolgainkba. Fontos, hogy ehhez mindkettőnkre szükség lesz. Nem lehet egy kicsit ide is, oda is megfelelni. 


Korkülönbség a párok között


Nem ritka, hogy a párok között tíz év, vagy még ennél is nagyobb a korkülönbség. Ez a problémák melegágya lehet, hiszen különböző élethelyzetekben vagyunk. Talán az egyikünk gyermeket akar, a másik már nem, talán buliznánk minden hétvégén, míg a párunk inkább sörözne a TV előtt. Más lehet az érdeklődési körünk is, és a tempó is, ahogy az életünket éljük. Emiatt feszültség alakulhat ki a párkapcsolatunkban


Nem tudatosan választunk idősebb vagy fiatalabb párt magunknak. Abban azonban már lehetünk tudatosak, hogy toleránsak és empatikusak leszünk a másik igényeivel, és legalább időnként kilépünk a komfortzónánkból, hogy időt tölthessük a partnerünkkel. 


Féltékenység


A féltékenység megmérgezheti a kapcsolatunkat. Bizalmatlanok leszünk, nem hiszünk a másiknak, gyanúsítjuk őt, akár alaptalanul is. Ez a párkapcsolatot erőteljesen rombolja, egyre távolabb kerülünk a másiktól, a viták mindennapossá válhatnak. Aki féltékeny, az bizalmatlanná válik a másikkal szemben, emiatt pedig eltávolodunk egymástól.


Meg kell vizsgálnunk, hogy a féltékenységünknek nem-e a saját bizonytalanságunk az okozója. Az ártatlanul megvádolt fél dühös és frusztrált lehet, és nem érti, miért nem bíznak benne. A féltékenységünk akár a másik sikereinek szólhatnak. Ilyenkor érdemes magunkba néznünk, és megvizsgálnunk, hogy miért nem tudunk örülni annak, hogy a párunk jól halad előre az életében.


A feldolgozatlan múlt


Amikor egy veszekedéskor nem világos számunka a kiváltó ok, könnyen lehet, hogy a párunk valamelyik múltbeli sérelmére reagál. Ez amellett, hogy igazságtalan, roppant kellemetlen is, hiszen a megoldás sincs a kezünkben, hiszen mi nem követtünk el semmit. 


A feldolgozatlan múltunk miatti konfliktusok az önismeret hiányából eredhetnek. Megoldás lehet, ha jobban megismerjük magunkat, önképző könyveket olvasunk, eljárunk különféle fejlesztő kurzusokra, de szükség esetén szakemberhez is fordulhatunk. Ha feldolgozzuk a múltunkban elszenvedett sérelmeinket, annak pozitív hatása lesz a jelenlegi életünkre is. 


További blog bejegyzések
esti szorogás

Miért uralkodik el rajtunk a szorongás erősebben este?

2024.06.28.Sokszor merül fel bennünk a kérdés: Miért lehet az, hogy este, amikor csendben vagyunk, végre már lepihenhetnénk, egyszerűen elöntenek minket go...
Elolvasom
flow élmény

Flow. És ha nincs, milyen veszélyekkel járhat?

2024.05.13.Csíkszentmihályi Mihály flow, azaz áramlás elméletéről szinte már mindenki hallott. Ő (is) vizsgálta tudományosan azt a kérdést, hogy mi teszi b...
Elolvasom
külföldi élet

A külföldön élés nehézségei

2024.05.11.Évről évre egyre több magyar ember és magyar család költözik külföldre nemcsak rövid időre szerencsét próbálni vagy tanulni, dolgozni, hanem tud...
Elolvasom