Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

A féltékenység háttere

2022.03.28. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Féltékenyek lehetünk másokra a vagyonuk, a kinézetük vagy az iskolai végzettségük miatt. vagy kis túlzással bármi miatt. A féltékenység szóról mégis leginkább a párkapcsolati féltékenység jut az eszünkbe. A féltékenység romboló lehet, kapcsolatokat tehet tönkre. Hogy jobban megérthessük, utánajártunk, hogy mi a féltékenység háttere. 


A féltékenység, ami beigazolja a félelmeinket


A féltékenységről alaphelyzetben az alaptalan féltékenység jut az eszünkbe. A párom csak féltékenykedik, kikészít vele – halljuk gyakran. De mi a helyzet akkor, ha a féltékenységünk nem alaptalan? Ha a gyanúnk beigazolódik. Kiderül, hogy becsaptak, megcsaltak bennünket. 


Amikor felmerül bennünk egy gondolat, hogy valami hamisság lehet, valami titok van, és elveszítjük az addigi teljes bizalmunkat, az negatívan hat ki a párkapcsolatunkra. Aztán a rossz érzés formát is ölt egy vallomásban: megcsaltalak. Ilyenkor nehéz józanul gondolkodni, a fájdalmunk végtelen, mi padlóra kerülünk, a kapcsolatunk romokban hever. Aztán, talán egy kis idő után, amikor visszatekintünk, megláthatjuk a jeleket. Már nem volt rendben a kapcsolatunk. Aztán megjelennek a barátaink, akik addig hallgattak, és elmondják nekünk, hogy bizony nagyon nem volt rendben a kapcsolatunk. És már mi is látjuk. 


Belülről, átélve, jóval nehezebb objektív képet alkotni egy kapcsolatról. Amikor kiderül, hogy a párunk félrelépett, és mi kilépünk az addig is méltatlan kapcsolatból, a köd eloszlik. A köd, ami addig eltakarta a szemünk elől az igazságot. Ez a fajta féltékenység, ami óvatosságra int bennünket, majd beigazolódik, segít bennünket. Megszabadulhatunk egy nem megfelelő kapcsolattól. De mi a helyzet, ha alaptalanul vagyunk féltékenyek?


Az alaptalan féltékenységről


Alaptalan féltékenységről akkor beszélünk, ha szerető, elfogadó kapcsolatban élünk, mi mégis látunk olyan jeleket, amik aggasztanak bennünket. Alaptalanul. A párunk ugyanis hűséges hozzánk, és esze ágában sincs megcsalni bennünket. Mi mégsem bízunk benne. Mi lehet ennek az oka?


A szakértők többféle magyarázatot is adnak az alaptalan féltékenységre. A féltékenységünket okozhatja gyermekkori trauma, rossz kötődési minta, önértékelési zavar vagy egy saját tapasztalat. Gond lehet, ha a gyermekkorunkban nem szerettek, nem fogadtak el bennünket, probléma lehet, ha az egyik szülőnkhöz nem tudtunk megfelelően kötődni, és az is probléma, ha nem tartjuk magunkat elég jónak a kapcsolatunkhoz. Ahogy az is probléma, ha van már negatív tapasztalatunk, tapasztaltunk megcsalást, esetleg mi csaltuk meg egy korábbi párunkat. 


Bármi is okozza az alaptalan féltékenységet, az minden esetben rendkívül rossz hatással lesz a kapcsolatunkra. Ezért aztán tennünk kell valamit. De mit tehetünk, ha laptalanul féltékenyek vagyunk?


Alaptalan féltékenység – mi a megoldás? 


Az alaptalan féltékenység megoldásának a kulcsa bennünk van. Figyelnünk kell magunkra, tudnunk kell, hogy milyen helyzetekben leszünk alaptalanul féltékenyek. Vigyáznunk kell, mert a féltékenység olyan, mint egy örvény, ami egyre mélyebbre ránt bennünket. Képzelődni kezdünk, ha a párunk nem ér időben haza, elképzeljük, hogy kivel van, és mit csinál. Ha ilyenkor nem állítjuk le magunkat, mondván, hogy ez csak egy elképzelt dolog, nem a valóság, akkor teljesen belelovalhatjuk magunkat a képzelgésünkbe. Próbáljunk ilyenkor arra gondolni, hogy a társunk a szerelmünk, és nem akar nekünk rosszat. 


Kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy szakemberhez kell fordulnunk. Mert ha nem tesszük, arra rámehet a párkapcsolatunk. 


Kommunikáljunk őszintén és nyíltan


Az alaptalan féltékenység egyik legjobb ellenszere a nyílt és őszinte kommunikáció. Ezt persze ne úgy képzeljük el, hogy amikor a párunk hazaér, lerohanjuk és felelősségre vonjuk. Az azonban rendkívül fontos, hogy elmondjuk neki, hogy mit érzünk, mi bánt bennünket. Tudnia kell, hogy bizonytalanok vagyunk, így segítséget kaphatunk tőle a megoldáshoz. A partnerünk nagyban hozzájárulhat a megoldáshoz. 


Azt azonban ne felejtsük el, hogy nem ő lesz az, aki ezt a helyzetet megoldja. Segíthet nekünk, de nekünk kell azt megoldani, nekünk kell változnunk. És ha ez nem megy egyedül, kérhetjük szakember segítségét is. 


A mi frusztrációnkat, belső szorongásunkat, feldolgozatlan traumánkat vagy önértékelési problémánkat nekünk kell a helyére tenni. Az alaptalan féltékenység rólunk szól, nem a partnerünkről. Nekünk kell megoldanunk. És csak mi tudjuk megoldani. 


Azon kívül, hogy szakember segítségét kérjük, mi magunk is rengeteget tehetünk. Javíthatunk az önértékelésünkön, használhatunk stresszoldó technikákat, fejleszthetjük az önismeretünket. Számtalan technika, módszer létezik, ami segíthet. Döntsük el, hogy fontos a kapcsolatunk, és szabaduljunk meg az alaptalan féltékenységünktől


További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom