Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Kiegyensúlyozott szülő, kiegyensúlyozott gyerek

2020.12.16. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

A gyerek a bölcsődében, óvodában és iskolában is kap nevelést, de a legfontosabb szerepe az őt körülvevő családnak van. Kétségtelen, hogy a szülői gondozás egyidejűleg a legnehezebb és legkifizetődőbb feladat, amit felnőttként vállalunk. Feszült, türelmetlen, teljesítmény-centrikus világban élünk, ahol elvárják tőlünk, mindig kiegyensúlyozott, boldog és tökéletes szülők legyünk. 


A mai megváltozott értékrendű világban nem könnyű feladat úgy nevelni a gyermekeinket, hogy magabiztos, egészséges önbecsüléssel léphessék át a felnőtté válás kapuját. Komoly kihívás, ugyanakkor nem lehetetlen. Ha szeretetteljes, elfogadó, bátorító családban nő fel a csemeténk, nem lesz nehéz tartani a lépést, bárhová is sodorja az élet. Elsősorban az alapokat kell neki megmutatni és megadni, amelyek által magabiztosabbá, önállóvá és egészséges mentalitású felnőtté válik. Ez ad neki egy olyan erős stabilitást a mindennapi élethez, amely lerombolhatatlan és végig kíséri, végig segíti az élete során. 

A kiegyensúlyozott szülő tudja, az életre nevelés nem abból áll, hogy megóvjuk a gyermeket környezetétől, feloldozzuk tettei következményei alól. A mentálisan erős felnőtt tudatos. Minden esetben ezt szeretné gyermekének is átadni.


Fontos, hogy egy mentálisan erős szülő maga is a lenti elvek szerint él. Nem játssza meg magát, fejlett önismerettel rendelkezik. Csak példamutatással lehet hitelesen átadni ezeket az üzeneteket.


Hogyan nevel a kiegyensúlyozott szülő?


Nehéz helyzetben sem áldozat


A gyermek, életében számtalan kudarcot, visszautasítást és fájdalmat fog megélni. A kiegyensúlyozott szülőnek nem az a dolga, hogy vele karöltve bűnbakot és felelőst keressen ezekért, ujjal mutogatva az igazságtalan világra. Ő az, aki rávezeti gyermekét a történtek igazi okaira, valamint megmutatja neki, miként tud tanulni ezekből a keserűségekből.


Nincs olyan, hogy tökéletes


Alapvető és gyakori hiba, hogy a gyermekkel szemben bűntudatot érez a szülő. Ez adódhat abból, hogy túl sokat dolgozik, és így kevesebb ideje jut a gyermekre. Az is előfordulhat, hogy nem képes kialakítani az önálló, másoktól független szülői énjét, ezáltal folyamatosan próbál megfelelni a magazinok, a köztudat, a barátok, rokonok által megfogalmazott igényeknek, ideáloknak. Ezeket a negatív érzéseket természetesen megjeleníti, méghozzá a gyermek irányába.


A kiegyensúlyozott szülő tisztában van a hibáival, és ezeket bármikor fel is vállalja. Arra törekszik, hogy a tőle, valamint adott helyzetétől telhető legtöbbet adjon gyermekének, ugyanakkor elfogadja a korlátait is. Épp ettől lesz a kicsi számára remek példa, hiszen nem a tökéletességet hajszoló minta jelenik meg előtte.


Talpraesett, de nem uralkodó


Nagyon nehéz a demokrácia-diktatúra-anarchia közt lavírozni, egy családban még inkább. A kiegyensúlyozott szülő azonban remekül érzi, és képes érzékeltetni, mikor, minek van épp tere. Az önmagáért kiálló, remek érdekérvényesítő, kiegyensúlyozott gyermek nevelése, nem egyenlő a parancsolgató, öntörvényűvel. Az életben tudni kell, kivel szemben meddig mehet el az ember. Ezt felnőttkorban már csak komoly önismeret és tudatos önfejlesztés révén lehet elérni, ezért is kell rá komoly hangsúlyt fektetni, amíg a személyiség formálható.


Felelősséget vállalni már gyermekkortól 


A felnőtté válás egyik alapfeltétele, hogy tetteinkért felelősséget vállaljunk. Az erős, kiegyensúlyozott szülő nem szidással, fenyegetéssel és büntetéssel éri ezt el. Életkor szerint adja a feladatokat gyermekének – önálló öltözés, teríték leszedés, fogmosás -, továbbá a választásban rejlő felelősséget is átengedi neki. Ha a gyermek kéri, elmondja a véleményét, de azt nem erőlteti rá. Ha rosszul dönt, a szülő akkor sem avatkozik közbe. Ezekkel nem terhet, hanem az önállóság szabadságát, és édes felelősséget ad a gyermeknek.


Az élet szerves része a fájdalom


Az erős és kiegyensúlyozott szülő sosem reagálja sem alul, sem túl a testi és a lelki fájdalmat. Amikor kell, teret enged a könnyeknek. Nem áltatja gyermekét, elismeri, ha valami fájdalmas dolog következik; például injekció, füllyukasztás. Ugyanakkor arra kondicionálja, hogy minden ilyen esetben tudja, ő uralja a testét, a fájdalom tehát visszaszorítható, méltósággal viselhető. Őszinte érdeklődést mutat, ha a gyermek sír, szomorú valami olyan dolog miatt, mely felnőtt szemmel tökéletesen érdektelen. Mindig megértéssel és a fájdalom eredetének feltárásával fordul gyermeke felé.


A kiegyensúlyozott, mentálisan erős szülő folyamatosan, lépésről lépésre felkészíti gyermekét a való életre, miközben önálló személyiségként is kezeli. Ezáltal nem csak önállósággal, hanem ami még fontosabb, kiegyensúlyozottsággal, harmóniával ruházza fel gyermekét.


További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom