Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogadás Elutasítás

A hibázás joga: nem vagyok tökéletes, és akkor mi van?

2021.06.08.

Vannak közhelyek, amelyeket ismer és hall az ember már-már naponta, a könyökén jön ki és elengedi a füle mellett. Viszont megesik néha az, hogy olyan elemi erővel hatnak ezek az ősrégi “bölcsességek”, hogy akár az életünket is meg tudják változtatni. Egyetlen példával szeretnék élni, a címben szereplővel.


A “nem vagyok tökéletes” kijelentés érzése, megtapasztalása valójában erő. Egy olyasfajta belső tudás, amire bátran lehet építeni, olyan mint egy háznak az alapja. Az olyanok mellett, mint: értékes, szerethető vagyok és megérdemlek dolgokat. Másképp szólva: akiben nem elég stabil, nem elég mély ez a megnyugtató, fellélegzést biztosító tudat, az sokkal jobban szorong a tökéletesség délibábjától. Mai divatos szóval élve a teljesítményszorongástól. Gyerekeknél és felnőtteknél is elképesztően gyakori. Másképp maximalizmusnak is nevezik, és milyen sokan hangoztatják fennhangon, hogy maximalisták. A maximalizmus mértéke viszont egyenes arányban áll(hat) a szorongás mértékével.


A jó öreg vágyakozás a tökéletesség után! Arra késztet bennünket, hogy a mindennapi életünkben legalább négyfelé szakadjunk, és megpróbáljunk keveréke lenni egy vállalatvezető üzletasszonynak/férfinak, otthonteremtő-fenntartó apának/anyának, szexi nőnek/pasinak és klassz barátnak is akár. Ez enyhén szólva is lehetetlen küldetés. Mindettől függetlenül ez nem akadályoz meg bennünket abban, hogy mindig jobban, mindig többet és nagyon gyakran túl sokat akarjunk csinálni. Íme néhány tipp a Wonder WoMan szindróma elengedéséhez, és ahhoz, hogy fogadd el magad olyannak, amilyen vagy!


Abbahagyni a lelkiismeretfurdalást


Órákat tölteni a magunk által kijelölt munkamenet betartásának sürgetésével, hogy mit kellett volna cselekednünk, mit nem kellett volna végeznünk, vagy hogyan csinálhattuk volna jobban, ez mindenkinek ismerős. De vajon az az idő és energia, amit a morál aláásására fordítunk, valóban megéri? Mindenekelőtt arra kérlek kérdezd meg magadtól, vagy inkább tedd fel magadnak a "helyes" kérdéseket:


- Ez elősegíti az ügyet, a dolgomat?

- Ettől jól érzem magam?

- Ez pozitívan hat rám?

- Én vagyok az egyetlen, akivel ez megtörténik(t)?


Ezért azt javaslom, hogy az önostorozást cseréld fel egy kis önegyüttérzésre, és ne feledd, hogy mindent megteszel, amit tudsz és megtehetsz…hiszen ha többet tudnál, akkor azt is megtennéd. A gyerekpszichológiában Winnicott által megalkotott “elég jó anya” fogalmát transzferáljuk elég jó főnöknek/alkalmazottnak, férjnek/feleségnek, és így tovább.


Engedem hadd menjen


Gyakran a ruminálás (aggódás) áldozataként nehezen tudunk hátralépni. Harcolunk a negatív érzelmek ellen, mindenáron megpróbáljuk irányítani őket. Ám ahhoz, hogy megszabaduljunk tőlük, mindenekelőtt el kell fogadnunk. A buddhista hiedelem rendszer(ek)ben minden fejlődni hivatott és eltűnni. Ezért nincs értelme az érzések ellen sem harcolni, mivel amúgy is ideiglenesek, átmenetiek. Ehhez segíthet egy jó kis vizualizációs gyakorlat, mint például: egy szörfdeszkán képzelem el magam, és ahhoz, hogy ne nyeljenek el a (gondok)hullámok, a víz erejét felhasználva haladok előre.


Csökkenteni a “kell”-eket


"Ennek így, annak úgy kell lennie"…“Ilyennek kellene lennem (rendszerető, pontos, kedves, nyugodt, türelmes stb.) Ezek az elvárások mindennapjaink rutinjainkba beépültek, nem is könnyű őke “leépíteni”, de nem is lehetetetlen. 


Ezeket is egy kis odafigyeléssel lehet kezdeni, azonosítva azt a pillanatot, amikor az elvárások felmerülnek. Mikor a leggyakoribbak? Reggel, amikor felébredek? Nappal az irodában? Este lefekvés előtt? Miután meg tudjuk fogalmazni, könnyebb lesz őket semlegesíteni.


Aztán megvizsgáljuk, hogy mely életterületeket érintik (személyes, szakmai), szem előtt tartva, hogy a tennivalók listájának csökkentése a cél (lásd: megtanulok nemet mondani), és ezáltal a "kell"ek listája is csökken.


Végül kicseréljük az elvárásokat feltételes módba: a kell helyett úgy fogalmazok, hogy szeretnék, igyekszem, és ha nem úgy sikerül, akkor sincs semmi baj. Ez nem azt jelenti, hogy nem tesszük meg a tőlünk telhetőt, de nagyon sokszor érdemes elfogadnunk, hogy ennyire tellett…kész, ennyit tudtam ekkor és ott.


A legjobb hír az egészben az, hogyha a saját magad gyarlóságát, esendőséget, tökéletlenségét elfogadod és megérted, akkor a többi embertársad iránti is jóval nagyobb a megértés és az elfogadás. Ez pedig rendkívül sokat hozzásegít az emberi kapcsolatok harmonikusabbá tételéhez.

Szerző: Bálint Piroska
Adatlap megtekintése
További blog bejegyzések
Csaladi mintak

Családi minták: boldogság, vagy boldogtalanság

2021.09.22.Az emberiséget régóta foglalkoztatja a kérdés: mit hoztunk magunkkal, mit kaptunk őseinktől és ez milyen hatással van a jelenlegi életünkre? A n...
Elolvasom
megfelelesi kenyszert

Hagyd magad mögött a megfelelési kényszert!

2021.09.20.A megfelelési kényszert nem könnyű legyőzni, pláne akkor, amikor minden összedőlni látszik. Amikor az élet bonyolult, nehézkes, igazságtalan, és...
Elolvasom
apro dolgok

„Apró” dolgok csodája

2021.09.17.Mitől érezzük jól magunkat és mitől rosszul? Apró trükkök és technikák a mindennapi élethez, amelyek nem is gondolnánk, hogy mennyire meghatároz...
Elolvasom