Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

A kényszerbetegség fogságában

2021.07.08. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Hogyan alakul ki a kényszerbetegség? Miért vádolják mindenért magukat a szorongó emberek? Mit tehetünk az ellen, hogy többször is visszaforduljunk ellenőrizni, bezártuk-e az ajtót? Milyen egyéb kényszerbetegségek léteznek még? Legújabb bejegyzésünkben ezekre is keressük választ. 


A kényszerbetegség, és ami mögötte van


A kényszerbetegség szorongásos zavarnak számít, kulcsmomentuma az önbántás. A legtöbb szorongó ember nem kíméli magát, általában saját magát tartja felelősnek a gondjaiért, a lelki nyugalma legnagyobb ellensége. Jellemző tünetei a pánikolás, a verejtékezés, a kényszeres cselekvések, a remegő testrészek. Ez az érzés belső ellenségként reprezentálódik a betegben. Ez az érzés legtöbbször igen agresszívan jelentkezik, az esetek nagy többségében komoly elfojtás végeredménye. A szorongókra jellemző az elfojtott indulat, harag, feszültség, ami szorongásként jelenik meg. A bennrekedt dühöt, indulatot a beteg nem engedi ki, hanem maga ellen fordul, így jön létre az önbántás, aminek vége valamilyen kényszerbetegség.


A tüneteket nem szabad ellenségként kezelni, inkább partnerként rájuk tekinteni, akik azt jelzik, hogy valami nem stimmel a pszichénkben. Hallgatni kell a jelzéseikre, és mielőbb tenni a kényszerbetegség kialakulása ellen. Ha nem azonosítjuk a tüneteket és nem teszünk ellenük, akkor ezek a gondok egy idő után átalakulhatnak sokkal komolyabb problémákká, például kényszerbetegséggé. Ezek rendkívül kellemetlen, elképesztő mennyiségű időt és energiát igénylő gondok, amivel a betegek saját magukat „teszik tönkre”, de legalábbis megnehezítik a saját életüket. 


Mit lehet tenni a kényszerbetegség ellen?


Ha még nem akarjuk szakember segítségét igénybe venni, akkor saját magunknak kell felismerni a kényszerbetegséget. Ennek leghatékonyabb módszere az önellenőrzés. Ezt csak előre megtervezve, hatékonyan érdemes elvégezni, különben eredménytelen lesz a folyamat. Ha valaki például kényszeres ajtózár-ellenőrző, azaz állandóan visszafordul, hogy bezárta-e az ajtót, akkor neki jó módszer lehet, ha levideózza, ahogy bezárja az ajtót.


Amikor visszafordulna, eszébe fog jutni, hogy nemrég rögzítette a mozdulatot. Sokan arra esküsznek, hogy egy apró tárgyat helyeznek a jobb zsebükbe, amit aztán az ajtó bezárása után áttesznek a balba. Amikor visszafordulnál, tapogasd meg a zsebedet, ha a tárgy a megfelelő helyen van, akkor nem kell ellenőrizned magad. 


Bármilyen módszert is válassz, ragaszkodj hozzá, hogy az ne legyen erőszakos, ne okozz vele fájdalmat magadnak. A lazaság és a humor sokat segít, de ha elakadsz, ne szégyelld szakember segítségét kérni.

További blog bejegyzések
esti szorogás

Miért uralkodik el rajtunk a szorongás erősebben este?

2024.06.28.Sokszor merül fel bennünk a kérdés: Miért lehet az, hogy este, amikor csendben vagyunk, végre már lepihenhetnénk, egyszerűen elöntenek minket go...
Elolvasom
flow élmény

Flow. És ha nincs, milyen veszélyekkel járhat?

2024.05.13.Csíkszentmihályi Mihály flow, azaz áramlás elméletéről szinte már mindenki hallott. Ő (is) vizsgálta tudományosan azt a kérdést, hogy mi teszi b...
Elolvasom
külföldi élet

A külföldön élés nehézségei

2024.05.11.Évről évre egyre több magyar ember és magyar család költözik külföldre nemcsak rövid időre szerencsét próbálni vagy tanulni, dolgozni, hanem tud...
Elolvasom