Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

A családi rituálék szerepe

2021.01.11. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Az ünnepek alatt több időnk van szeretteinkre, felértékelődik a családdal együtt töltött idő, és ilyenkor kapnak leginkább szerepet a családi rituálék is. Akadnak, akik hűen követik, élik és adják tovább a családból hozott hagyományokat, mások teljes mértékben szakítanak velük, és újakat igyekeznek kialakítani, néhányan pedig azt vallják, hogy ezek a napok is ugyanolyanok, mint az összes többi. Egy szinte biztos, az előbbi a legjellemzőbb a magyar háztartásokra.


A legtöbb családban jelen vannak bizonyos tradíciók, szokások, rituálék, amelyek erősítik az összetartozást, valamint segítik a család tagjait a nehéz helyzetekkel való megküzdésben. Kutatási eredmények igazolják továbbá, hogy a kellően rugalmas, érzelemmel telített családi rituálék pozitív hatással lehetnek a lelkiállapotunkra, a személyiségfejlődésünkre és a társas kapcsolataink alakulására is.


Rapaport Dávid, klinikai szakpszichológus klasszikusnak számító leírása alapján a rituálék általánosságban hat alapvető összetevő mentén jellemezhetők:


  • Ismétlődő jellege van, amely a cselekvésre, a formára és a tartalomra egyaránt vonatkozik.
  • Cselekvés jellegű, amely kifejezi, hogy a rituáléról nem beszélünk, vagy gondolunk rá.
  • Sajátos viselkedés, vagy stilizálás jellemzi, amely által a cselekvések és a jelképek elválasztódnak a hétköznapi értelmüktől.
  • Az események szabályozottak.
  • Jellegzetessége a felelevenítő, gondolatébresztő megjelenítési stílus, mely sajátos figyelmi fókuszt eredményez.
  • Kollektív jellegű, társas jelentéshordozó.


Leginkább az adventi időszakra, karácsonyra jellemző, hogy ezek az otthon megszokott dolgok gyökereket és értékeket adnak, melyeket igyekszünk továbbadni. Az ünnepekre való ráhangolódásban, a lelki felkészülésben segítenek azok a dalok, melyeket már gyermekként is hallgattunk ebben az időszakban, s melyeket most a mi gyermekeink is hallgatnak az adventi koszorú elkészítésekor, a gyertyák meggyújtásakor.


A családi rituálékra is igaz, ahány ház, annyi szokás. Vannak generációkon átívelő hagyományok, mint a Szenteste történő ének a fa körül, vagy máshol éjjelbe nyúló kártyapartik. Alma, dió, méz és fokhagyma fogyasztás is sok háznál szokás, úgy mint a halászlé a karácsonyi asztalon. Ezek a hagyományok a család egységét és egészségét, az összetartozást szimbolizálják, csak úgy, mint azoknak az ünnepi ételeknek az elkészítése, melyeket, édesanyánk és nagymamánk rakott az ünnepi asztalra.


Miért fontosak a családi rituálék?


A rítusok tudatosan megszakítják a hétköznapok menetét, átívelnek koron és generációkon, így biztosítva a folytonosságot, ismétlődő jellegük pedig biztonságot, és kiszámíthatóságot ad. 

Mind a nagyobb közösségeknek, mind a családoknak vannak rituáléi. A családi rituálé egy olyan szimbolikus kommunikációs forma, mely szisztematikus módon, időről időre azonos módon fut le. A különböző rituálék különleges jelentésük és az ismétlődő jellegük miatt jelentősen hozzájárulnak egy családi közösségi érzés megalapozásához és fenntartásához. A rituálékban kifejeződik a családi értékek iránti tisztelet, a rítusok lehetőséget adnak arra, hogy a családtagok kinyilvánítsák, és együtt megéljék a számukra fontos értékeket, megerősíthessék a családi egységet, és kifejezhetik általuk a közös érzéseket és gondolatokat. 


Shuck és Bucy (1997) felosztása szerint a családi rituáléknak három fő funkciója van:


Stabilizáló funkció


A családi rituálék stabilizáló hatása megmutatkozik az együttes élmény többletében, Érzelemmel telítettségük révén pedig a pszichológiai többletben. Stabilitást jelentenek abban az értelemben is, hogy biztosítják a családi működés folyamatosságát, és segítik a családi egység megőrzését a változás időszakában is. 


Szocializációs funkció


Nem elhanyagolható a jelenlétük a gyermekek szocializációjában sem, keretet adnak a gyermek kognitív és érzelmi fejlődéséhez, fontos szerepük van a gyermeki élményszervezésben, a társas kötelékek kialakításában, és támpontot adnak a megfelelő viselkedésminták kialakításában is.


Identitást teremtő funckió


A rituálék identitást teremtenek, a család identitását, és az egyén identitását is a család kontextusában. A családi identitás az, mely az adott családot egyedivé és minden más családtól különbözővé teszi. A Karácsony kapcsán például számos dolog árulkodik a családok identitásáról, szokásrendszeréről úgy, mint az ünnepi öltözet, az ünnepi étkek, az ünnepi dalok és zenék, az egymást követő események sora, vagy akár a fadíszítési szokások.


Egyértelműen kijelenthetjük, hogy a gyorsan változó világunkban is érdemes ápolnunk és teret engednünk azoknak a családi rituáléknak, hagyományoknak, tevékenységeknek, viselkedés- és kommunikációs formáknak, amelyekről pozitív emlékeink vannak, amelyek jó érzéseket keltenek bennünk, amelyek erősítik a családunk iránti elköteleződésünket és az összetartozásunkat.


További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom