Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

A fel nem dolgozott családi traumák hatása

2021.01.19. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Számos szakember kutatási területe a fel nem dolgozott családi traumák hatása. Vajon valóban tovább öröklődhetnek? Hogyan lehet felismerni a traumák okozta tüneteket? Mennyire határoznak ezek meg minket? Miként hatnak ránk a felmenők által átélt nehézségek? Az eddigi kutatások eredményeit alapul véve most megválaszoljuk ezeket a kérdéseket.


A fel nem dolgozott családi traumák hatása generációról generációra öröklődik


A traumát átélő nemzedéket követő generációnál annak ellenére jelentkeznek a trauma okozta tünetek, hogy saját maguk nem élték át a traumatikus élményeket. Ezt a jelenséget nevezzük transzgenerációs hatásnak. Tehát amellett, hogy a gyerekek öntudattalanul átveszik a családi viselkedésmintákat, esetükben a fel nem dolgozott családi traumák hatása is öröklődik a gének által. Amikor valaki megpróbálja kutatni elakadásai és ismétlődő kudarcai okát, sokszor kiderül, hogy a saját életében nem talál magyarázatot. Ekkor érdemes a felmenők életeseményeit vizsgálni, hiszen a feldolgozatlan traumáik az utódokban élnek tovább. Szóval a felmenők fel nem dolgozott traumái nem tűnnek el nyomtalanul, tovább élnek az utódokban. A családi traumák által meghatározott lelki mintázatok és érzelmi reakciók beépülnek a gyermekek lelki világába. Sőt, a gyermekek képesek átvenni a szülők szorongásait és félelmeit is. Ma már az emberi sorsok nem érthetőek meg transzgenerációs szemlélet, vagyis a családi múlt részletes feltárása nélkül.


A feldolgozatlan családi traumák hatása milyen testi és lelki tüneteket okozhat?


A fel nem dolgozott traumatikus élmények számos testi és lelki problémát idézhetnek elő akár generációkkal később is az utódoknál. Jelentkezhet többek között hangulatzavar, depresszió, alacsony önértékelés, érzelmi megközelíthetetlenség, pánikbetegség, szorongás és különféle stresszreakció. Nem számít, hogy hány év telt el a traumatikus élmények óta, amíg nem történik meg a családi traumák feldolgozása, azok ott fognak maradni. A ki nem mondott traumák minden esetben kifejtik hatásukat az utódok életében. Azonban tudatossággal és rendszeres önmunkával kezelhető a probléma. Szakember segítségével el kell gondolkodni többek között az ismétlődő mintákról, a szülőkkel kapcsolatos hasonlóságokról, a családi titkokról és traumákról. A kutatást pedig a transzgenerációs örökségek feldolgozása követi. A problémákat ki kell mondani és szembe kell velük nézni. A feldolgozásra érdemes időt szánni, hogy a következő generációknál már ne jelentkezzen a családi traumák hatása.

További blog bejegyzések
esti szorogás

Miért uralkodik el rajtunk a szorongás erősebben este?

2024.06.28.Sokszor merül fel bennünk a kérdés: Miért lehet az, hogy este, amikor csendben vagyunk, végre már lepihenhetnénk, egyszerűen elöntenek minket go...
Elolvasom
flow élmény

Flow. És ha nincs, milyen veszélyekkel járhat?

2024.05.13.Csíkszentmihályi Mihály flow, azaz áramlás elméletéről szinte már mindenki hallott. Ő (is) vizsgálta tudományosan azt a kérdést, hogy mi teszi b...
Elolvasom
külföldi élet

A külföldön élés nehézségei

2024.05.11.Évről évre egyre több magyar ember és magyar család költözik külföldre nemcsak rövid időre szerencsét próbálni vagy tanulni, dolgozni, hanem tud...
Elolvasom