Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

A kényszerbetegség fogságában

2021.07.08. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Hogyan alakul ki a kényszerbetegség? Miért vádolják mindenért magukat a szorongó emberek? Mit tehetünk az ellen, hogy többször is visszaforduljunk ellenőrizni, bezártuk-e az ajtót? Milyen egyéb kényszerbetegségek léteznek még? Legújabb bejegyzésünkben ezekre is keressük választ. 


A kényszerbetegség, és ami mögötte van


A kényszerbetegség szorongásos zavarnak számít, kulcsmomentuma az önbántás. A legtöbb szorongó ember nem kíméli magát, általában saját magát tartja felelősnek a gondjaiért, a lelki nyugalma legnagyobb ellensége. Jellemző tünetei a pánikolás, a verejtékezés, a kényszeres cselekvések, a remegő testrészek. Ez az érzés belső ellenségként reprezentálódik a betegben. Ez az érzés legtöbbször igen agresszívan jelentkezik, az esetek nagy többségében komoly elfojtás végeredménye. A szorongókra jellemző az elfojtott indulat, harag, feszültség, ami szorongásként jelenik meg. A bennrekedt dühöt, indulatot a beteg nem engedi ki, hanem maga ellen fordul, így jön létre az önbántás, aminek vége valamilyen kényszerbetegség.


A tüneteket nem szabad ellenségként kezelni, inkább partnerként rájuk tekinteni, akik azt jelzik, hogy valami nem stimmel a pszichénkben. Hallgatni kell a jelzéseikre, és mielőbb tenni a kényszerbetegség kialakulása ellen. Ha nem azonosítjuk a tüneteket és nem teszünk ellenük, akkor ezek a gondok egy idő után átalakulhatnak sokkal komolyabb problémákká, például kényszerbetegséggé. Ezek rendkívül kellemetlen, elképesztő mennyiségű időt és energiát igénylő gondok, amivel a betegek saját magukat „teszik tönkre”, de legalábbis megnehezítik a saját életüket. 


Mit lehet tenni a kényszerbetegség ellen?


Ha még nem akarjuk szakember segítségét igénybe venni, akkor saját magunknak kell felismerni a kényszerbetegséget. Ennek leghatékonyabb módszere az önellenőrzés. Ezt csak előre megtervezve, hatékonyan érdemes elvégezni, különben eredménytelen lesz a folyamat. Ha valaki például kényszeres ajtózár-ellenőrző, azaz állandóan visszafordul, hogy bezárta-e az ajtót, akkor neki jó módszer lehet, ha levideózza, ahogy bezárja az ajtót.


Amikor visszafordulna, eszébe fog jutni, hogy nemrég rögzítette a mozdulatot. Sokan arra esküsznek, hogy egy apró tárgyat helyeznek a jobb zsebükbe, amit aztán az ajtó bezárása után áttesznek a balba. Amikor visszafordulnál, tapogasd meg a zsebedet, ha a tárgy a megfelelő helyen van, akkor nem kell ellenőrizned magad. 


Bármilyen módszert is válassz, ragaszkodj hozzá, hogy az ne legyen erőszakos, ne okozz vele fájdalmat magadnak. A lazaság és a humor sokat segít, de ha elakadsz, ne szégyelld szakember segítségét kérni.

További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom