Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Iskolai szorongás – mit tehetünk ellene?

2021.03.25. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Az iskolai szorongás kialakulás több okra vezethető vissza – bejegyzésünkben a gyermekek teljesítmény miatti félelmével foglalkozunk. Eláruljuk előre: a szülőnél többet senki sem tehet azért, hogy megoldódjon a probléma.


Miért jelentkezhet az iskolai szorongás?


Számos gyermek fél attól, hogy kudarc éri az iskolában. A legtöbbjük nem tudja pontosan körülírni, hogy mi váltja ki belőlük a félelem érzését. Ha megkérdezzük, általában azt feleli, hogy az adott napon esetlegesen bekövetkező negatív dolgoktól tart. Ha a szorongás állandóvá válik, de továbbra sem tudja megfogalmazni, hogy mi bántja, akkor azzal komolyabban is foglalkozni kell. Egy kisdiák egyedül nem tud feldolgozni ekkora problémákat, az iskolai szorongás pedig könnyen megkeserítheti a hétköznapjait.  


Általános félelmek:


· Gyermekünk félhet attól, hogy nem felel meg a szülők vagy a tanárok elvárásainak.

· Saját magától vár el túl sokat, perfekcionista. (Kiborul egy nem hibátlan dolgozattól.)

· A társai reakcióitól, csúfolástól, gúnyolástól való félelem.

· A megszégyenítéstől való rettegés, azaz ha a tanár bánik vele megalázó módon.


A hasonló problémák leginkább azoknál a tanulóknak jelentkezhetnek, akiknek kiemelten fontosak a jó eredmények, a dicséret, ezért rendkívül szorgalmasak. Jellemzően pont nekik nem lenne okuk a szorongásra, mert jó jegyeket kapnak, jól teljesítenek, ám mégis izgulnak az eredmények miatt. Nincs rá szebb kifejezés: szorongóvá válnak az iskola falai között. 


Mi váltja ki ezt az érzést? Lehet, hogy a válasz sokakat meglep: a legtöbb esetben a szülők. Túlzott elvárásokat támasztanak a gyermekek felé, azt szeretnék, ha kitűnő tanuló lenne, ha ugyanúgy menne neki a fizika, mint az irodalom. Pedig ez nem kell, hogy így legyen.  


Hogy küzdhető le az iskolai szorongás, mit tehetnek a szülők?


Az iskolai szorongás legjobb ellenszere a sok beszélgetés, amely során a szülő tisztázza, hogy nem várja el a gyermekétől, hogy mindenben osztályelső legyen. Ugyanúgy szereti, ha nem mindenből a legjobb osztályzatokat szerzi, sőt akkor is, ha éppen gyengén teljesít. 


Az iskolai szorongás okától függetlenül is rendszeresem és mélyen kell beszélgetni a gyereket nyomasztó félelmekről. A legfontosabb: tudnia kell, hogy az, mennyire szeretjük, nem függ a teljesítményüktől. Ki kell deríteni, miért nem tudja elviselni a legapróbb hibát sem, miért borul ki még egy négyes osztályzaton is. 

Ha úgy látjuk, nagy nyomás éri gyermekünket, változtassunk, természetesen vele egyeztetve. Vegyük figyelembe az életkorát, ahhoz mérten alakítsuk a napi feladatit, programjait. Törekedjünk egy stabil napirendre, melyben minden esetben jut idő a közös programra, beszélgetésre, ha csak rövid időre, akkor is.


Ha úgy érezzük, külső segítség nélkül nem legyőzhető az iskolai szorongás, akkor nyugodtan kérjünk külső segítséget, de sok esetben az is elég, ha beszélgetünk gyermekeink tanáraival, és együtt tárjuk fel az okokat.


További blog bejegyzések
ghosting

Ghosting - Miért tűnt el?

2023.11.23.A ghosting Az eltűnés, kámforrá válás jelenségről akkor beszélünk, amikor egy ember úgy szakítja meg a kommunikációt az ismerkedés egy bizonyos ...
Elolvasom
gondolatok ereje

Kezdd a gondolatok megváltoztatásával

2023.11.20."Nincs a világon se jó, se rossz, csak a gondolkodás teszi azzá." A gondolataink határozzák meg az életünket. Ez egy elég merész kijelentésnek h...
Elolvasom
lelki neszeszer táska

Lelki neszeszer táska

2023.11.03.Képzeljünk el egy nagy lufit, amibe folyamatosan folyik a víz és amikor megtelik, akkor nagy zajjal, csattanással kidurran. Most képzeljük el az...
Elolvasom