Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

A családi rituálék szerepe

2021.01.11. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Az ünnepek alatt több időnk van szeretteinkre, felértékelődik a családdal együtt töltött idő, és ilyenkor kapnak leginkább szerepet a családi rituálék is. Akadnak, akik hűen követik, élik és adják tovább a családból hozott hagyományokat, mások teljes mértékben szakítanak velük, és újakat igyekeznek kialakítani, néhányan pedig azt vallják, hogy ezek a napok is ugyanolyanok, mint az összes többi. Egy szinte biztos, az előbbi a legjellemzőbb a magyar háztartásokra.


A legtöbb családban jelen vannak bizonyos tradíciók, szokások, rituálék, amelyek erősítik az összetartozást, valamint segítik a család tagjait a nehéz helyzetekkel való megküzdésben. Kutatási eredmények igazolják továbbá, hogy a kellően rugalmas, érzelemmel telített családi rituálék pozitív hatással lehetnek a lelkiállapotunkra, a személyiségfejlődésünkre és a társas kapcsolataink alakulására is.


Rapaport Dávid, klinikai szakpszichológus klasszikusnak számító leírása alapján a rituálék általánosságban hat alapvető összetevő mentén jellemezhetők:


  • Ismétlődő jellege van, amely a cselekvésre, a formára és a tartalomra egyaránt vonatkozik.
  • Cselekvés jellegű, amely kifejezi, hogy a rituáléról nem beszélünk, vagy gondolunk rá.
  • Sajátos viselkedés, vagy stilizálás jellemzi, amely által a cselekvések és a jelképek elválasztódnak a hétköznapi értelmüktől.
  • Az események szabályozottak.
  • Jellegzetessége a felelevenítő, gondolatébresztő megjelenítési stílus, mely sajátos figyelmi fókuszt eredményez.
  • Kollektív jellegű, társas jelentéshordozó.


Leginkább az adventi időszakra, karácsonyra jellemző, hogy ezek az otthon megszokott dolgok gyökereket és értékeket adnak, melyeket igyekszünk továbbadni. Az ünnepekre való ráhangolódásban, a lelki felkészülésben segítenek azok a dalok, melyeket már gyermekként is hallgattunk ebben az időszakban, s melyeket most a mi gyermekeink is hallgatnak az adventi koszorú elkészítésekor, a gyertyák meggyújtásakor.


A családi rituálékra is igaz, ahány ház, annyi szokás. Vannak generációkon átívelő hagyományok, mint a Szenteste történő ének a fa körül, vagy máshol éjjelbe nyúló kártyapartik. Alma, dió, méz és fokhagyma fogyasztás is sok háznál szokás, úgy mint a halászlé a karácsonyi asztalon. Ezek a hagyományok a család egységét és egészségét, az összetartozást szimbolizálják, csak úgy, mint azoknak az ünnepi ételeknek az elkészítése, melyeket, édesanyánk és nagymamánk rakott az ünnepi asztalra.


Miért fontosak a családi rituálék?


A rítusok tudatosan megszakítják a hétköznapok menetét, átívelnek koron és generációkon, így biztosítva a folytonosságot, ismétlődő jellegük pedig biztonságot, és kiszámíthatóságot ad. 

Mind a nagyobb közösségeknek, mind a családoknak vannak rituáléi. A családi rituálé egy olyan szimbolikus kommunikációs forma, mely szisztematikus módon, időről időre azonos módon fut le. A különböző rituálék különleges jelentésük és az ismétlődő jellegük miatt jelentősen hozzájárulnak egy családi közösségi érzés megalapozásához és fenntartásához. A rituálékban kifejeződik a családi értékek iránti tisztelet, a rítusok lehetőséget adnak arra, hogy a családtagok kinyilvánítsák, és együtt megéljék a számukra fontos értékeket, megerősíthessék a családi egységet, és kifejezhetik általuk a közös érzéseket és gondolatokat. 


Shuck és Bucy (1997) felosztása szerint a családi rituáléknak három fő funkciója van:


Stabilizáló funkció


A családi rituálék stabilizáló hatása megmutatkozik az együttes élmény többletében, Érzelemmel telítettségük révén pedig a pszichológiai többletben. Stabilitást jelentenek abban az értelemben is, hogy biztosítják a családi működés folyamatosságát, és segítik a családi egység megőrzését a változás időszakában is. 


Szocializációs funkció


Nem elhanyagolható a jelenlétük a gyermekek szocializációjában sem, keretet adnak a gyermek kognitív és érzelmi fejlődéséhez, fontos szerepük van a gyermeki élményszervezésben, a társas kötelékek kialakításában, és támpontot adnak a megfelelő viselkedésminták kialakításában is.


Identitást teremtő funckió


A rituálék identitást teremtenek, a család identitását, és az egyén identitását is a család kontextusában. A családi identitás az, mely az adott családot egyedivé és minden más családtól különbözővé teszi. A Karácsony kapcsán például számos dolog árulkodik a családok identitásáról, szokásrendszeréről úgy, mint az ünnepi öltözet, az ünnepi étkek, az ünnepi dalok és zenék, az egymást követő események sora, vagy akár a fadíszítési szokások.


Egyértelműen kijelenthetjük, hogy a gyorsan változó világunkban is érdemes ápolnunk és teret engednünk azoknak a családi rituáléknak, hagyományoknak, tevékenységeknek, viselkedés- és kommunikációs formáknak, amelyekről pozitív emlékeink vannak, amelyek jó érzéseket keltenek bennünk, amelyek erősítik a családunk iránti elköteleződésünket és az összetartozásunkat.


További blog bejegyzések
esti szorogás

Miért uralkodik el rajtunk a szorongás erősebben este?

2024.06.28.Sokszor merül fel bennünk a kérdés: Miért lehet az, hogy este, amikor csendben vagyunk, végre már lepihenhetnénk, egyszerűen elöntenek minket go...
Elolvasom
flow élmény

Flow. És ha nincs, milyen veszélyekkel járhat?

2024.05.13.Csíkszentmihályi Mihály flow, azaz áramlás elméletéről szinte már mindenki hallott. Ő (is) vizsgálta tudományosan azt a kérdést, hogy mi teszi b...
Elolvasom
külföldi élet

A külföldön élés nehézségei

2024.05.11.Évről évre egyre több magyar ember és magyar család költözik külföldre nemcsak rövid időre szerencsét próbálni vagy tanulni, dolgozni, hanem tud...
Elolvasom